Kosárlabda

2023.04.09. 07:00

DVTK-HT: még egy esély, vagy bronz irány

A diósgyőri női kosárlabdacsapat vasárnap 18.30-tól a Serco UNI Győr ellen folytatja a bajnoki elődöntőt, hazai környezetben.

Serco UNI Győr – DVTK-Hun-Therm

Fotó: Homoky György

Óriási csatát, változatos, izgalmas mérkőzést hozott pénteken a női kosárlabda NB I-ben a Serco UNI Győr – DVTK-Hun-Therm (100-97) elődöntő első mérkőzése. A párharc csak két nyert mérkőzésig tart, a versenykiírás értelmében, annak ellenére, hogy ez az idény legérdekesebb része. És nem mellékesen az ilyen meccsekből, mint amit pénteken vívott egymással a két együttes, a sportág, a csapatok kedvelői szívesen néznének többet is. Több sportágban, vagy hogy ne szakadjunk el a kosárlabdától, a férfi élvonalbeli bajnokságban is három meccset kell nyerni a rájátszás minden körében, viszont női vonalon, a negyeddöntőben és az elődöntőben, évek óta csak kettőt, csak a döntőben, az arany megszerzéséhez kell három siker.

Korábban a női NB I rájátszásának mind a három körében három győzelem kellett a továbblépéshez, ami azért redukálódott kettőre, hogy április végéig be lehessen fejezni az évadot, hogy azok a játékosok, akiknek szerződésük van a legjobban fizető bajnokság, a WNBA, az észak-amerikai női profi liga egyik, vagy másik csapatával, a nyári évad kezdetre munkára tudjanak jelentkezni a tengerentúlon.

A hírek szerint a női magyar bajnokságban, a rájátszásban szükséges győzelmek száma jövőre három lehet minden körben, a csapatok ebben így foglaltak állást. Ez azonban azzal járhat, hogy meg kell hosszabbítani a bajnoki idényt (korábban kell kezdeni, később kell befejezni – esetleg mindkettőt egyidejűleg szóba jöhet), vagy csökkenteni kell a mezőny létszámát, hogy kevesebb forduló legyen az alapszakaszban (12 csapat 22 köre helyett 10 együttes 18 fordulója), vagy a lebonyolítás módján kell változtatni a rájátszás előtti meccsszámok csökkentésével (pl.: a 12 együttes két 6-6 csapatos csoportra osztva előbb 10-10 meccset játszana, a középszakaszban a csoportok első három helyezett csapatai az egymás elleni, magukkal vitt eredményeiket megtartva a másik csoport első három helyezettjével játszanának 6 fordulóban).

Vagy vége, vagy még egy

A fantáziának semmi nem szab határt, de teszik vagy sem, a mostani negyeddöntő csak győzelemig tart, és ebben a Győr 1-0-ra vezet a Diósgyőr ellen. Ami egyben azt is jelenti, hogy ha vasárnap 18.30-tól a DVTK Arénában a Rába-parti csapat diadalmaskodik, akkor véget ér az elődöntő, a Diósgyőr legjobb esetben is csak bronzérmes lehet, viszont ha a DVTK-HT nyer, akkor a szerdai, Győrben sorra kerülő harmadik meccs dönt a fináléba kerüléséről.

Az első meccs után a diósgyőriek pénteken este, még éjfél előtt hazaértek, szombaton délelőtt videózás szerepelt a programban, este egy edzés, a vasárnapi újabb ütközet előtt.

– Nincs sok idő, igyekeztünk ezt a lehető legjobban kihasználni – mondta Völgyi Péter, a DVTK-HT edzője, majd így folytatta: – Pénteken este extrán teljesített mind a két csapat, viszont védekezésben nem tudtunk olyan hasznosak lenni, mint szoktunk. A meccs tanulsága, hogy túl sok második támadási esélyt hagytunk ellenfelünknek, illetve, hogy túl sok faultot ütöttünk be a rossz kizárások miatt. Ha ebben jobban vagyunk, ez lehetett volna a kulcsa a meccsnek. Nagy csatában maradtunk alul, de elkeseredve nem vagyunk, érzünk magunkban annyit, hogy előre tudjunk lépni a pénteki meccshez képest, hogy tudunk hatékonyabban játszani. Az újabb meccs arról szól, hogy életben tudjuk-e tartani döntős álmainkat. Szerintem a mostani nem lesz olyan pont gazdag összecsapás, mint az előző volt, de nagy harc lesz, amelyben a test, a test elleni küzdelem dominál majd. A pénteki szurkolást nagyon szépen köszönjük a több mint száz DVTK drukkernek, tökéletes volt, tudjuk, hogy az igazi eufóriához a győzelem hiányzott. Most a lélektani előny a Győrnél van, nálunk a hazai pályáé, ez utóbbit szeretnénk győzelemre váltani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!