Magyarország

2007.10.27. 11:25

Már félmillió támogató aláírás összegyűlt a Fidesz népszavazási kezdeményezéséhez

<p>A Szociális népszavazás 2008 politikai vezetője leszögezte: a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat a hitelesített íveken már szerdán leadták az Országos Választási Irodának, azóta a támogató aláírásokat gyűjtik.</p>

Azért döntöttek így, mert ez megmutatja a népszavazás támogatottságát - tette hozzá. Szombaton, a Szociális népszavazás 2008 kezdeményezéshez aláírásával csatlakozottGrosics Gyula, az Aranycsapat kapusa, BalázsPéter, Bánffy György, Blaskó Péter, Raksányi Gellért és Reviczky Gábor színművészek, Kerényi Imre rendező, és Kovács P. József médiaszemélyiség.

Tarlós István elmondta: a hitelesített ívek leadása után az aláírás-gyűjtés átalakult, de az eddig meglévő, összesen félmillió, illetve a további aláírások mutatják a népszavazás támogatottságát. A kampány vezetője szerint sokan megpróbálják lejáratni a népszavazás intézményét, de ezzel a demokráciát csúfolják meg.

Szintén sokan riogatnak spekulatív, hamis állításokkal, például azzal, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése után súlyos adóemelésekre lesz szükség - fogalmazott Tarlós István, aki ezeket a feltételezéseket teljesen indokolatlannak nevezte. A népszavazás politikai vezetője utalt arra: az ellenzők körében gyakran elhangzik a kérdés a szolgáltatásokért miért nem azok fizetnek, akik igénybeveszik ezeket.

Tarlós István szerint az államnak vannak alapfeladatai, amelyeket el kell látnia. Az egészségügy kapcsán például utalt arra: olyan embereknek is fizetniük kell az ellátásért, akiktől évtizedekig súlyos összegeket vontak le társadalombiztosítási járulékként. Ha megszűnik a társadalmi szolidaritás, akkor tényleg ki lehet tenni a határokra, hogy Magyarország Kft., vagy Magyarország Részvénytársaság - fogalmazott a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!