Rali

2022.12.06. 09:00

Gyermekkori álma vált valóra

Dominik GT a Rally2-es kategória bronzérem után a 2023-as évben szeretne az első osztályban versenyezni.

ME

Fotó: BERES GABOR

Véget ért az idei rali bajnokság. Dominik GT számára ez volt pályafutása első olyan éve, amikor teljes szezont futott a hazai sorozatban. A tehetséges fiatal versenyző a Rally2-es mezőnyben volt érdekelt. A szezonzáró Therwoolin Zemplén Rallyn a J4F kategóriában az első helyen végzett, és abszolútban is előkelő pozícióban zárt. Pedig a futam előtt váratlan autóváltáson esett át.

Már letett róla

– Az autó váltás engem is meglepett – szögezte le előre Dominik GT. – Este még úgy tudtam, hogy nem tudok indulni, mert a Hondánál váratlan műszaki hiba lépett fel, amit idő és alkatrész hiányában már nem lehetett megoldani. Aztán kicsit később édesapám mondta, hogy nyugodjak meg, mert lesz autó. Reggel induljak a pályabejárásra, mire végzünk, addigra mindent elintéz. Akkor még nem tudtam, hogy már túl van rajta és az autó már a Berényi Racing kamionjában útra kész. Aztán másnap délután a szerviz parkban lehullt a lepel a Peugeot 208-ról. Mit mondjak: volt megdöbbenés, öröm és bevallom egy kis bizonytalanság is részemről. Nem ültem még ilyen lovon, ezért nem tudtam, hogy szelíd lesz vagy szilaj. A futamot végül sikerült problémamentesen teljesíteni a versenyt, az eredménynek örülök, hiszen elsőre nem volt rossz, de érzem, hogy bőven hagytam benne. Alig várom a következő találkozásunkat.

Erre vágyott

A rajt előtt sok emlék és gondolat kavargott a fiatal ralisban. Nemrég ugyanis még a pályák szélén állt és nézte a futamot, a szüleivel pedig megosztotta az álmait. Ez pedig nem volt más, minthogy szeretne ő is versenyző lenni.

 

– Apával álltam az egyik gyors közepén és mutattam neki, hogy majd ilyen Peugeot-ot szeretnék vezetni. Most pedig ott ülhettem egy 208 R4-ben, amit eddig csak a pálya széléről néztem – fogalmazott Dominik GT. - Visszagondolva és visszanézve a belső felvételeket, minden a helyén volt.  Néhol látszik az óvatosság, de szerintem ezt nem lehetett tovább élezni, mert se teszt se bármilyen tapasztalat nem volt az autóval. Ráadásul a Zemplén Rally pályái is ismeretlenek és nagyon nehezek voltak, egy szakaszt pedig sötétben teljesítettünk, ami plusz kihívást jelentett. Egy dolgot viszont másképp csinálnék. A díjkiosztó után Miskolc felé venném az irányt a Peugeottal, nem adnám vissza Berényi Lacinak.

Eredményes szezon

Dominik GT számára sok izgalmat, érdekességet hozott az első bajnoki szezonja, és több barátságot is kötött a sportágon belül, ami legalább annyira fontos, mint a kezdeti lépések.

 

– Nem volt könnyű az első év, de sok szempontból sikeres volt és váratlan barátságokat hozott – folytatta a fiatal sportoló. – Megtanultam viszont azt, hogy a változó körülményeket hogyan kell kezelni. Akár a szakaszok, akár az autóval vagy esetleg az időjárással kapcsolatban. Minden tekintetben sokat tanultam, és sok tapasztalatot szereztem. Ezt az utolsó versenyt a Peugeot-val éreztem az egész évad jutalmának, megkoronázásának.  Persze az 5. kategória bajnoki harmadik helyének is örülök. Szerintem, idén már nem lesz komolyabb verseny. Most az érettségimre kell koncentrálnom. Folytatom a megkezdett munkát a Fitt4Race-el.  Jövőre a Rally1-ben szeretném folytatni Bán Viktorral. A 2023-as évet szintén a tanulásra és a dinamikus fejlődésre szánom. Mivel még nincs pontos versenynaptár a 2023-as évre, ezért konkrét versenyt nem tudok mondani, de az első ORB futamon mindenképpen ott leszünk.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!