Labdarúgás: NB I

2023.03.03. 22:17

Bravúrpont a bajnok otthonából

Megőrizte idei bajnoki veretlenségét a Kövesd, a 250. NB I-es meccsükön az FTC otthonában ikszeltek.

Ez volt a meccs második találata, Drazic egyenlítő gólja

Fotó: Árvai Károly

A labdarúgó NB I 22. fordulójának nyitómérkőzésén, pénteken este a Ferencvárosi TC csapata a Mezőkövesd Zsóry FC gárdáját fogadta. A házigazda, a bajnoki címvédő a jövő héten Európa-liga nyolcaddöntőt játszik a német Bayer Leverkusen ellen, így ezt a meccset, a zöld-fehérek kezdőjét különösen nagy érdeklődéssel várta a labdarúgó közvélemény. A fővárosiak szakvezetője az előző bajnokihoz, a Debreceni VSC otthonában a múlt héten vasárnap, 2-0-ra megnyert találkozó alapcsapatához képest, öt helyen változtatott. A védelemből három ember maradt ki. A Botka, S. Mmaee, Pászka trióból csak az első volt pados, a többiek keretben sem voltak. Wingo, Kovacevic és Civic viszont bizalmat kapott. Zachariassan és Baden Frederiksen szintén a cserék közé került, Mercier és Marquinhos pedig a meccs első sípszavára készülődhetett. 

A vendégek szakvezetője nagyjából visszatért a Budapest Honvéd elleni bajnoki kezdőjéhez, azok után, hogy kedden, Magyar Kupa negyeddöntő meccsen, hazai környezetben 4-1-re kikaptak a Zalaegerszegi TE FC-től, egy szétforgatott csapattal. A kupabúcsút követően Tordai kapus mellett, Zahary, Vajda, Ephestion, Brtan és David Babunski ismét mellőzött lett. Az egy héttel ezelőtti bajnokihoz, a Honvéd ellen hazai 0-0-hoz képest csak ketten hiányoztak, a megbetegedett középpályás, Nagy G. és a pihentetés miatt a padra került belső védő, Beriashvili. A két szélső védő, Kállai K. és Filip ismét csatasorba állt, a középpályán Karnitski és Cseri is. Abszolút új fiúnak számított Pillár, aki legutóbb tavaly november 13-án játszott a dél-borsodiaknál, és még ennél meglepőbb volt, hogy Lehoczky is kezdett. Az MTK-től télen átigazolt fiatal védekező játékos eddig csak egyszer volt csere, amikor két hete Pakson a 90. percben beállt. 

Egy, egy gól

A meccset a hazaiak kezdték jobban, az FTC nagy nyomása közepette elsőként Traoré fejese szált a jobb kapufa mellé, rá három percre viszont már megzördült a vendégek hálója. A 11. minutában Sigér balról tette a másik irányba a labdát, amely Traoréhoz került, a támadó pedig két védő között 7 méterről a kapu jobb oldalába lőtt (1-0). Nem sokat kellett várni arra, hogy újra a kövesdiek kapujába kerüljön a laszti, a 14. percben Traoré lövése után rezgett a játékszer a hálóban. Ám miután videóról visszanézték az esetet, a játékvezető arra jutott, hogy a lövés pillanatában a kapus előtt álló R. Mmaee nem csak zavarta Piscitellit, hanem ezzel lesállást követett el, így nem nőtt kétgólosra a hazaiak előnye. Mélyen volt ekkoriban a vendég gárda, de a Ferencváros ezt nem tudta kihasználni, olyannyira nem, hogy az első valamire való támadásából egyenlíteni tudott az MZSFC. A félidő közepén Filip lőtt kapura 22 méterről, a labda kijött Dibuszról, Besirovic ismétlése egy védőben akadt el, de labda tovább perdült balra, Drazic elé, aki 2 méterről bombázott a léc alá (1-1). Az egyenlítés után kiegyenlítetté vált a találkozó, az első negyedóra jelentős hazai fölényére már semmi nem emlékeztetett. A megnyugodott vendégek fegyelmezetten védekeztek, igaz, viszonylag mélyen. Az első félidő félidő hat perces hosszabbításának elején Traoré talpáról perdült a labda a kapu felé, ám Piscitelli bravúrosan hárította a léc alá tartó labdát. Válaszul, a túloldalon Filip bombázott a bal kapufa mellé, annak szellemében, hogy a hazaiak nehogy azt higgyék, hogy a kékek támadójátéka nulla. 

Kövesdi helyzetek

A térfélcserét követően ismét neki kezdett az FTC annak, hogy valahogy a kövesdi kapuba gyömöszölje a labdát, de nem igazán találtak rést. Ezzel szemben a Kövesd igen. Egy labdaszerzés után, az 51. percben Molnár G. iramodott meg a saját tárfeléről a labdával, két hazai védő egy ideig csak üldözte, de mivel a támadó a 16-oshoz érve lelassult, lövésébe Civic belelépett, ezzel menteni tudott. Nem sokkal később Marquinhos lövését védte a sárga-kékek kapusa, néhány másodpercre rá újabb vendég helyzet maradt ki, Filip remek beadását Drazic fejelte a jobb alsó sarok felé, ám Dibusz bravúrral szögletre mentett. A sarokrúgást követően Filiipet bokán rúgta Marqinhos, de a játékvezető ezt nem látta, és valószínűleg a videószobában is sötétség volt, így nem kapott 11-est a Kövesd. A folytatásban előbb Civic lövését védte a dél-borsodiak kapusa, majd Marqinhos fejelt a kapu mellé. A 72. percben Pillár mentett a kapu torkában Traoré elől, majd Zachariassen bólintását fogta meg Piscitelli. A labda jellemzően a kövesdi védőharmadban tekergett, a hazaiak átlövéssel nem próbálkoztak, a 16-oson belül szerették volna visszavenni az előnyt. A hajrá előtt a jól játszó Karnitskit kellett sérülés miatt lecserélnie a vendég edzőnek, Brtan állt be helyette, majd a szintén biztos pontot jelentő Lukicot kellett ápolni, ám ő folytatni tudta a játékot. A rendes játékidő utolsó tíz percében egyre többször volt a hazai térfélen a labda, majd a 87. percben Zachariassen fejelt a kapuba. A partjelző lest jelzett, aztán jött a videóbírós vizsgálat, és úgy találták a segéd személyzet, hogy pálya széli kollégájuk jól döntött, maradt az 1-1. Majd a sok játék megállítás miatt jött még 7 perc ráadás. Ennek során Gojak lőtte a kapu fölé a meccslabdát, és így nem változott az eredmény. 

A Mezőkövesd az első negyedóra után összekapta magát, és remek csapatmunkával, önfeláldozó védekezéssel, jó egyéni teljesítményekkel bravúros döntetlent ért el. Ezzel megőrizték idei bajnoki, és ebben a bajnokságban az FTC-vel szembeni veretlenségüket is, szép eredménnyel ünnepelhették meg 250. NB I-es mérkőzésüket.

 

Ferencvárosi TC – Mezőkövesd Zsóry FC 1-1 (1-1)

Budapest, 7100 néző. V.: Farkas Á. (Vígh-Tarsonyi, Bornemissza). 

 

Ferencvárosi TC: Dibusz (7) – Wingo (5), Kovacevic (5), Abena (6), Civic (6) – Esiti (5), Sigér (6) – Traoré (7), Mercier (5), Marqinhos (6) – R. Mmaee (5). Vezetőedző: Sztaniszlav Csercseszov.

 

Mezőkövesd Zsóry FC: Piscitelli (8) – Kállai K. (7), Pillár (7), Lukic (7), Filip (8) – Karnitski (7), Lehoczky (5) – Molnár G. (6), Cseri (6), Besirovic (6) – Drazic (7). Vezetőedző: Kutttor Attila.

 

Csere: Lehoczky helyett Vajda (6) a 46., Esiti helyett Vécsei (6) a 46., R. Mmaee helyett Baden Frederiksen (5) a 46., Mercier helyett Zachariassen (6) a 64., Cseri helyett David Babunski (6) a 65., Marqinhos helyett Gojak (-) a 77., Karnitski helyett Brtan (-) a 79., Molnár G. helyett Beriashvili (-) a 91. percben. 
Sárga lap: Lukic a 44., Wingo a 44., Marqinhos a 45., Cseri a 45+6., Karnitski a 47., Besirovic a 49. percben. 
Gólszerző: Traoré (1-0) a 11., Drazic (1-1) a 23. percben. 
Sztaniszlav Csercseszov: – Jól kezdtük a mérkőzést, mindjárt az elején lőttünk egy gólt, aztán még egyet, de azt elvették. Egy ilyen szituáció visszafoghatja a játékot, és emiatt egy jó kontratámadás után egyenlített az ellenfelünk. Sok energiát fektettünk ebbe a mérkőzésbe, ehhez képest kevés pontot vettünk ki belőle. Természetesen pont ilyen mérkőzésre számítottam, a Mezőkövesd a téli szünet után jó formában van, nem veszített mérkőzést. A fiúk mindent beleadtak a pályán, csak volt néhány hiba, ami benne van a fociban. Az, hogy ma döntetlent játszottunk, semmilyen hatással nem lesz a Bayer Leverkusen elleni El-meccsünkre.
Kuttor Attila: – Elégedettek lehetünk ezzel a döntetlennel. Elindultunk egy úton, hiszünk abban, amit csinálunk, harcolunk egymásért, ennek az eredménye ez a mai pontszerzés is. Ma is kihoztuk magunkból a maximumot, ez a Ferencváros ellen egy ikszre volt elég. Volt egy tervünk, amivel eredményesek szerettünk volna lenni, de az első húsz percben kiderült, hogy ez nem fog működni. Bátrabb játékkal szerettük volna nyomás alá helyezni az ellenfelet, de élesen léptek pályára és ezt a nyíltabb presszinget nem tudtuk érvényesíteni. Változtatunk kellett, zártabban védekeznünk, és ez a taktika bevált. Bár a második félidőben nyomott a Ferencváros, nekünk is voltak lehetőségeink arra, hogy megnyerjük a mérkőzést. De még egyszer mondom, nem vagyunk elégedetlenek az egy ponttal.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!