Magyarország

2010.12.01. 15:58

Megosztja az ÉSZT tagszervezeteit a szakszervezeti demonstráció

<p>A felsőoktatásiak tárgyalnak, így nem tüntetnek a szombati szakszervezeti demonstráción. A Liga is ellenzi a kormány több intézkedését, de a megoldást nem az utcán keresi.</p>

Három szakszervezeti konföderáció - Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) - vesz részt a szombatra meghirdetett demonstráción, hogy tiltakozzon az adóváltozások, a nyugdíjrendszer átalakítása és a jövő évi büdzsétervezet miatt.

A Liga és a Munkástanácsok a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatok szerint arra hivatkozva maradnak távol a rendezvénytől, hogy azon átsüt a politikai szándék. A Munkástanácsok szerint a magánnyugdíjpénztárak védelme nem állhat a munkavállalók érdekében, az elmúlt években többször is sztrájkot hirdető Liga viszont több kérdésben egyetért a tiltakozó konföderációkkal. A napokban keményen bírálta a kormány nyugdíjterveit, azt külön is, hogy az érdekképviseletekkel nem egyeztet azokról, és részben a Liga indítványa alapján törölte el első körben az Alkotmánybíróság a 98 százalékos különadót.

A hatodik szakszervezeti szövetség, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) testületileg nem vesz részt a demonstráción, hanem tagszervezeteire bízza, mit tesznek. A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete (TUDOSZ) - mint azt Kuti László elnök (egyúttal az ÉSZT elnöke is) elmondta a Független Hírügynökségnek - például képviselteti magát a tüntetésen, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete viszont nem, mert épp az új felsőoktatási törvénytervezetről tárgyal a kormányzattal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!