Helyi sport

2024.01.14. 18:36

Legyőzték a bajnokot, veretlenek maradtak

Rangadót játszottak vasárnap Diósgyőrben, a női élvonalbeli kosárlabda bajnokságban.

Fotó: Bujdos Tibor

A női kosárlabda NB I 17. fordulója keretében, vasárnap este a listavezető DVTK Hun-Therm együttese a bajnoki címvédő Sopron Basket csapatát fogadta Miskolcon, a DVTK Arénában. 

 

Két hónappal

Az alapszakasz utolsó előtti körét azért hozták előre, két hónappal, mert márciusban a magyar női 3x3-as válogatott olimpiai selejtezőt játszik, és emiatt akkor szünet lesz a bajnokságban. 
A mostani rangadó résztvevői közül a Diósgyőr szerdán a lengyel bajnok otthonában játszott Euroliga csoportmeccset, amelyen kikapott, a Sopron viszont egész héten erre az összecsapásra készülődhetett, ugyanis ők ebben az évadban egyik nemzetközi kupasorozatban sem indultak. A hazaiaknál hiányzott a hétközi mérkőzésen, Lublinban súlyos sérülést szenvedett Toman Petra (emiatt elmaradt a testvércsata, a soproni Toman Dóra egyedül képviselte a családot a pályán), és Garbin sem tudott keretben lenni, mert ő sem volt egészséges. 


Oláh F. triplái

Jobban sikerült a start a Sopronnak (0-4), így fehér mezes hazaiaknak kapaszkodniuk kellett. Távoli dobásokkal próbálkozott a Diósgyőr, de ezek nem igazán sültek, 6 perc alatt csak egy ilyen ért célba, és mert máshonnan sem jöttek a pontok, a Sopron vezetett (6-12). A vendégek a kezdő ötösüket csak a 8. percben bontották meg, ekkor állt be hazai oldalon Kányási is, aki több hónapos kihagyás után tért vissza, góllal (13-18). A frissebbnek tűnő lila mezesek, Turner vezérletével hét pontos fórral zárták az első menetet (13-20).
A második negyed elején előbb Oláh F. majd Kányási hármasa ért célba, és ezzel visszajött a meccsbe a Diósgyőr (21-24). Aztán a 14. percben megint a fiatal Oláh F. volt eredményes, egymás után kétszer, távolról, és ezzel a piros-fehérek a meccs során először előnyhöz jutottak (27-24). Időt is kért a vendégek edzője, de ez sokat nem segített csapatán, így nem sokkal később a második szünetét is kivette (33-28). A jól védekező hazaiak tartották az előnyüket, de a játékrész utolsó percében felzárkózott a Sopron, Sitku triplájával (35-33). 

 

Hármasokkal

A harmadik negyedben előbb egyenlített a Sopron, majd Sitku hármasával visszavette a vezetést, aztán amikor a a 23. percben utóbbi játékos egy leindítás végén a palánk alól is betalált, a hazaiak időt kértek (37-40). Kányási egalizáló hármasa után Turner, majd Jovanovic dobott távolról gólt (43-43). Ám ezután a vendégek következtek, és mivel pontosabban dobtak, Brooks vezérletével egy 7-0-s szériával eltávolodtak a Diósgyőrtől (43-50). Nem sokkal később a meccs folyamán először becserélt Tenyér adott ziccerpasszt Tadicnak, majd egy jó blokk után a leinduló Lelik is megszerezte első pontjait a mérkőzésen, amire soproni pauza volt a válasz (49-50). A negyed végén Lelik egy hármassal egyenlített, majd Charles a triplavonalról elengedett dobással szerzett örömet a hazai szurkolóknak (54-52). 
Az utolsó tíz perc elején Kányási csapata kilencedik trojkáját tolta be a gyűrűbe, majd valamivel később Aho N. is bevágta a meccsen az első hármasát (60-56). Óriási csata dúlt a pályán minden centiméterért, a kiszorítósdiban Jovanovic után Aho N. is akciógólt szerzett, így a 36. percben időt kért a soproni szakvezető (64-56). Egy minutumon belül Völgyi edző is ugyanezt tette (65-60), ami után Lelik szerzett lélektanilag fontos hármast. Innen pedig már szépen elaraszolt a győzelemig a triplákban erősebb Diósgyőr, a hazai drukkerek nagy boldogságára.
A DVTK Hun-Therm nagy csatában őrizte meg bajnoki veretlenségét, és lelkiekben nagyot erősödött a csütörtöki, Sepsi elleni, hazai Euroliga mérkőzés előtt. 

DVTK Hun-Therm – Sopron Basket 71-65 (13-20, 22-13, 19-19, 17-13)
Miskolc, 1700 néző. V.: Cziffra, Nagy V., Minár.
DVTK Hun-Therm: Aho N. 7/3, Aho T. 3/3, Charles 6, Jovanovic 11/3, TADIC 11. Csere: LELIK 9/6, Grigalauskyte 4, KÁNYÁSI 11/9, OLÁH F. 9/9, Tenyér. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Sopron Basket: Fegyverneky 7/3, TURNER 17/9, BROOKS 17, SITKU 14/6, Mompremier 6. Csere: Varga A., Böröndy, Toman D., Papp K. 4. Vezetőedző: Gáspár Dávid.
Völgyi Péter: – Nagy változások vannak a csapaton belül több poszton is, az U20-as szabály miatt máshogy kellett felállni, és mentális gát is volt a lublini meccs után. A Sopron többségében zónázott, de megtaláltuk ennek az ellenszerét, és voltak pozitívumok. Az egyik Kányási visszatérése, a másik Oláh F. három triplája, de mindenki hozzátett a mérkőzéshez. Nagyon várom már, hogy teljes csapattal tudjunk kiállni, bízom benne, hogy csütörtökön hasonló kimenetelű mecset játszunk majd a Sepsi ellen, az Euroliga csoportkörében.
Gáspár Dávid: – Szeretnék gratulálni a DVTK-nak mind ma estihez, illetve a korábbi meccsekhez, az egész eddigi szezonhoz. Az előző mérkőzéshez viszonyítva ma sokkal jobbak voltunk, de a kulcsmomentumokat nem tudtuk megragadni, legyen szó védekezésről, vagy támadásról. Az volt az érzésem, hogy rutinosabb, jobb döntéseket hozott a Diósgyőr, ezért tudták átbillenteni a végére a meccs állását. Van fejlődés a játékunkban, a korábbi Sopron – Diósgyőr meccshez viszonyítva is jobban teljesítettünk, ebbe szeretnék belekapaszkodni, ezen az úton kell haladjunk tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!