kosárlabda

2021.11.28. 21:45

Kicsúszott a győzelem a DVTK kezéből

Fél másodperccel a vége előtt szerezte meg a győzelmet jelentő gólt a Szekszárd.

Berecz Csaba

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A női kosárlabda NB I 9. fordulójában, vasárnap este a Diósgyőri VTK együttese az AKSC Szekszárd vendége volt. A hazai fronton még veretlen, a nemzetközi színtéren az Euroligában még nyeretlen tolnaiak hét közben szerdán játszottak idegenbeli EL-meccset, és emiatt egy picit többet pihenhettek, készülhettek a meccsre, mint a csütörtökön este Európa Kupa találkozón szerepelt diósgyőriek, akik azok után, hogy pénteken este érkeztek haza Miskolcra, egy teljes napot, a szombatot, a Szekszárd elleni hangolódásra használhatták fel, a vasárnap déli indulást megelőzően. Kányási ugyan a piros-fehérekkel tartott, de sérülés miatt rá nem számíthatott az edzője, Hayes pedig betegség miatt nem kelt útra.

Gereben középtávolijával indult a meccs, majd egy vendég büntetőt után, Aho rövid idő alatt két triplát is bevágott, így a 4. percben a hazaiak edzője időt kért (2-7). A folytatásban elkezdett felzárkózni a tolnai gárda, de az 5. percben Aho a harmadik hármasát is bevágta (6-10). A sok faulttal játszó szekszárdiak ellen büntetőkből araszolt a DVTK, majd a vendéglátók is jegyeztek egy trojkát, Holcz révén (11-13). Úgy tűnt, hogy a keményen küzdő tolnai együttes a negyed végére befogja a piros-fehéreket, de 16-17-nél Tóth F. csapata negyedik trojkáját húzta be a gyűrűbe (16-20).

Kemény védekezésekkel rukkoltak elő a csapatok a második menet elején, és a védő lepattanókat is jól szedték. Emiatt kevés gól esett. És amiatt is, hogy a vendégeknek ebben a játékrészben már nem sültek a hármasaik, rövid idő alatt négy távoli kísérlet is kimaradt. A 14. percben Gereben büntetőivel egyenlített a Szekszárd (22-22), majd amikor Goree 2+1-es kombinációja után a vezetést is átvették, és erre még Evans is rátett egy lapáttal, a 18. perc elején időt kértek a látogatók (29-26). A pauza után azonban rögtön hazai gólok jöttek, majd beragadt az állás, egy ideig egyik csapatnak sem sikerült a gyűrűbe találnia. 32-26-ot követően Kiss A. volt eredményes közelről, ezzel ért véget a játékrész (32-28).

Egy ponttal

A térfélcserét követően Gereben, majd Krnjic talált be (36-28), és ha nem is könnyen, de jöttek a vendég válaszok, előbb Jovanovic, majd Bernáth részéről, vagyis nem tudott elszakadni a Szekszárd. Olyannyira nem, hogy Aho betöréses gólja után Green centerhelyről talált be. Ez utóbbival egyenlő lett az állás, emiatt a hazai edző időt kért (36-36). A pauza használt nekik, Studer zárta le a vendégek 8-0-s etapját, és ezzel saját szériába kezdtek. Aztán Aho szépítése után Studer triplát ért el (45-38). A 29. percben Evans góljával kilenc pontra nőtt a fehér mezesek előnye, de a negyed hajrájában Bernáth büntetőivel, és Jovanovic hármasával felzárkóztak a diósgyőriek (49-45).

A vendégek hét fős rotációval játszottak a záró játékrészben is, és amikor közülük Bernáth hármast ért el, hazai időkérés következett (52-50). Ezután egyenlíthetett volna, majd a vezetést is megszerezhette volna a Diósgyőr, nem sikerült, Evans viszont a ,,világvégéről” szerzett hármast. A folytatásban hol kettő, hol négy ponttal ment a Szekszárd, aztán egy +2-jük után Kiss A. passza után Green egyenlített, majd előbbi játékos közelijével visszavette az előnyt a DVTK (61-63). Időt is kért Djokic edző, 3:13-mal a vége előtt. Óriási izgalmakat hozott a hajrá, a hazaiak erőlködtek, a néhány hete még Szekszárdon játszott Vorpahl pedig dobott nagyon fontosnak tűnő hármast (64-68). Aztán 66-68-nál, 44 másodperccel a befejezés előtt perceken át videóztak a játékvezetők, hogy kié legyen a labda. A Diósgyőr lett a ,,kedvezményezett”, ,majd büntető maradt ki itt is, ott is. Evans egyenlített büntetőkből (69-69), amikor 5,2 másodperc volt vissza a meccsből. Ezután a DVTK támadhatott, Aho azonban kiejtette a kezéből a labdát, majd fautolt. Krnjic fél másodperccel a zárás előtt bedobta az első büntetőt, és ezzel 1 ponttal nyert a hazai gárda.


AKSC Szekszárd vs. Diósgyőri VTK 70-69 (16-20, 16-8, 17-17, 21-24)

Szekszárd, 1000 néző. V.: Cziffra, Ádám J., Nagy V.

AKSC Szekszárd: Studer (8/3), Miklós M. (-), GEREBEN (12), Krnjic (14), GOREE (12). Csere: Bálint R. (-), EVANS (21/6), Holcz (3/3), Friskovec (-), Mányoky (-). Vezetőedző: Zeljko Djokic.

Diósgyőri VTK: VORPAHL (16/3), Aho (15/9), Jovanovic (7/3), Kiss A. (6), Green (7). Csere: BERNÁTH (15/3), Tóth F. (3/3). Vezetőedző: Völgyi Péter.

Kipontozódott: Friskovec (39.), Bernáth (39.), Tóth F. (40.).

Zeljko Djokic: – Valódi rangadó volt, de látszott mindkét csapaton, hogy fáradt. Kívülről gyengén dobtunk, de fantasztikus mentalitással behúztuk ezt a győzelmet.

Völgyi Péter: – Le a kalappal a csapat előtt, végig le tudtuk osztani a faultokat, az utolsó perc nagy egyéni hibái miatt nem tudtunk nyerni. Azonban előtte, amit 39 percen át játszottak a lányok, arra mérhetetlenül büszke vagyok. Gratulálok a Szekszárdnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!