Labdarúgás

2023.08.25. 11:54

Katanec várna pénzt a Kövesdtől - frissítve az MZSFC közleményével

A horvát védő azok után szeretne pénzhez jutni, hogy egy éve felmondta a szerződését Kövesden.

Katanec (a labdával) amikor még kövesdi volt

Fotó: Kozma István

Mint arról beszámoltunk: a Mezőkövesd Zsóry FC NB I-es labdarúgócsapatát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kizárta az átigazolásból, tartozás miatt.
Honlapunk értesülése szerint Matija Katanec beadványa miatt marasztalták el a dél-borsodi klubot, ő az, aki pénzt várna a klubtól, azok után, hogy egy évvel ezelőtt távozott a kövesdiektől.
A most 33 éves horvát Matija Katanec 2018. február 22. és 2022. szeptember 1-je között volt a Mezőkövesd Zsóry FC csapatának játékosa, míg 2020. február 14-e és 2020. július 31-e között a Zalaegerszegi TE gárdájában szerepelt kölcsönben. A védő összesen 94 magyar NB I-es bajnokin lépett pályára, ebből 85 alkalommal a dél-borsodi csapatban. Matija Katanec távozása előtt több mint kilenc hónapig nem szerepelt az MZSFC-ben, utolsó mérkőzését 2021. december 12-én, a Kisvárda MG elleni játszotta (hazai pályán 2-0-ra kapott ki a Kövesd). 

A klub közleménye
Az esettel kapcsolatban közleményt adott ki pénteken délután a kövesdi klub, amely azzal kezdődik, hogy álláspontjuk szerint jogellenesen zárta ki a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) az átigazolásból a Mezőkövesd Zsóry FC-t:
,,Jogellenesen zárta ki a FIFA, illetve a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a Mezőkövesd Zsóry FC Kft.-t az új játékosok regisztrálásából.
Az ügy előzményei 2022. nyarára mutatnak vissza, amikor egykori játékosunk Matija Katanec egyoldalúan és álláspontunk szerint jogellenesen mondta fel a munkaszerződését, majd ezt követően kártérítési igénnyel fordult FIFA-hoz.
Annak ellenére, hogy az MLSZ által megszövegezett és az első osztályú klubok által kötelezően alkalmazandó munkaszerződés rendelkezései szerint egy első osztályú magyar labdarúgó klub, mint munkáltató és a játékosok, mint munkavállalók közötti munkajogi vita esetén kötelezően az illetékes magyar Munkaügyi Bíróság jár el, FIFA sokadszorra megsértve a magyar bíróságok joghatóságát határozatot hozott. Mivel a FIFA határozata nem tartalmazott indokolást, ezért az indoklás megküldését külön kértük, annak érdekében, hogy klubunk jogorvoslati kérelmet tudjon előterjeszteni.
A FIFA sajnálatos és jogsértő módon feltételezhető informatikai hibából eredően a határozat indoklását már csak az eltiltó határozattal egyidejűleg, 2023. augusztus 17. napján közölte a klubunkkal. Ennek megfelelően a 2023. június 9-én meghozott, indokolt határozat jogszabálysértő módon nem került közlésre a klubunkkal sem e-mail-ben, sem a FIFA által működtetett kommunikációs felület a FIFA Legal Portal-útján, így a fellebbezés, jogorvoslat lehetőségétől elzárták a Mezőkövesd Zsóry FC-t.
A Mezőkövesd Zsóry FC a FIFA határozatok felülvizsgálatára jogosult svájci székhelyű Nemzetközi Sport Döntőbírósághoz (CAS) fordult mind a Matija Katanec ügyben született alaphatározat, mind az abból következően megállapított eltiltás hatályon kívül helyezése, illetve megszüntetése érdekében.”


 




 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!