Téli olimpia

2021.12.27. 08:00

Kékesi Pekingért küzd

A XXIV. téli olimpiát február 4. és február 20. között rendezik Kína fővárosában.

Kolodzey Tamás

Forrás: Ém-Archívum

A „füst” két vagy három héten belül felszáll, és kiderül, hogy a férfiak alpesi síelésében ki képviselheti Magyarországot.
 

Bonyolult a helyzet 
 

Az ötkarikás viadalra egy kvótát kaptunk, a teljes mezőnyt százötvenegyen alkotják. A kiküldetésre azok pályáznak eséllyel, akik szakmailag, technikailag és az eredményeik alapján úgynevezett zöld lámpások. Három magyar tartozik ebbe a kategóriába: köztük van Kékesi Márton, a DVTK tagja, akit a műfaj berkeiben bánkúti gyereknek hívnak. Tekintettel a vágtató időre, érdemes a dátumokra figyelni: amennyiben a most is folyó versenyeken valaki nagy előnyhöz jut a riválisaival szemben – ez annyit tesz, hogy az éllovas legalább húsz százalékkal előzi meg a rangsorban második helyezettet –, akkor övé a kvóta. Amennyiben egymáshoz képest mindenki húsz százalékon belülre kerül, köztük január 16-ig szétlövést rendeznek. Erre Ausztriában, olimpiai színvonalú pályán és feltételek között kerül sor. Az is lehet, hogy az érintettek nem egy nemzetközi viadal keretében harcolnak, hanem időméréses, tétre menő „edzés” keretében döntenek a kvótáról. A huszonhat esztendős Kékesi Márton legnagyobb ellenfele, a soproni Úry Bálint mindössze tizennyolc éves, ráadásul példaképeként tekint riválisára. Külön meccsük pillanatnyi állása úgy fest, hogy Kékesi műlesiklásban vezet, Úry pedig óriás-műlesiklásban jobb. 

 

A Budapesten dolgozó, de a Miskolchoz közeli Mályiban élő és helyi díszpolgársággal rendelkező Kékesi tegnap még Szlovéniában versenyzett, számára az utolsó benyomások is rendkívüli jelentőséggel bírnak.

 

(A borítóképen: Kékesi 2018 után másodszor lehet téli olimpikon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!