Cikkajánló

2021.04.02. 21:35

SZOT-üdülőként is tündökölt a Palotaszálló

A Palotaszálló és környéke Miskolc egyik legszebb része, derül ki Reiman Zoltán Múltidéző sorozatából, ami miskolci történeteket idéz fel a múltból.

Forrás: ÉM Archív

Fotó: Bujdos Tibor

Ha az ember turistaként jár ezen a vidéken, azt gondolja, egy középkorból megmaradt kastély ez a kivételes szépségű épület. Ez azonban nem így van, hiszen a terveivel Lux Kálmán a múlt század húszas éveinek közepére készült el, az ünnepélyes avatására pedig 1930-ban került sor. A nagyközönség előtt 1930. június 8-án mutatkozott be a palota. Ezen a hétvégén több mint húszezer turista, soha nem látott tömeg látogatott Miskolcra és környékére, óriási volt az érdeklődés.

Teltek-múltak az évek, a társadalom elitjének a kedvenc szórakozóhelye lett a Palotaszálló. Itt volt az Írók Gazdasági Egyesületének kongresszusa 1933-ban, a kor egyik szuperprodukciójának, a Meseautónak a forgatása 1934-ben, az első magyar filmszemle 1939-ben. A második világháború végén katonai kórházként, a szocializmusban pedig SZOT-üdülőként funkcionált a tátralomnici szálló testvérépülete.1993-ban vette át a működtetését egy nagy hazai szállodalánc.

Manapság szépségével, eleganciájával Miskolc egyik jelképe, melyet minden lakosa magáénak érez egy kicsit. További részletek hamarosan a portálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!