Öttusa

2024.06.15. 06:40

Guzi vb-ezüstöt és ezzel olimpiai kvótát szerzett

Guzi Blanka 2., Erdős Rita 3. lett az öttusa világbajnokságon, a magyar csapat aranyérmet szerzett.

Guzi Blanka, a DVTK sportolója világbajnoki ezüstérmet szerzett

Fotó: Magánarchívum

A Kínában zajló öttusa világbajnokságon szombaton elsőként a női döntőt rendezték meg. A 18 fős mezőnyben nagy magyar siker született: a DVTK sportolója Guzi Blanka a dél-koreai Seong Seungmin mögött 1 másodperccel lemaradva, világbajnoki ezüstérmes lett, a harmadik helyen Erdős Rita ért célba, és ezzel mindkét magyar olimpiai kvótát szerzett. A további két magyar vb-döntős közül Bauer Blanka a 10. lett, Gulyás Michelle pedig a 18., így a Guzi, Erdős, Bauer összetételű magyar trió a csapatversenyben aranyérmet szerzett.
Mivel a most megszerzett két olimpiai kvóta előtt, korábban már Gulyás Michelle is kiharcolta az ötkarikás játékok indulási jogát, és egy országból csak két versenyző indulhat Párizsban, így a szövetségnek kell döntenie abban, hogy Guzi, Erdős, Gulyás hármasból kit küld az olimpiára.

A versenypályán

A szombati döntőt a szerdai körvívás eredményével, 17 nyert asszóval, Guzi Blanka a 11. helyről kezdte, a lovaglással, ebben hibátlan pályát ment, és mivel ez egyedül neki sikerült, így a szám legjobbja lett. Ennek a tusának a nagy vesztese Gulyás Michelle volt, mert a második akadálynál kétszer ellenszegült a lova, majd a harmadikat sem akarta átugrani, így kiesett, nem szerzett pontot, szemben azzal, hogy a DVTK sportolója a maximális 300 pontot gyűjtötte...
A bónuszvívásban Guzi nem szerzett pontot, a 200 méteres úszásban 2:14.07 perccel a negyedik eredményt érte el. A kombinált számot az addigiaknak köszönhetően a negyedik helyről kezdte, 32 másodperc hátrányban az élen álló dél-koreai Seong Seungmin mögött. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futás első pisztolyozása nem sikerült jól Guzinak, csaknem húsz másodpercet töltött a lőállásban, de aztán gyorsan felért a harmadik helyre, az egyiptomi Salma Abdelmaksoud mögé, akit a folytatásban sikerült megelőznie. A DVTK öttusázója az utolsó futókört egyszerre kezdte az addig a versenyt vezető Seonggal, és volt hogy ő haladt az élen a nagy melegben, ám egyszer megbotlott, és majdnem el is esett, amivel kizökkent a ritmusából. A célegyenesben az utolsó 100 méteren a dél-koreai nagy hajrát vágott ki, Guzi ugyan utána eredt, és a célig majdnem sikerült befognia riválisát, ám pár centivel végül lemaradt, és a 2. helyen ért célba, 10:59.01 perces idővel, ami a teljes mezőny tekintetében a 2. legjobb részeredmény volt.

– A végére kifogytam az energiából, de menet közben mondtam magamnak, hogy gyerünk Blanka. A nap elején, a versenyt megelőzően éreztem, hogy valami különleges fog történni, nagyon erősen hittem magamban – nyilatkozott a nemzetközi szövetségnek a versenyt követően, amelynek során arról is beszélt, hogy a legfontosabb cél, az álom az olimpiai kvóta megszerzése volt, és ezt sikerült elérnie, majd így fejezte be az interjút: – Úgy gondolom beérett ez a gyümölcs, és még most kezdődik az igazi játék.

Öttusa: vb
Női egyéni verseny
1. Seong Seungmin (Koreai Köztársaság) 1434 pont
2. Guzi Blanka 1433 pont
3. Erdős Rita 1418 pont
...10. Bauer Blanka 1378 pont
...18. Gulyás Michelle 1130 pont
Női csapatverseny
1. Magyarország (Guzi Blanka, Erdős Rita, Bauer Blanka) 4229 pont
2. Koreai Köztársaság (Szong Szungmin, Kim Szunvu, Dzsang Heun) 4182 pont
3. Mexikó (Tamara Vega, Mariana Arceo, Catherine Mayran Oliver) 3766 pont

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában