Kultúra

2011.08.09. 09:41

Sziget - Magyar fellépő a szerdai programból: Brains

Budapest (MTI) - Drum & bass és elektró, frontember jamaicai szlenges angollal: a tizenhét évvel ezelőtt Szentendréről indult Brains napjainkra színvonalas nemzetközi produkcióvá nőtte ki magát; MC Columbo és társai szerdán az MR2-Petőfi Rádió magyar nagyszínpadon csapnak hatalmas bulit.

Budapest (MTI) - Drum & bass és elektró, frontember jamaicai szlenges angollal: a tizenhét évvel ezelőtt Szentendréről indult Brains napjainkra színvonalas nemzetközi produkcióvá nőtte ki magát; MC Columbo és társai szerdán az MR2-Petőfi Rádió magyar nagyszínpadon csapnak hatalmas bulit.

 

"A Brainsben nem kell nagyon mást csinálnom, mint az Irie Maffiában, hiszen mindkét formációban MC-ként működöm. Az Irie-ban hárman vagyunk frontemberek Senával és Busával, a Brainsben viszont én vagyok az egyedüli énekes, így nagyobb a felelősség a vállamon. A Brains drum & bass, breakbeat és elektró, pörgősebb, mint az Irie Maffia szellősebb, dallamosabb reggae/dancehall világa" - fejtette ki Columbo (Kéri András) az MTI-nek.

A két produkcióban közös, hogy az MC a jamaicai angol szlenget "nyomja". Columbo elmondta, hogy annak idején "rendes" angollal kezdte zenei pályafutását, aztán ahogy megismerte a jamaicai reggae és dancehall stílust, nagyon megtetszett neki a helyi dialektus. Elkezdett utánajárni, számokat hallgatni, szövegeket "leszedni", mostanra minden szövege jamaicai kiejtést kapott.

"Vannak bizonyos sémák, biztos fordulatok, amiket használok, pláne, ha úgy alakul, hogy freestyle-ozni kell, vagyis szöveget szabadon imprózni, mert az még talán nem megy annyira +jamaicaiul+. Viszont számos kedvező visszajelzést kaptam jamaicai anyanyelvű előadóktól arra, amit csinálok" - jegyezte meg.

Brains 1994-től

A Brains nem új zenekar, hiszen 1994-ben jött létre Szentendrén. Az alapító tagok közül már csak Varga Norbert (Jimbo) gitáros és a Tudósokból is ismert Endrei Dávid basszusgitáros maradt, jelenleg Lukács Levente játszik billentyűs hangszereken, Ujj Zoltán pedig dobol. A csapat stílusa a kezdeti hardcore-tól a funk rockon át jutott el a mostani drum & bass/elektróhoz.

A gitárközpontúsága régen is jellemző volt, ma is az, a csapat napjainkra az egyik legizgalmasabb magyarországi koncertzenekarrá nőtte ki magát. A csapat idén megjelent stúdióalbumán, a Refresh the Style-on olyan ismert nevek működtek közre, mint Tenor Fly (a Positive People című dalban), aki egykor a breakbeat egyik alapcsapata, a brit Freestylers tagja volt.

A Brains nemzetközileg is fogyasztható zenéje, angol szövegei alapján külföldön is eladható; idén egyelőre egy szeptemberi horvátországi (kaproncai) fellépés már szerepel az együttes naptárában.

"A Refresh the Style készítésekor eleve számoltunk az esetleges külföldi érdeklődéssel. Ismertségünknek nyilván jót fog tenni, hogy tervezünk egy remixlemezt, amelyre a világ minden tájáról kérünk fel nevesebb remixelőket" - számolt be Columbo.

A Brains szerdán 19.45-kor lép a Szigeten az MR2-Petőfi Rádió magyar nagyszínpadra, pontosan egy nappal később ugyanott az énekes másik formációja, az Irie Maffia játszik. Columbo azt mondja, nem okoz számára különösebb problémát az "áthangolódás" egyik zenekarról a másikra, "volt olyan is, hogy a két fellépés között csak két óra szünet volt.

Az MC-nek az Irie Maffia féléves leállása idején (Sena, az énekesnő gyermeket szült) Diszkó Friszkó néven összeállt egy trópusi klubzenékre jellemző elektronikus projektje is két Irie-s taggal, a harsonán játszó Dermottal (Élő Márton) és a billentyűs Jumo Daddy-vel (Horváth Gáspár). Columbo szerint elképzelhető, hogy az eredetileg Diszkó Friszkó név alatt született elektronikus dancehall számokat most mégis Irie Maffiaként jelentetik meg; a Maffia egyébként ezentúl lemezkiadóként is működni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!