DVTK

2023.11.30. 16:30

Csupán egy másodpercen belül van az olimpia

Eseménydús, és sikeres is volt a 2023-as szezon Tóth Anna számára.

A DVTK atlétája ugyanis – többek között – részt vett márciusban, Isztambulban a fedettpályás Európa-bajnokságon, és pályafutása első felnőtt egyéni világversenyén a 21. helyen zárt 60 méter gáton. Aztán nyáron a finnországi Espooban megrendezett U23-as szabadtéri Európa-bajnokságon, 100 méter gáton, 12.97 mp-ve a harmadik helyen ért célba, illetve kivívta a jogot arra is, hogy ott legyen a budapesti, augusztusi felnőtt világbajnokságon. Ott, az előfutamban mindent megtett Tóth Anna, 12.95-ös eredményt hozott, ám 3 századdal lecsúszott az elődöntőről. A 20 esztendős versenyző összességében a 27. helyet szerezte meg a 43 fős mezőnyben. A hazai rendezésű vb-t még három viadal követte: Padovában, a Bronze Tour sorozat olaszországi állomásán 13.20-as idővel a második helyen ért célba Tigyi József edző tanítványa, aztán szintén Olaszországban állt startvonalhoz, a roveretói Silver Tour-futamon 13.13-as időeredménnyel a negyedik helyet szerezte meg, amivel értékes világranglistás pontokat is szerzett, melyek már beleszámítottak a párizsi olimpiai kvalifikációba. Az évadot, a DVTK-val a hazai csapatbajnoksággal zárta Tóth Anna.

Sok tapasztalat

–  Hatalmas, örökre szóló élmény volt a budapesti világbajnokság, az indulás, nem valószínű, hogy lesz alkalmam valamikor újra hasonlón, itthon részt venni – kezdett bele a Kazincbarcikán élő versenyző, akit először 2023 legnagyobb eseményéről kérdeztünk. – Szinte nem önthető szavakba az, amit ott átéltem, a boldogságot, hogy hatalmas szurkolótábor előtt futhattam, büszkeséggel töltött el, hogy magamra húzhattam a magyar mezt. Arra különösen büszke voltam és vagyok, hogy a ranglista alapján jutottam ki, nem a rendező ország jogán kaptam az esélyt, tehát a világ bármely pontján indulhattam volna. Hónapokkal azelőtt még nem igazán tűnt realitásnak, de sikerült, óriási lökést, motivációt adott pályafutásom további szakaszára. Az biztos, szeretnék még ilyen élményekben részt venni, ilyenekkel gazdagodni. A mai napig a második legjobb időt tudtam kihozni magamból, úgyhogy erre sem panaszkodhattam. A világ legjobbjai voltak körülöttem, egy futamban velem, láttam a melegítésüket, az edzésüket, olyan sok tapasztalatra tettem szert, amit felmérni sem lehet. A fedettpályás Eb sem volt egy kicsike esemény, de a vb jóval felülmúlta, hálás vagyok minden világbajnoki percért.
Szeptember közepe, illetve október közepe között pihenőt tartott a DVTK gátasa.

– Tudtam egy kicsit nyaralni, Horvátországban egy hetet, de sokat voltam a családdal, tényleg a pihenésről szólt ez a rövid időszak. Illetve a tanulásról is, ilyenkor ősszel erre nagyobb fókuszt lehet helyezni. Jó volt, gyorsan elszaladt – nyilatkozta Tóth Anna.

Rövidke szünet

Október közepén nem csak a könnyített edzésmunka vette kezdetét, ugyanis közben gyógytorna, és különböző rehabilitációs dolgok is szerepeltek a programban.

– A keményebb rész, az állóképességet fejlesztő munka november elején indult, az egyetemi atlétikai centrumban – sorolta Tóth Anna. – Alapozunk, és edzőtáborba járunk. November 7-től 16-ig voltunk Pápán, klubtársammal, Bacsa Fannival, és Tigyi Józseffel, a dunántúli városban nemrég épült egy modern pálya, atlétikai centrum. Most, vasárnap pedig utazunk Tenerifére, amely már a szövetség edzőtábora, innen december 17-én fogunk hazajönni. Hasonlóak a körülmények, mint Pápán, csak éppen melegebb van, 20 fok feletti hőmérséklet. Számunkra, atlétáknak nagyon fontos, hogy legyen lehetőség melegégövi edzőtáborozásra, hiszen a kinn, szabadban végzett futómunka a leghasznosabb. Még ez a pár nap is az alapozás része lesz, januártól következnek majd a minőségi, technikásabb tréningek.

A diósgyőriek élversenyzője csupán pár napos szünetet kap karácsony táján, hiszen a tervek szerint december 23-án még, 27-én pedig már újra edzeni fog az Egyetemvárosban.

A menedzser intézi

A 2003. november 20-án született atléta következő, 2024-es szezonja sem lesz könnyebb, eseményszegényebb, mint a 2023-as volt. Az új év egy nyíregyházi, tíz napos edzőtáborral veszi kezdetét január 8-án.

– Szeretnék minél harmarabb versenyezni fedett pályán, ugyanis cél, hogy amennyiben lehet, akkor legyek résztvevője a március eleji, glasgowi, fedettpályás világbajnokságnak – nyilatkozta ezt is Tóth Anna. – Nagyon erős a szint, 8.02 mp, az én eddigi legjobbom 8.11 másodperc, de a ranglista alapján nem lehetetlen ez a küldetés. Amennyiben nem sikerül, az sem lesz probléma, csak még motiváltabb leszek a szabadtéri szezonra, de egy jó lehetőség lenne futni Skóciában. Külföldi, különböző kategóriás megméretéseken lehet pontokat gyűjteni magával az idővel, és helyezéssel is, az ezeken való indulásról egyelőre azonban semmit nem tudok mondani, ezeket a menedzserem intézi. Van úgy, hogy két nappal az adott viadal előtt szól, hogy készüljek, utazok.

Glasgow mellett még két további ,,mega" rendezvény van a jövő évi naptárban, ezek közül az egyiken ott lesz, a másikon ott lehet a DVTK versenyzője.

– Júniusban Róma ad helyet az Európa-bajnokságnak, amire már megfutottam a szintet – tette hozzá Tóth Anna. – A lehető legjobban fel akarok készülni rá, mert nagyon komoly mezőny várható. Augusztusban olimpia Párizsban, az egyéni csúcsom 12,84, míg az ötkarikás gátas szintidő 12,77. Egy másodpercen belül vagyok tehát, de ebben a számban, távon, ezen a szinten már az is rendkívüli teljesítmény, ha valaki pár századot tud javulni évről-évre. Ebben a pillanatban nehéz bármit is jósolni a kijutással kapcsolatban, ugyanúgy állok hozzá, mint Glasgow-hoz: ha összejön, boldog leszek, lennék, ha nem, akkor sem fogok szomorkodni, nem fog megtörni, mert még van időm bőven. 

Magyarországnak, gátfutásban már van egy kvótája, Kozák Luca ugyanis a júliusi, 128. atlétikai országos bajnokságon, a döntőben 12.72 másodperccel nyert, ami öt századdal jobb volt a párizsi szintidőnél.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!