Magyarország

2007.11.20. 12:57

Gyurcsány: nem jó a sztrájkba pártpolitikát keverni

<p>Tiszteletben kell tartani az emberek jogát a sztrájkhoz, de nem jó pártpolitikát belekeverni- jelentette ki a magyar miniszterelnök kedden a Független Hírügynökségnek Vilniusban. <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/forum.png" width="13" border="0" /></p>

Gyurcsány Ferenc a szerdai budapesti és országos megmozdulásokkal kapcsolatban azt mondta: vannak olyan politikai erők, amelyek támogatásukról biztosították a demonstrálókat. " Ez nem jó, mert nem lehet tudni, hogy hatalmi küzdelemről van szó vagy pedig társadalmi folyamatról. Ezért a sztrájkolók érdeke is, hogy a politika távol maradjon"- hangsúlyozta a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy a tiltakozások hatására változik-e a kormány reformpolitikája, Gyurcsány Ferenc azt mondta: mindenki szavára oda kell figyelni.
" A vasúti szárnyvonalak bezárása esetén azt mondom, hogy ha kell, legyenek hosszabb tárgyalások"- tette hozzá. Szerinte, ha van idő megbeszélni a dolgokat, akkor az emberek sem megszorításként élik meg a reformokat.
Az egészségügy átalakításával kapcsolatban azt mondta: végig kell azt vinni, hiszen Európában sehol nincs olyan állam, ahol a hagyományos modell jól működne. Fontosnak nevezte a nyugdíjrendszer átalakítást is. Emlékeztetett arra is, hogy Franciaországban, Németországban is sztrájkolnak az ottani reformok ellen.
" Ha most nem teszünk semmit, akkor nincs konfliktus, de a gyerekeink azt mondják majd, hogy a szüleink elszalasztottak egy lehetőséget "- fogalmazott a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a mostani kabinet a megújítás négy évének kormánya. "Sok munkát kell belefektetnünk"- fogalmazott a politikus. Hozzátette: "először szántanunk kell, majd vetnünk, és csak azután lehet aratni". Úgy vélte, hogy aki most akar hátradőlni, az nem erősíti, hanem gyengíti az országot.

 

Kapcsolódó cikkek:



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!