Magyarország

2008.12.01. 11:06

Szerkesztőségünkben járt a dombrádi labdazsonglőr!

<p>Nyíregyháza - A Szabolcs Online szerkesztőségében járt Karászi Roland, az a 19 éves dombrádi fiatalember, aki a brazíliai Sao Pauló-ban, a freestyle futball történetében először megrendezett viadalon negyedik helyen végzett. A fiatal tehetség nem csak a kérdéseinkre válaszolt, hanem bemutatott néhány pörgős freestyle-trükköt. <dia width="960" height="800" alt="Szerkesztőségünkben járt a dombrádi labdazsonglőr! 2008.12.01."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szerkeszt__337_s_g_nkben_j_rt_a_dombr_di__l/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Szerkesztőségünkben járt a dombrádi labdazsonglőr! 2008.12.01." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/video/34455/szerkesztosegunkben-jart-a-dombradi--labdazsonglor" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Karászi Roland, becenevén Rocco, Miskolcon elsőéves gépészmérnökként tanul, és már 4 éve foglalkozik freestyle-al. Roland elmondása szerint elsőként az interneten találkozott ezzel a sporttal és mivel kiskora óta focizik, így adott volt a labda a cipő. Kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon milyen hamar jönnek az eredmények. Megtudtuk, hogy az egyszerűbb mutatványokat néhány hét alatt el lehet sajátítani, de a nehezebbeket akár több hónapig is gyakorolni kell.

Roland elmondta, hogy számára nem kimondottan a címek begyűjtése a legfőbb cél, hanem a saját stílusában a lehető legtöbb trükk elsajátítása. Rocco szerint mellesleg nem lehet minden trükköt megtanulni, mivel minden freestyle-osank megvan a maga stílusa. Megtudtuk, hogy ebből a sportból egyelőre Magyarországon nem lehet megélni, de külföldön sokkal jobb a helyzet. A külföldi srácok szponzoraiknak köszönhetően fellépésekre járnak, reklámfilmekben szerepelnek, így ők már meg tudnak ebből élni. Magyarországon is vannak menedzserek, illetve Roland egy 7 tagú egyesület tagja, de véleménye szerint idehaza ebből megélni még nem lehet.

Roland elmesélte, hogy az interneten ismerkedett meg ezzel a sporttal, mi azonban kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon Rocco megfertőzte-e már a környezetét. A fiatal fiú szerényen közölte velünk, hogy az ő mutatványait is sokan megnézték már és általa is sokan kezdtek hozzá ehhez a sporthoz.

Rocco elmagyarázta, hogy a foci és a freestyle között gyakorlatilag csak a labda és a cipő a közös. A két sportot mellesleg nem lehet párhuzamosan végezni, mivel egyik a másik rovására megy- a focinál ugyanis sokat kell futni, ezáltal pedig, elnehezedik a láb.

A dombrádi fiú következő célként a 2010-ben, Dél-Afrikában rendezett világbajnokságot nevezte meg, amelyre új trükkökkel is készül. A brazíliai verseny kapcsán megtudtuk, hogy Roland célja a legjobb 16-ba jutás volt, mivel abban a körben már mindenki nagyon profi szinten űzi a sportot. Nem titok, hogy Rolandnak a dobogó sem volt elérhetetlen távolságban, de a helyi fiúval való összecsapáson a brazil srácot látták jobbnak a zsűri tagjai. Roland arra a kérdésre, hogy elégedettséget vagy keserűséget érzett abban a pillanatban, amikor megtudta, hogy a negyedik helyen végzett, elmondta, annak ellenére, hogy akár meg is lehetett volna a dobogó, elégedett voltam magammal, és nagyon örültem a negyedik helyezésnek. A versenyen mellesleg az első három helyezett kapott díjat, a negyedik hellyel „mindössze” a hírnév és az ismertség járt. 

A fiatal fiútól azt is megtudtuk, hogy ebben a sportban Magyarország az élmezőnyhöz tartozik, de a legjobb freestyle-osok mind Európából kerülnek ki. A dombrádi fiú megosztotta velünk egyik nagy álmát is, Roland szeretne hamarosan egy freestyle-futball iskolát nyitni.

Kapcsolódó cikkek:

-M. István-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!