Magyarország

2007.11.26. 11:11

Hétfőn „ünneplik” Kárpátalja egyesülését a szovjet Ukrajnával

<p><P>Kárpátalja – A Népbiztosok Tanácsa állítólagos küldöttei 63 évvel ezelőtt szavazták meg Munkácson Kárpátaljának a szovjet Ukrajnához történő egyesítését.</P></p>

1944. november 26-án Munkácson ült össze az úgynevezett Népbiztosok Tanácsa, mely a jelenlévő vöröskatonák élesre töltött fegyvereinek látványából merített bölcsességgel megszavazta Kárpátalja Szovjetunióhoz való csatlakozását. Ezen a napon moszkvai biztatásra a helyi kárpátukrán „nemzeti tanács” kimondta, hogy a terület Szovjet-Ukrajnával kíván egyesülni.

Hamarosan Kárpát-Ukrajna magyar birtokbavétele, a Magyarország és a szövetséges hatalmak közötti fegyverszüneti egyezmény (1945. január 20.) értelmében, de jure is semmissé vált.

Kárpátalja korábban sohasem tartozott orosz vagy ukrán fennhatóság alá, a területváltozással a Szovjetunió területe beékelődött Magyarország és Lengyelország közé, a Szovjetunió Magyarország közvetlen szomszédjává vált.

A szerződés teljes szövege egyébként ITT olvasható.

Az évforduló kapcsán a Kárpátalja Megyei Tanács és az állami közigazgatás vezetői ünnepi fogadást rendeznek ma a megyeháza Kandalló-termében az emlékezetes kongresszus még ma is élő résztvevői számára…

– Palkó István –

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!