Labdarúgás

2023.08.12. 09:17

Fejet hajtott Pearl Harborban

A miskolci sípos a Hawaii-szigeteken megtekintette az egykori japán légitámadás helyszínét.

Kolodzey Tamás

A miskolci Fábián Mihály a Honolulu városához közeli Pearl Harborban lévő Arizona emlékmű előtt

Fotó: Olvasónktól

A Victoria szövetségi állam és az Ausztrál Labdarúgó Szövetség alkalmazásában álló Fábián Mihály – az NB I-es labdarúgó játékvezetői keret hajdani tagja és FIFA-minősítésű dirigens – megjárta a Hawaii-szigeteket. Ígéretéhez hűen élményeit megosztotta lapunk olvasóival.

Döbbenetes élmény

– A Pearl Harbor elleni japán rajtaütésszerű légicsapás 1941. december 7-én történt – mondta a vonal végén a híres turista paradicsomból a sípos, majd így folytatta: – A támadás, amely felkészületlenül érte az amerikaiakat, harcképtelenné tette az Egyesült Államok Csendes-óceáni flottájának döntő részét, az USA pedig másnap hadat üzent a császárságnak. Kihajóztam az Arizona-roncshoz, ahol óriási tömeg nézelődött. Hiába, aki arra jár, vagy a szigetekre viszi a jó sorsa, mint engem, a világ összes kincséért sem hagyja ki a látnivalókat. Az idegenvezetők minden részlettel tisztában vannak és kérésre akár napokig is mesélnek, de talán az a leghelyesebb, ha a vizitelők még a csata helyszínén, vagy később elolvassák az ostrom legapróbb fejezeteit is érintő írásokat. Számomra döbbenetes élményt jelentett az, hogy megtekinthettem a csaknem teljesen elpusztult Arizona csatahajóról elnevezett emlékművet és -múzeumot.

Jó tudni

Az akkori amerikai veszteséglista: 2403 halott, 1178 sebesült, 18 hajó süllyedt el vagy kapott súlyos sérülést, 9 hajó könnyebben rongálódott meg, 188 repülőgép megsemmisült, 159-ben pedig kisebb-nagyobb károk keletkeztek.

Infobox
Az ott pusztító erdő- és bozóttüzekről, amelyek több milliárd dollár kárt okoztak (és a hatóságok szerint a helyreállítás éveket vesz majd igénybe) nem kérdezhettük Fábián Mihályt, mert a tűzvész előtt elhagyta a Hawaii-szigeteket (a szerk. megjegyzése).

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában