Helyi közélet

2012.01.11. 16:45

Hová lettek a mínuszok?

Miskolc - Az enyhe tél ugyan csökkenti a fűtésszámlát, de a mezőgazdaságban károkat okozhat.

Miskolc - Az enyhe tél ugyan csökkenti a fűtésszámlát, de a mezőgazdaságban károkat okozhat.

Az idei tél enyhének bizonyul, nem voltak még éjszakai kemény fagyok, nem borítja vastag jégpáncél a tavakat, és a házak ablakit sem díszítette még jégvirág. Szerdán délben szikrázó napsütésben sétáltak az emberek Miskolc belvárosában. Volt, aki örült a kora tavaszias télnek, de volt, akinek inkább a „hideg tél jön be”.

Legalább nem fázom

– Szeretem az enyhe időt, mert így legalább nem fázom – mondja boldog mosollyal Fekete Lajos, aki egyébként Nyékládházán lakik. – A fűtéssel is lehet spórolni, körülbelül havi 10 ezer forintot. Tudom persze, hogy a mezőgazdaságnak nem jó, ha túl enyhe a tél, és hogy a gyerekek, meg a téli sportok kedvelői már nagyon várják a havat, de nekem jó így – teszi hozzá nevetve.

Bertalan Emilné viszont csalódott, mert mint fogalmazott, neki a „kemény tél sokkal jobban bejön”, mint az enyhe idő, a nyári meleget pedig egyáltalán nem bírja a szervezete. Szeretné, ha már esne a hó, és meg is maradna. Szerinte az a jó, ha megvan a négy évszak, úgy, mint 10-20 évvel ezelőtt, és télen hótakaró borítja a földeket. Hozzátette: a hidegben a kórokozók is jobban pusztulnak, így a súlyos betegségeket is elkerülhetnénk. Végül megjegyezte: mostanában az időjárás nem csak enyhe, de változékony is, ami szintén nehezen viselnek az emberek.

– Kedden még szakadt a hó, szerdán pedig már ragyogott nap, a következő nap pedig ki tudja, mi vár ránk...

Kemény fagy kellene

Valóban nem tesz jót na mezőgazdaságnak a tavaszias téli időjárás, tudjuk meg Szabadfalvi Lászlótól, a B.-A.-Z. Megyei Agrárkamara titkárától. Nagyon hiányzik a hótakaró a földekről, mondta, ami tavasszal szépen lassan beszivárogna a földbe. A szárazság miatt sok helyen az őszi vetés ki sem kelt a földből. A titkár rámutatott: kellene legalább egy hét, kemény éjszakai fagyokkal, mert akkor a szőlőt és a gyümölcsfákat veszélyeztető kártevők nagy része elpusztulna. A párás, langyos idő azonban segíti az áttelelésüket, így a fertőzések is hamarabb jelennek majd meg a gyümölcsösökben. A gyümölcsfákat egyébként az is veszélyezteti, hogy ha még enyhébbé válik az idő, beindul a nedvkeringésük, megduzzadnak a rügyeik, melyek a kora tavaszi fagyban mind elpusztulhatnak. A titkár hozzátette, az előrejelzések szerint nem várhatók kemény fagyok se januárban, se februárban.


Jön a rovarinvázió

Az idei enyhe tél, a komolyabb fagyok elmaradása kedvez a rovarok áttelelésének. Ha mindezt száraz, csapadékban szegény tavasz követi, rovarinváziótól kell tartani – állítják a szakemberek. A mérsékelt égövben a téli hideget lárvaalakban, például a talajba ásva magukat, vészelik át a rovarok. Minél keményebb a tél, annál kisebb arányban élik túl. Enyhe tél idején viszont a szokásosnál nagyobb arányban élik túl ezt az évszakot a rovarok, így tavasszal nagyobb invázió jöhet a rovarokból, mezőgazdasági kártevőkből. 

Egyes szakemberek szerint a globális felmelegedés vitathatatlan bizonyítéka, hogy 2007 óta kimutathatók olyan rovarfajok Magyarországon, amelyek eredeti élőhelye sokkal délebbre például Észak-Afrikában van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában