Atlétika

2022.07.28. 18:00

Tóth Anna egyáltalán nem teherként fogja fel az elvárást - Fotókkal, videóval

Tóth Anna a jövő héten a korosztályos vb-n versenyez, Kolumbiában.

Molnár István

Tóth Anna

Fotó: Ádám János

A kolumbiai Caliban rendezik meg augusztus 1. és 6. között az U20-as atlétikai világbajnokságot, amelyen rajthoz áll a DVTK atlétája, Tóth Anna is. A 18 esztendős sportoló (edző: Tigyi József) 100 méter gátfutásban versenyez majd: az előfutamokat augusztus 4-én, csütörtökön, az elődöntőket másnap, augusztus 5-én, pénteken rendezik, míg a finálét augusztus 6-án, szombaton. A válogatott szombaton indul el a dél-amerikai városba.

– Az év elejétől sokat edzettünk, alapoztunk és technikáztunk, megpróbáltuk a kisebb hibákat kijavítani, hogy a szezon alatt ne legyen probléma – kezdte Tóth Anna. – A rajton kellett csiszolni, az még most sem tökéletes, de javult tavalyhoz képest. Volt egy makacs sérülésem az előző évadban, nehezen tudtam tőle edzeni, ezért azon voltam, hogy minden erőmet vissza tudjam szerezni, amit akkor elveszítettem. De nem csak visszaszereztem, hanem még jobb erőben is vagyok, mint tavaly. Próbáltunk arra is figyelni, hogy a gát felett a karmunka jobb legyen, azon is finomítottunk. A gátfutás nagyon pszichikai szám, nehéz mind fejben, mind testileg összerakni a mozgást, hogy az megfelelő legyen. Sokat is futottunk, hogy ne jelentsen gondot a tíz gát lefutása.

Lendületet adott

A kazincbarcikai versenyző volt edzőtáborban Nyíregyházán, és Dél-Afrikában két és fél hetet.

– A fedett pályás szezonon nem volt elvárás, de álombeli cél volt, hogy az országos csúcsot jó lenne megfutnom – közölte Tóth Anna. – Az első versenyen már csak egy tizeddel voltam elmaradva tőle, de utána sikerült túllépni az U20-as rekordot, fedett pályán 8,22-re. Ez nagy lendületet adott a szabadtéri szezonra való felkészülésre. Ugyan szeretem a fedett pályát, de a szabadtérhez jobban húz a szívem, és jobban is fekszik, azért nem mindegy, hogy 60 m gát vagy 100 méter gát... A dél-afrikai edzőtábor nagyon hasznos volt, ilyen sok időre még nem mentem el otthonról, családias volt a csoport, és a pálya is nagyon jó, füves, ami sokkal másabb, mint a rekortán.

13,23-ra javította

A DVTK sportolója idén érettségizett a Diósgyőri Gimnáziumban, s bizony „fejben” nem volt könnyű csinálni mind a két dolgot.

– Itt is, ott is helyt akartam állni, hogy megfeleljek a saját elvárásaimnak – nyilatkozta. – Egyéni csúccsal kezdtem a versenyzést szabadtéren, és az érettségi is úgy sikerült, hogy felvettek a Miskolci Egyetemre, gyógytornász szakra. Amikor letudtam mindent, megdöntöttem az U20-as szabadtéri országos csúcsot, 13,23-ra javítottam. A felnőtt ob-n, a döntőben ötödik lettem, mert a tizedik gátban megakadtam, és nem tudtam úgy befutni. Pedig jó futás volt, de elég egy pici hiba, és minden borul. Nem az érem elmaradása miatt voltam szomorú, hanem amiatt, hogy a körülmények jók voltak, volt hátszél, a mezőny is jó volt, és az időt sajnáltam, egyéni csúcs lett, lehetett volna. A miskolci korosztályos ob-n szakmai okok miatt kihagytuk a gátat, 200 méteren indultam, némi edzésjelleggel, de olyannyira sikerült, hogy győztem, 23,86-os idővel. Volt még egy U20-as válogatottviadal is Mariborban, Szlovéniában. Nem volt olyan erős a mezőny, reális volt, hogy a győzelemre megyek, akartam egy jó, vb előtti főpróbát csinálni, 13,36-ot futottam.

Feljebb léptek

Még a mínusz 7 óra időeltolódást és a magas vb-elvárást is szóba hoztuk Tóth Annának.

– Kissé tartok az átállástól, de ki tudom magam pihenni a versenyig, lesz pár napom az akklimatizálódásra – fogalmazott a 18 esztendős atléta. – A 2021-es harmadik helyem után van egy kis elvárás magammal szemben, és mások részéről is felém. De nem fogom fel teherként, jönnek a sikerek, lépkedek előre. Örülök természetesen most is a tavalyi éremnek, de az már a múlt, mindenki tiszta lappal indul. Itt megtörténhet bármi, még a legjobb is hibázhat. Nagyon sokan kikerültek a koruk miatt a tavalyi döntős mezőnyből, akár az Eb-t nézem, akár a vb-t. Az akkoriak 90 százaléka 2022-es születésű volt, felléptek az U23-as korosztályba, nekem ez az utolsó évem benne a korosztályban. Vannak ismerős nevek, aztán van olyan is, aki ott volt egy éve, de most nincs előkelő helyen a világranglistán, a legjobbak között. Egy világbajnokságon a legjobbak ellen kell versenyezni, a továbbjutás sem egyszerű. Cél a döntő, bízom abban, hogy sikerül megjavítanom az egyéni csúcsomat, amennyiben kijön az, ami bennem van, elégedett leszek.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

Az 5. helyen

Tóth Anna a gát aktuális U20-as világranglistáján jelenleg az ötödik helyen áll mint legjobb európai: „Három jamaicai és egy amerikai lány előz meg, a legjobb idő 12,98 másodperc. Most nincs olyan kiugró tudású gátas, aki magasan kiemelkedik a mezőnyből, többen vannak pár századon belül is. A vb-t illetően nem lehet a papírformára hagyatkozni, csak egy hasonlítási alapnak jó a világranglista” – jegyezte meg a DVTK versenyzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!