Diáksport

2023.07.11. 13:45

Országos diákrekord: vármegyénk hasított

Kétszázötvenezer nevezéssel a közelmúltban zárult a versenysorozat.

A képen: Fazekas Miklósné vármegyei tiszteletbeli elnök, Benőcs Dávid titkár és Balogh Gábor, az MDSZ öttusázó olimpiai ezüstérmes és világbajnok elnöke.

Az ország összes iskoláját érintette a legtöbb diákot megmozgató hazai küzdelem – kaptuk a hírt a Magyar Diáksport Szövetségtől. A szervezet a teljes tanéven átívelő viadalát már harminchét esztendeje rendezi.

Élen az atlétika

Az idén ötvenhét sportágban tartottak küzdelmeket: ebből tizenkettő közvetlenül az MDSZ szervezésében zajlott, további negyvenötöt pedig a sportági országos szakszövetségek rendeztek. A teljes szezon tekintetében a hat korcsoportban szám szerint 249 ezer 351-nél állt meg a nevezők száma, a részt vevő diákoké pedig 125 ezer 688 volt, vagyis egy tanulót átlagban két sportágra, vagy számra küldték. Legaktívabb vármegyék képzeletbeli pálmáját ismét Borsod-Abaúj-Zemplén vitte el: szűkebb pátriánk 21 ezer 801 nevezést adott le, ezzel megelőzte Pest vármegyét (17 ezer 594) és Budapestet (16 ezer 198). A sportági viszonylatban ismét az atlétika műfajai bizonyultak a legnépszerűbbek: a sportok királynőjének eseményeire 94 ezer 491 nevező futott be. Az élcsoport további sorrendje: labdarúgás (29 ezer 15), kézilabda (15 ezer 137).

Több ezer érem  

A csapat és az egyéni nevezők oldaláról is imponálóak az adatok:  20 ezer 986 csapatnevezés érkezett be, ez 180 ezer 841 gyereket jelentett. A diákolimpia teljes szezonja alatt a körzeti versenyektől az országos döntőkig pedig 3000 sportesemény zajlott. A Magyar Diáksport Szövetség az általa szervezett huszonhét országos döntőn 1419 arany-, 1419 ezüst- és 1490 bronzérmet osztott ki. A körzeti versenyek a Nemzeti Tehetség Program támogatásának köszönhetően valósultak meg, a fővédnök Novák Katalin köztársasági elnök volt.

A siker közös

– Ilyen adatok, mutatók és számok alapján kihúzhatja magát a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Diáksport és Szabadidő Egyesület is – értékelte az MDSZ elemzését Benőcs Dávid, a szervezet titkára. – Aktívitásunkra joggal vagyunk büszkék és hozzáteszem, hogy nagyon sokat dolgoztunk ezért az analitikáért. Évek óta szinte mindig az élen vagyunk: valamikor Pest vármegye megelőzött bennünket, de ez már a múlté. Pompásan mozgósítottunk az MDSZ és a szakszövetségek által kiírt viadalokra, s nálunk nincs fehér folt, az összes sportágban képviseltettük magunkat. Szó sincs arról, hogy kisajátítjuk magunknak a képzeletbeli aranyérmet, a mozgósítás sikere a diákoké, a testnevelő tanároké, a munkaközösségeké, a tantestületeké, az igazgatóké, a felkészítő edzőké, a körzeti szakágfelelősöké, a szülőké, a rokonoké és a hozzátartozóké. A vármegye Diáksport és Szabadidő Egyesülete nevében szerényen meg kell jegyeznem: mi „csak” annyit tettünk, hogy összefogtuk a rendszert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!