Humor

2009.01.09. 09:46

Istenanya lehetne Leninből

<p>Szűz Mária és egy galíciai ukrán szabadsághős szobrára használnák fel a 10 éve elbontott Lenin-emlékművet a nyugat-ukrajnai Lviv megyében.</p>

Szambor város főterét egykoron meghatározó bronz Lenin immár tíz esztendeje hever arcra borítva a helyi kommunális vállalat udvarának egyik távoli szegletében. A részben elfeledett alkotás még a színesfém-tolvajok érdeklődését sem keltette fel, hiszen ki bírna elmozdítani a helyéről egy kéttonnás monstrumot.

Az utóbbi időben viszont újból bekerült a köztudatba a ledöntött Lenin, miután a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy az Istenanya képében megörökítenék Ukrajna-Anyácska szobrát, ezen kívül Sztepan Banderának, a független ukrán államért a múlt század első felében küzdő szabadsághősnek emléket állító kompozíciónak az ötlete is felmerült.

Az ukrán anyaföldet szimbolizáló Istenanya emlékművének ötletét a városka polgármestere is felkarolta, s ő volt az is, akinek eszébe jutott a kihasználatlanul heverő két tonnányi minőségi bronz alapanyag. A kivitelezés megvalósítására létre is hoztak egy városi alapítványt, csakhogy a pravoszláv hívek nemtetszésüknek adtak hangot a terv kapcsán.

"A helyiek ellenkezésének alapja az, hogy szerintük a Lenin-szobor alapanyaga "sátáni eredetű", tehát abból nem szabad megformázni Szűz Máriát" - mondta el a sajtónak Volodimir Hnatisin polgármester. Így nem maradt más hátra, mint hogy valamiképpen értékesítsék a ledöntött emlékművet, s az így befolyt pénzből valósítsák meg az új szobrokat. Problémát jelent viszont, hogy a bronz Leninre mindeddig egyetlen potenciális vevőt sem találtak...

  • Játék Dévényi Tiborral - emlékszik még?
    A kilencvenes évek elején nézők millióit szögezték képernyő elé az akkor még újdonságnak számító telefonos játékok.

  • Minden idők legbénább kaszkadőrjelenete
    Hamisítatlan indiai produkció, melynek rövid jelenetsora minden kétséget kizáróan megérdemli a megtisztelő címet.

  • 2008 legütősebb internetes átverései
    Az urbanlegends.hu idén is elkészítette az interneten terjedő, legtöbb áldozatot szedő átverések tizes listáját.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!