Magyarország

2008.12.22. 19:18

Vasutassztrájk - A zökkenőmentes karácsonyhoz ma helyre kellene állnia a forgalomnak

<p>A MÁV szerint már hétfőn fel kellene függesztenie a sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének ahhoz, hogy karácsonykor zökkenőmentes legyen a vasúti forgalom.</p>

18:40 Felfüggesztik a vasutasok a sztrájkot

Hétfőn éjféltől felfüggeszti a több mint egy hete tartó sztrájkját a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete - ezt Gaskó István, a szakszervezet elnöke jelentette be sajtótájékoztatóján, hétfő késő délután. A MÁV és az érdekvédők között egyébként továbbra sincs megállapodás sem a követelésekről, sem pedig a még elégséges szolgáltatásokról.

A munkabeszüntetést december 14-én kezdték a vasutasok először Kelet-Magyarországon, majd délutánra kiterjesztették országossá. A sztrájkban elsősorban jegy- és kocsivizsgálók nem vették fel a munkát. A VDSzSz egyébként február elején hirdette meg az azóta többször felfüggesztett, úgynevezett gördülő sztrájkját. Az év eleje óta ez volt a hatodik munkabeszüntetés.

Gaskó István a sajtótájékoztatón a MÁV felelősségének nevezte, hogy hónapok óta nincs megegyezés. Felelősnek tartotta továbbá a miniszterelnököt, aki néhány napja úgy nyilatkozott, hogy ellenszenves neki a vasutasok sztrájkja. A szakszervezeti elnök szerint a VDSzSz nem teheti meg, hogy hergeli az embereket a kompromisszum helyett és azt sem teheti meg, hogy ilyen kormánynyilatkozatok után fenntartsa azt a helyzetet, amit az utasok már nehezen viselnek.

Azt azonban még nem tudta megmondani, hogy pontosan mennyi időre is függesztik fel a sztrájkot. A sztrájkbizottság dönt majd a folytatásról, illetve annak időpontjáról - tette hozzá. Így azt sem lehet tudni, hogy idén várható-e újabb munkabeszüntetés a vasúton.

Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy 24 óra szükséges ahhoz, hogy a menetrend teljesen helyreálljon, keddtől azonban folyamatosan javul majd a helyzet a vasúti közlekedésben.

Az érdekképviselet követelései egyébként változatlanok: egyrészt minden vasutasnak egyszeri, 250 ezer forintos összeg a MÁV Cargo privatizációjából, másrészt pedig 10 százalékos kiszervezési pótlék a MÁV leányvállalatainál dolgozó munkavállalóknak. A MÁV továbbra is irreálisnak és teljesíthetetlennek tartja a szakszervezet kétpontos követelését.


15:26 Nem tárgyalt a költségvetési bizottság a sztrájkhelyzetről

14 igen, 14 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett hétfői rendkívüli ülésén úgy döntött a költségvetési bizottság, hogy nem fogadja el a napirendet, és nem tárgyal a Fidesz által kezdeményezett, sztrájkhelyzet nyomán kialakult helyzetről, és nem vitatja meg az SZDSZ javaslatát sem a kormány 200 milliárdos "többletkiadásaival" kapcsolatban. A költségvetési bizottság fél óra után szavazott csak a napirendről, a szocialista képviselők ki is vonultak egy időre az ülésteremből, szerintük ugyanis csak a napirend megszavazása után vehette volna kezdetét a bizottsági ülés, Varga Mihály (Fidesz) bizottsági elnök azonban több embernek is, így például Szijjártó Péternek, Kóka Jánosnak és Gaskó Istvánnak is szót adott.

A Fidesz egy olyan állásfoglalást szeretett volna elfogadtatni a költségvetési bizottság rendkívüli ülésén, amelyben felszólítják a kormányt, hogy tegyen határozott lépéseket az országban kialakult "közlekedési káosz rendezése érdekében". Az SZDSZ pedig kezdeményezte, hogy a rendkívüli ülésen a bizottság tárgyaljon arról is, hogy az elmúlt héten a kormány olyan intézkedésekről döntött, ami 200 milliárd forinttal emelte az állami kiadásokat.

A bizottsági ülés körülbelül félórás volt, a szocialista képviselők szinte az elején kivonultak, - a szavazásra visszajöttek - kifogásolták ugyanis, hogy a testület fideszes elnöke, Varga Mihály nem a napirendről szavaztatott először, hanem szót adott többeknek. Szabó Lajos, a testület szocialista alelnöke szerint a bizottsági ülés összehívása a Fidesz részéről egy hecckampány, amiben nem kívántak részt venni, ráadásul szerintük illetékességük sincs a kérdésben. Ugyanezzel érvelt Herényi Károly, MDF-es honatya is, aki szerint, ha már parlamenti bizottságra tartozik a sztrájk kérdés, akkor vagy a munkaügyi bizottság, vagy a gazdasági lehet illetékes, ezért előre megmondta, hogy nem szavazza meg a napirendet. Kóka János arra várt volna választ a testület ülésén, hogy a 13. havi bér kifizetésére is szánt összeg fedezetéről miért nem szólt a kormány az Országgyűlés előtt, és ha van ekkora mozgástér, akkor azt miért nem adócsökkentésre fordította a kabinet. A szakszervezetek kérd! éséről szólva pedig azt mondta, hogy három érdekképviseleti szerv, de leginkább Gaskó István zsarolja az országot. A VDSzSz elnöke visszautasította ezt a vádat, majd ő és Kovács Zoltán a Repülőtéri Szabad Szakszervezetek képviselője is segítséget kért a bizottságtól ahhoz, hogy meg tudjanak állapodni.

Keller László, a PM államtitkára az általa csak Fidesz rendezvénynek nevezett ülés után cáfolta, hogy a közszférával kötött megállapodás pótlólagos kiadást jelentene a költségvetésnek, az ugyanis be volt tervezve a jövő évi büdzsébe. Szerinte az SZDSZ-nek jobban meg kellett volna néznie a költségvetési sorokat.


12,24 A miniszter szerint a VDSzSz asszisztál Orbán Viktornak

A közlekedési miniszter szerint "világos bizonyítékok" vannak arra, hogy a vasárnap óta sztrájkoló VDSzSz politikai indítékokból kezdte és folytatja még mindig a munkabeszüntetést. Részletek


12,23 Feljelentést tett a VDSzSz a feltört internetes oldala miatt

Feljelentést tett a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, mert valakik hétfőre virradó hajnalban feltörték az internetes oldalukat és a szakszervezet nevében hamis közleményt tettek fel. Részletek


10,30   Minden Budapesti pályuadvar fogad és indít vonatokat

Sok helyen, miután a nappalos munkavállalók felvették a munkát, javult a vasúti közlekedés. Budapesten, mindhárom pályaudvaron, Miskolcon is közlekednek vonatok. - tudatta sajtóközleményben a MÁV.

Budapesten a Keleti, a Nyugati pályaudvar és a Déli pályaudvar is működik. A Nyugati pályaudvarról indulnak vonatok Vácra, Veresegyházára, Esztergomba, Ceglédre és Szeged felé. A Déliből pedig Győrbe, Székesfehérvárra, Pusztaszabolcsra és Dunaújvárosig lehet eljutni vonattal. A szolnoki vonatok is beérkeznek a Keletibe, sőt Hatvan felől is van már közlekedés. A szolnoki pályaudvar is üzemel, továbbá a ceglédi is. A budapesti elővárosban szinte mindenhol utazhatnak egy-egy vonattal, amelyek óránként, másfél óránkét közlekednek.

Miskolc Tiszai pályaudvaron néhányan felvették a munkát reggel óta, így egy vágányon mennek a Bz-motorvonatok a térségben. Debrecen, Nyíregyháza környékén közlekednek a vonatok, Mátészalkán nem járnak, illetve a szárnyvonalakon sem. Szeged állomás nem indít, nem fogad, a budapesti közlekedés Kiskundorozsma állomásról bonyolódik.

Szeged és Kiskundorozsma között autóbuszok szállítják utasainkat. Szeged-Rókusról kisebb késésekkel közlekednek Békéscsabára a vonatok. Nem járnak a vonatok Kisszénás-Kondoros, Mezőtúr-Orosháza-Mezőhegyes, Mezőhegyes-Battonya, valamint Szeged-Szabadka között. Kaposvár térségében sztrájk akadályozza a közlekedést.

Szombathelyen még mindig áll a vasúti személyszállítás, a váltókezelők munkabeszüntetése miatt. Az utasokat a megszokott gyakorlatnak megfelelően eljuttatják a vonatpótló autóbuszok az első állomásokig (Püspökmolnári, Ják-Balogunyom és Acsád), ahonnét tovább juthatnak vonatokkal. A vépi állomáson nappali szolgálatra jelentkező forgalmi szolgálattevő is csatlakozott a munkabeszüntetőkhöz, így Vépen a személyszállító vonatok nem közlekednek. A megszokottól eltérően a vonatpótló autóbuszok Vép állomás érintésével, Csorna irányába: Szombathely – Porpác között közlekednek, ahol lehetőség van a vonatokra történő átszállásra. Szombathely – Kőszeg között a személyvonat közlekedés szünetel.

Ma a MÁV-START ZRt. munkavállalói közül a jegypénztárosok mindannyian felvették a munkát, ezért Szombathely állomáson biztosított a jegykiadás.

Zalaegerszeg területén a forgalmi szolgálatra jelentkező munkavállalók mindannyian felvették a munkát, Zalaegerszeg állomáson az átmenő vonatforgalom biztosított, az induló vonatok közlekedését a jegyvizsgálók munkabeszüntetése akadályozhatja. Zalaegerszeg és Ukk között az új pályaszakasz forgalomba helyezésének következtében, a korábbi vonatpótló autóbuszok helyett már személyszállító vonatok közlekednek, amelyek indulását a jegyvizsgálók sztrájkja akadályozhatja.

Celldömölk az éjszakai helyzethez hasonlóan, nappal sem tud fogadni és indítani személyszállító vonatokat. A vonatpótló autóbuszok Celldömölk állomásról Boba és Vinár állomásig közlekednek. Veszprém területén nem sztrájkol senki a forgalmi munkavállalók közül, a vonatforgalom biztosított, mert a jegyvizsgálók is felvették a munkát, így erről az állomásról minden irányból tudnak fogadni és indítani vonatokat.


9,06 Vasutassztrájk - országos körkép
Bizonytalanság, fennakadások várhatóak a vasúti közlekedésben hétfőn is, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete sztrájkjának kilencedik napján. Részletek


6,20

Egyeztetés vasárnap is volt, megegyezés nem született, a következő tárgyalás hétfőn délután öt órakor lesz. A munkabeszüntetés előző napjaihoz képest egyébként hétfő reggelre Budapest környékén javult a forgalmi helyzet a vasúton, a MÁV szerint. A közlekedés várhatóan hétfőn is kiszámíthatatlan lesz.

Budapesten csak a Keleti pályaudvaron nincs vonatközlekedés, a Nyugati pályaudvar és a Déli pályaudvar működik - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke. A Nyugati pályaudvarról indulnak vonatok Vácra, Veresegyházára és Esztergomba. A Déliből pedig Székesfehérvárra, Pusztaszabolcsra és Dunaújvárosig lehet eljutni vonattal.

Budapest környékén, Rákoshegy-Újszász-Szolnok között járnak a vonatok. A ceglédi vonatok és a Szeged felőliek Kőbánya-Kispestig közlekednek, illetve innen indulnak. Rákoson, Aszódon és Hatvanban sztrájkolnak, ezért csak Pécel és Gödöllő között jár egy-egy vonat, de Budapestre nem tudnak eljutni innen. A szolnoki és a ceglédi pályaudvar is üzemel.

Miskolc Tiszai pályaudvaron sztrájkolnak, ezért Ózd, Hidasnémeti, Szerencs felé nincs vasúti összeköttetés. Nyékládháza és Hort-Csány között járnak a vonatok.

Debrecen, Nyíregyháza környékén közlekednek a vonatok, Mátészalkán nem járnak. Szeged állomás nem indít, nem fogad, Budapest felé Kiskundorozsmáról lehet eljutni. Szeged és Kiskundorozsma között autóbuszok szállítják utasainkat. Szeged-Rókusról kisebb késésekkel közlekednek Békéscsabára a vonatok. Nem járnak a vonatok Kisszénás-Kondoros, Mezőtúr-Orosháza-Mezőhegyes, Mezőhegyes-Battonya, valamint Szeged-Szabadka között.

Szombathely állomás még mindig nem tud indítani és fogadni vonatokat, az utasok vonatpótló autóbuszokkal juthatnak el Vép, Püspökmolnári, Ják-Balogunyom és Acsád állomásokra, ahonnan vonattal mehetnek tovább.

A dél-balatoni vasútvonalon hétfőn reggel közlekednek a vonatok. Akadozik viszont a közlekedés Kaposvár térségében.

A nappalos műszakváltás után, nyolc óra után változhat a helyzet, attól függően, hogy hol és milyen arányban sztrájkolnak. A MÁV szerint egyébként nem vasutassztrájkról, hanem a VDSzSz sztrájkjáról van szó, mert csak a kocsi- és jegyvizsgálók 10 százaléka és a forgalomirányítók néhány százaléka vesz részt a munkabeszüntetésben. A mozdonyvezetők nem sztrájkolnak.

A sztrájk kilencedik napja tart. Az érdekképviselet követelései változatlanok: egyrészt minden vasutasnak 250 ezer forintos összeg a MÁV Cargo privatizációjából, másrészt pedig 10 százalékos kiszervezési pótlék a MÁV leányvállalatainál dolgozó munkavállalóknak.

  • Képek, videók a vasutassztrájkról: Megbénult a vonatközlekedés 2008.12.16. Sztrájk a Búza téren 2008.12.16. Vasutassztrájk a Tiszain 2008.12.14. Vasutassztrájk Miskolcon 2008.07.14. Sztrájk a Tiszai Pályaudvaron 2008.12.16. Vasutassztrájk - Nincs kegyelem a vizsgázó hallgatóknak! 2008.12.15.   
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!