Röplabda

2022.03.17. 07:35

GreenPlan-VRCK: Nézők nélküli csatakezdés "fenyegető magatartás" miatt

A kupadöntő után a bajnoki negyeddöntő következik a barcikai röplabdacsapat számára.

Molnár István

Foto: Dömötör Csaba

Fotó: Domotor Csaba

Vasárnap a férfi röplabda Magyar Kupa 2021/2022-es sorozatának érdi fináléjában szerepelt a GreenPlan-VRCK együttese, amely 3:0-s vereséget szenvedett az Épkar-Pénzügyőr SE alakulatától, és így ezüstérmet vehetett át az eredményhirdetés alkalmával. A tényekhez tartozik, hogy a borsodiak részéről a 4-es ütő Péter B. betegség miatt el sem ment az eseményre, az átló Szabó D. ugyan ott volt Érden, azonban vállproblémái miatt nem lépett pályára. A Vegyészben átlóban a brazil De Pra kezdett, azonban a második felvonásban, 8–17- es állásnál Toronyai Miklós vezetőedző lecserélte, és helyette Bibókot küldte csatába, aki nem is teljesített rosszul.

 

Ha jobb döntést...

 

– Az első szettben 15–17-ig nyitott volt a játszma sorsa, azonban utána bejött egy-két hiba, a Pénzügyőr viszont stabilan játszott – emlékezett vissza a történtekre Toronyai Miklós. – A második felvonás nagyon elment, túlzottan tiszteltük a Pénzügyőrt, ugyanakkor óriási pozitívum, hogy 0:2 után fel tudtunk állni, kezünkben volt a harmadik szett, mi irányítottunk. Amennyiben 24–23-nál egy jobb döntést választunk, akkor megyünk tovább, sajnos nem jött össze, de még ezt követően is volt két játszmalabdánk. Nüanszok döntöttek ekkor, ki tudja, hogyan alakult volna a mérkőzés, ha 2:1-re szépítünk... Összességében el kell ismerni, jobb volt a PSE, de egyáltalán nem vagyok csalódott. A mérkőzés után nyilván rossz volt, hogy elveszítettünk egy finálét, de így, pár nap után már felértékelődött az ezüstérem. A srácokon nem látom, szerencsére, hogy ez a vereség megtörte volna őket. Tavaly bronzérmet szereztünk, most másodikként végeztünk, ha így folytatjuk, jövőre meglehet az arany...

 

Nem lesz könnyű

 

Az észak-borsodiak hétfőre pihenőnapot kaptak, kedden délelőtt viszont már a konditeremben dolgoztak, délután pedig termi labdás edzésen vettek részt.

 

A GreenPlan-VRCK csütörtökön elkezdi a bajnoki, extraligás negyeddöntőt, hazai környezetben 19 órától a Kistext SE ellen. A párharc az egyik fél harmadik győzelméig tart.

 

– Nem kell noszogatni senkit és tudatosítani, hogy milyen fontos párharc előtt vagyunk, de azért elbeszélgettem a kulcsjátékosokkal, hogy „össze kell szedni a bandát” – közölte Toronyai Miklós. – Ennek oka, hogy szeretném, szeretnénk elkerülni, hogy könnyelműen menjünk bele ebbe a negyeddöntőbe, úgy, hogy elég lesz, ha csak játszogatunk... Ez a párharc egyáltalán nem lesz könnyű, ugyanis a Kistext rendelkezik több olyan játékossal – Reffatti, De Bairros, Makarov –, akik minőséget képviselnek, és akik ha nagyon jó napot fognak ki, akkor bárkit meglephetnek. A fővárosiaknak merész terveik voltak a bajnoki kezdés előtt, szerettek volna a négyben zárni az alapszakaszban, ezt ugyan nem érték el, de a rájátszás új esélyt kínál nekik. Az első körben kétszer legyőztük őket, Budapesten és itthon is, szóval tudjuk, hogy miként kell ellenük játszani. A minimumcélunk ebben a szezonban az elődöntőbe való bejutás, ezt tehát meg kell csinálnunk, és ha lehetőségünk van rá, akkor három mérkőzésen.

 

A VRCK-nál Péter B. szerdától vesz részt az edzéseken, ami azt jelenti, hogy játszani hosszabb időt biztosan nem fog, taktikai cserében esetleg beküldheti Toronyai Miklós. Szabó D. kedden már „dolgozgatott”, de a VRCK Bibókkal fog kezdeni, előbbi csupán akkor ugorhat be, ha feltétlenül szükséges.

 

Fenyegető magatartás

 

 

A klubbal kapcsolatos az a hír is, hogy két zárt kapus mérkőzésre büntette a Magyar Röplabda Szövetség Etikai és Fegyelmi Bizottsága a GreenPlan-VRCK-t a február 6-ai, Épkar PSE elleni bajnoki mérkőzésen történt szurkolói vétségek miatt. Ami azt jelenti, hogy a Kistext SE elleni csütörtöki, illetve március 23-ai összecsapások zárt kapusak.

 

Mint ismert, a több bírói tévedést is felvonultató Extraliga-összecsapást – amelyek mindkét csapatot egyaránt sújtották – egy közjáték zavarta meg: az ötödik szettben, 14–13-as vendégvezetésnél egy dobverő került a játéktér azon részére, ahol senki sem tartózkodott. A mérkőzés a dobverőt bedobó személy lelátóról való kivezetését követően folytatódott, ami a Pénzügyőr 3:2-es győzelmével ért véget. Ezt követően a hazai szurkolók nemcsak trágár szavakkal illeték a játékvezetőket, hanem fenyegető magatartást is mutattak. Hiába a biztonsági személyzet gyors beavatkozása, valamint a helyi bemondó nyugtató szavai, a kedélyek csak lassan csillapodtak.

 

Az esetről a döntés március 10-én született meg a szövetség székházában, amelynek értelmében a GreenPlan-VRCK a következő két hazai mérkőzését zárt kapuk mögött, szurkolók nélkül kell, hogy lejátssza. Az esetet a klub vezetése elítéli, és biztosította a játékvezetőket, illetve a szövetséget, hogy minden lépést megtesz annak érdekében, hogy ilyen esetek ne forduljanak elő a jövőben.

 

Röplabda: a tények

 

További Extraliga-negyeddöntők 
Fino Kaposvár SE – Debreceni EAC 
MAFC-BME – Kecskeméti RC 
Pénzügyőr SE – Dunaújvárosi KSE 

 

(A borítóképen: A Kistext lesz a Barcika ellenfele. Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!