Magyarország

2008.03.13. 11:54

Fizetős nem fizetős közötti átjárhatóság

<p>Kikerül a felsőoktatási törvényből a képzési hozzájárulás. Ez azt jelenti, hogy 2008 szeptemberétől a magyar felsőoktatás hallgatóinak nem kell tandíjat, képzési hozzájárulást fizetniük - jelentette be Hiller István a Felsőoktatási Kerekasztal tegnap délután tartott ülését követően írja az Educatio Press Hírügynökség. <B><BR /><BR /></B></p>

Az a csaknem 200mesterképzésben tanuló hallgató, akik február óta fizet képzési hozzájárulást, a törvény módosítását követő 30 napon belül a befizetett összeget visszakapja, ez várhatóan áprilisra tehető - tette hozzá az oktatási és kulturális miniszter.
Hiller István a kerekasztal mai ülésének eredményeként elmondta: A Felsőoktatási Kerekasztal minden résztvevője támogatja azt a javaslatot, hogy a felsőoktatási törvényben benne maradjon a költségtérítéses és államilag támogatott finanszírozási forma közti átjárhatóság lehetősége. "Ezt azt jelenti, hogy a legjobban teljesítő költségtérítéses hallgatók 15 százaléka felkerül az államilag támogatott hallgatók közé, az államilag támogatott hallgatók leggyengébben teljesítő 15 százaléka pedig költségtérítéses képzésben folytatja a munkáját" - mondta a szakminiszter, majd hozzátette: "Én ezt olyan fontos kérdésnek tartom, ami a magyar felsőoktatás egyik sarkalatos pontja, és amelyet a Felsőoktatási Kerekasztal minden résztvevője továbbra támogat."
Hiller István leszögezte: Az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak egy koncepciója volt a tandíjra, mégpedig a képzési hozzájárulás. Más koncepciója az oktatási minisztériumnak nem volt, és jelenleg sincs - ismételte el Hiller.
A Magyar Rektori Konferencia közelmúltban a Felsőoktatási Kerekasztal elé tárt, részleteiben még nem kidolgozott javaslatával kapcsolatban - amely a költségtérítéses és az államilag támogatott finanszírozási formát szüntetné meg és egy lépcsőzetes rendszerben fizettetne a hallgatókkal teljesítménytől függően -, Hiller István úgy fogalmazott: a Felsőoktatási Kerekasztal bármely résztvevője benyújthat újabb javaslatot, amit természetesen a kerekasztal tárgyalni fog majd. Ugyanakkor - tette hozzá -, a mai napon abban kapott megerősítést a minisztérium a kerekasztal összes résztvevőjétől, hogy a képzési formák közötti átjárhatóságra vonatkozó rész úgy maradjon, ahogy az jelenleg a felsőoktatási törvényben szerepel.
Molnár Károly, a Magyar Rektori Konferencia elnöke a javaslattal kapcsolatban elmondta, hogy a rektori konferencia áprilisban benyújt majd egy javaslatot, amit a kormány és a Parlament el fog dönteni, hogy támogat-e, ez azonban még kidolgozás alatt áll.
Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájánakelnöke így értékelte a mai ülést: "Történelmi pillanathoz érkeztünk, nincs tandíj Magyarországon.” Hozzátette, hogy jelenleg a kerekasztal összes résztvevője támogatta az átjárhatóság lehetőségét, így nagyon érdekes fordulat lenne, ha bármely tag egy hónap vagy egy év múlva megváltoztatná javaslatát és meg kívánná szüntetni a két finanszírozási formát – nyilatkozta az Educatio Press Hírügynökségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!