Humor

2008.01.02. 10:30

Béka Béla kalandjai

<p>Egy 13 éves kisfiú és egy 5 éves kislány neveztek a nagy békaversenyre.</p>

Egyszer volt hol nem volt egy nagyon kicsi város amit Brekkekének hívtak.
Ott élt Béka Béla kis családjával és sok-sok barátjával. Béla nagyon szeretett érdekes helyekről olvasni, és szeretett volna eljutni különböző városokba, falvakba, megnézni a nagyvilágot.

Egyszer így szólt: - Én elmegyek világot látni! (Első utam Pitypang faluba lesz-gondolta)

El is indult a nagy útra hátán nagy batyuval, mígnem találkozott Bimbó tehénnel.
Béka barátunk szólt neki:- Szia Bimbó! Mit csinálsz?? –de a tehén nem válaszolt

Béla felugrott a farkára és megint szólt : - Szia Bimbó! Mit csinálsz??- Bimbó megint nem válaszolt, de egy akkorát lendített a farkával hogy Bélát egyenesen egy vonatra repítette.

Nagyon el volt keseredve hogy letért a Pitypang falvához vezető útról. A végcél nevét Béla nem nagyon értette azt értette , hogy Mis…. –Hmm érdekes szétnézek ebben a városban- brekegte a béka.

Másfél óra múlva megérkeztek az állomáshoz , Béla ugrott egy nagyot,d e sajnos egy ember sötét bőröndjébe ugrott. –Hova kerültem?Merre vagyok?-zokogott. Néhány perc döcögés után a táska kinyílt és ő rögtön kiszökött onnan.

Egy nagy várost látott és egy tábláról leolvasta „Miskolc”. Meglátott egy szép épületet „Három Rózsa vendéglő”. Nagyon tetszett neki ez a hely ezért elhatározta hogy benéz .

Rengetek embert látott ettek-ittak-játszottak-beszélgettek. Béla nagyon félt ezért egy nyugalmas helyre vágyott. Egyszer csak egy pincében találta magát. Mivel itt még jobban félt, elkezdett ugrálni. De jajj egy rugalmas valamibe esett, bizony ez egy kocsonya volt.

Néhány óra múlva egy vendég kocsonyát rendelt és egy "Potyka Kati" nevű pincér kisasszony jött az ételért. Felvitte a rendelőnek.

A vendég így szólt:- Jáj, jáj, kocsmárosné annak a kocsonyának szeme is van, s csak úgy pislog felém!

Kati nagyon meglepődött e szavak hallatán gyorsan felszaladt és ki eresztette szegény Béka Bélát a kocsonya rabságából.
Béla úgy szaladt-ugrált ahogy béka még soha, felszállt az első vonatra. Másfél óra múlva Brekkeke állomáson leszállt. Rögtön szaladt a családjához, hogy elmesélje fura történetét.

A békák nem hittek neki, de Béla csak monda és mondta a magáét. Utána játszott,ugrált és megfogadta :- Soha többet nem megyek világkörüli útra.

Így esett meg Béka Béla nagy kalandja, és ő miatta minden évben megtartják a miskolciak a Kocsonya fesztivált és a már közmondássá vált : „Pislog, mint béka a miskolci kocsonyában”-t is neki köszönhetjük.

 

Beküldte: Turcsány Ádám(13) és Turcsány Panna(5)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!