Kosárlabda

2022.12.21. 20:12

EL-sikerrel szép karácsonyt

A DVTK-HT női kosárlabdacsapata második hazai Euroliga csoportmeccsét is megnyerte.

Fotó: Ádám János

A női kosárlabda Euroliga B-csoportjának 7. fordulójában, szerdán este a DVTK-Hun-Therm együttese a francia Basket Landes csapatát fogadta. Ez volt a diósgyőriek második hazai meccse a csoportkörben, és a találkozó előtt azt remélték, hogy a belga Kangoeroes Mechelen gárdája után azt a francia csapatot is legyőzik – akik eddigi egyetlen sikerüket az EL-ben az említett belgák ellen aratták, idegenben, és – akik a két fél egymás elleni nemzetközi kupacsatái során sok borsot törtek az orruk alá.

A Diósgyőr két duplával nyitott, amit a vendégek által kezdett triplaváltás követett (7-6). A piros-fehérek centerhelyen jobb munkát végeztek (13-6), ami arra késztette a franciák szakvezetőjét, hogy a spanyol Gilt feltegye a pályára, de nem csak őt, ugyanis a 6. percre a tízes rotációjuk minden tagja lehetőséget kapott, köztük a volt francia válogatott klasszis, a 40 éves Dumerc. Utóbbi vezérletével fel is zárkóztak a kék mezesek (15-12), de a DVTK-HT a folytatásban ötletes, remek palánk alatti támadójátékával – , Green aktív teljesítményével –, és nem utolsósorban a védő lepattanók összegyűjtésével, faképnél hagyta a franciákat (25-12).

A második negyedben, a hazai együttesben nyolcadik emberként a 17 éves Aho T. kapott bizalmat, hogy több pihenő jusson a heteknek, a kezdőcsapat Kányásival és Kiss A.-val kiegészült egységének. A 14. percben a kiválóan játszó Green 13-ra növelte saját pontjai számát (30-16), és ezután ,,jött rá” a Basket Landes edzője, hogy időt is lehet kérni, a meccs folyamán először folyamodott ehhez, annak ellenére, hogy az első játékrészben sem sziporkáztak csapatának tagjai. A szünet határozottan jót tett nekik, úgyhogy a túloldalon is jött az első pauza (32-23), aztán a Landesnél a második (32-25). A negyed hajrájában a mezőny addigi legjobbja, Green fújta szárazra a DVTK-HT benedvesedett puskaporát, és adott ezzel egy kis lelki pluszt (34-25).

Fordulás után

Green góllal indult a harmadik menet, majd nem sokkal később Guirantes is megszerezte első akció találatát, aztán Garbin jött (42-29), amire a vendégeknél négyes csere (!) volt a válasz. A folytatásban Bernáth brillírozott (46-29), a tetemes előny birtokában pedig Oláh F.-t is ,,feltette” a pályára edzője. A franciák pontatlan dobásai után szedték a lepattanókat a hazaiak, és a 15-17 pontos különbség egy ideig ,,maradt” a csapatok között, a negyed végére ebből 14 lett (56-42).

A 31. percben 10-e olvadt a DVTK fór, majd amikor Gil behúzott egy hármast, időt kért a diósgyőri tréner (56-49). Megváltásnak tűnt Kányásinak a triplavonalról elengedett, két pontot érő dobása (58-51), de célzásban az eddigiekkel ellentétes tendenciák mutatkoztak. Ám a palánk alá betörések segítettek a hazaiakon (62-53), és franciák kapkodása közepette a 38. perc végére Garbin tempójával eldőlt a meccs (65-53). Habnak a tortán Green még húsz pontra húzta fel magát. A végén volt mit ünnepelni a diósgyőriek EL-győzelemmel kívántak szép karácsonyt nagy létszámú szurkolótáboruknak.

 

DVTK-Hun-Them – Basket Landes (francia) 67-58 (25-12, 9-13, 22-17, 11-16)

Diósgyőr, 1600 néző. V.: Ninkovic (szerb), Gajdosz (lengyel), Ivanovic (szerb).

DVTK-Hun-Therm: GUIRANTES (13), Aho N. (4), BERNÁTH (13/3), GARBIN (8), GREEN (20). Csere: Kányási (9/3), Kiss A. (-), Aho T. (-), Oláh F. (-). Vezetőedző: Völgyi Péter.

Basket Landes: Paget (7/3), Turcinovic (-), MAGARITY (13), Harmon (4), Chery (3/3). Csere: GIL (8/3), Roumy (5/3), MANN (14/3), Marrast (2), Dumerc (2). Vezetőedző: Julie Barennes.

Völgyi Péter: – Mindenképpen szerettünk volna a szurkolók karácsonyfája alá ajándékot tenni. Nagyon nehéz heteken vagyunk túl, nagy teher van játékosok vállán, és örülök ennek a győzelemnek, hogy sikerült a hazai pálya előnyét kihasználni. Kevés eladott labdánk volt ezen a meccsen, a lepattanók gyűjtésében is felülmúltuk ellenfelünket, a végén a küzdelem dominált a pályán, és ebben jól vizsgáztunk. Büszke vagyok arra, hogy a csoportkör féltávjánál, hét meccs után három győzelemmel állunk.

Julie Barennes: – Nagyon kemény mérkőzés volt, úgy gondolom első félidő szórakoztató volt, sajnos bennünk nem volt meg az az energia, ami ahhoz kellett volna, hogy ezen az estén fordítani tudjunk, a könnyelmű első negyed után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában