Öttusa

2024.06.17. 08:30

Guzi: kvóta van, indulási jog még nincs

Szerda után dőlhet el, hogy melyik két magyar női öttusázó indul majd Párizsban.

Guzi Blanka minden akadályt sikerrel vett, de még nem jelenthető ki, hogy biztos indulója a párizsi olimpiának

Fotó: Magánarchívum

Óriási magyar sikert hozott a múlt héten szombaton Kínában megrendezett öttusa világbajnokság női döntője. A 18 fős mezőnyben négy magyar indult, akik közül a DVTK sportolója, Guzi Blanka a 2. helyen végzett, míg a 3. helyen egy másik magyar, Erdős Rita zárt. Ugyanitt Bauer Blanka a 10. helyen ért célba, míg Gulyás Michelle a 18. lett. Utóbbi azért végzett a mezőny végén, mert a lovaglásban a pacija ellenszegült, nem vette az akadályokat, emiatt nem tudott pontot szerezni ebben a tusában. Így a Guzi, Erdős, Bauer trió érte el a vb-csapatverseny aranyát. 
A világbajnokság olimpiai kvótaszerző verseny volt, a vb-dobogósok járna ez, ám a helyzetet bonyolítja, hogy egy országból nemenként csak két sportoló indulhat öttusában Párizsban, és mivel Magyarországnak három olyan versenyzője is van, aki kvótát érő helyezést ért el egy világversenyen, ugyanis Guzi és Erdős sikere előtt egy évvel, Gulyás Michelle, a lengyelországi öttusa Európa-bajnokságon megszerzett 7. helyével szintén kvótás lett, így egyikük biztosan nem állhat rajthoz a francia ötkarikás játékokon.

Szerda után, az elnökség dönt

Martinek János, az öttusa válogatott szövetségi kapitánya ezzel kapcsolatban egyelőre annyit közölt a Magyar Távirati Iroda kérdésére, hogy ő a válogatási elvei szerint elkészíti majd a javaslatát, amelyet a szakmai bizottság szerdán tárgyal, azután pedig majd az elnökség mondja ki a végső szót.
Az egyik indulási jog megkapására elméletileg Guzinak van a legnagyobb esélye: egyrészt azért, mert a három legutóbbi világversenyen a magyar indulók közül ő érte el a legjobb eredményeket, az elmúlt bő egy hónapban előbb Szófiában világkupa versenyt nyert, majd Ankarában a világkupa sorozat döntőjében a 7. helyen ért célba, a mostani vb-n 2. lett. És nem utolsó sorban az olimpiai ranglistán és világranglistán is ő a legjobb helyen álló magyar, mivel a 2. helyezettként tartják nyilván, akit csak az újdonsült világbajnok, a dél-koreai Seong Seungmin előz meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában