Magyarország

2008.11.09. 20:12

A felvidéki magyarok szerint mesterségesen szítják a nemzetiségi ellentétet Szlovákiában

<p>A felvidéki magyarok szerint nincs magyarellenesség Szlovákiában, mesterségesen gerjesztik a két nemzetiség közti ellentétet.</p>

 A kint élő magyarok véleménye szerint azonban a szombatihoz hasonló akciók csak árthatnak nekik. A Független Hírügynökség által megkérdezett felvidéki magyarok közül még senkit nem ért atrocitás a származása miatt.

A szlovákiai Királyhelmecen lévő Hősök terén a magát Nemzeti Őrseregnek nevező szervezet szombaton koszorút helyezett el. "Hiszek Magyarország feltámadásában" - ezt a kísérőszöveget írták a szalagra.

A határtól mintegy 40 kilométerre lévő kisvárosban 8 ezren élnek, köztük sok magyar nemzetiségű ember. A helyi polgármester szerint a településen eddig sem voltak és reméli, hogy ezután sem lesznek magyarellenes megnyilvánulások. Az Nemzeti Őrseregéhez hasonló akciók azonban szerinte csak szítják a feszültségeket. Semmiféleképpen nem tesz jót az itt élő magyarságnak sem a dunaszerdahelyi, sem a királyhelmeci történés - mondta Balog József.

A szlovákiai magyar újság, az Új Szó újságírója szerint egyes politikusok mesterségesen gerjesztik a két nemzetiség közti viszályt. Magyarellenességet - ennek ellenére - ő sem tapasztalt egyetlen szlovákiai településen sem. Mint mondta, nagyon sok helyen megfordult már. Különböző vidékeken járt, de nem tapasztalta, hogy "beszólnának", vagy megtámadnák az embert - mondta Leczo Zoltán. Az újságíró szerint egy közös nyilatkozat megfogalmazása lenne a megoldás, amelyben a szlovákok és a szlovákiai magyarok együttesen fejeznék ki, hogy elegük van a mesterségesen gerjesztett ellentétből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!