Kazincbarcika hírei

2011.01.13. 21:12

Huszonkét település "elválik" Barcikától...

<p>Rudabánya, Kazincbarcika - Új kistérséget kívánnak alakítani Rudabánya központtal a barcikai társulásból való kiválással.</p>

Úgy döntött a rudabányai önkormányzat képviselő-testülete a 2010. október 8-i határozatával, hogy kéri az 504-es számú statisztikai körzet módosítását és kezdeményezi Rudabánya város kiválását a Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulásból, és a hozzájuk csatlakozó településekkel egy új kistérséget kíván alakítani.

A Területfejlesztési Tanács novemberi határozatával elviekben támogatta az új kistérség alapítási szándékát, a szolgáltatásszervezés és feladatellátás megváltozását bemutató koncepció kidolgozásával. Huszonegy település jelezte csatlakozási szándékát: Alsótelekes, Alsószuha, Bánhorváti, Dövény, Felsőkelecsény, Felsőnyárád, Felsőtelekes, Imola, Izsófalva, Jákfalva, Kánó, Kurityán, Nagybarca, Ormosbánya, Ragály, Rudolftelep, Sajókaza, Szuhafő, Trizs, Zádorfalva és Zubogy.

A települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló 2004. évi CVII. tv. értelmében a kistérségi lehatárolás megváltoztatását a képviselő-testület az önkormányzati általános választásokat követő hat hónapon belül kezdeményezheti a Területfejlesztési Tanács, illetve a Megyei Területfejlesztési Tanács véleményének csatolásával.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő támogatja a rudabányaiak kezdeményezését: – Összesen 22 település önkormányzatának képviselő-testülete döntött úgy, hogy az újonnan létrehozandó kistérség Rudabánya város székhellyel kíván megalakulni. A testületi határozatok után a konzultációk a telkibányai kihelyezett társulási ülésen is folytatódtak és most január 12-én is. További fejleményként pedig felkértük a kistérségi társulási iroda vezetőjét, Székelyné Varga Máriát, hogy készítsen részletes kimutatást a „két kistérség"  pénzügyi lehetőségeiről a  társulási tanács január 26-i  ülésére.  

ÉM-BGY

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!