Öttusa

2021.10.05. 08:30

Tesztverseny ob-címért, öttusában

Az új formátumú, rövidebb versenyre készül az öttusa-társadalom.

Berecz Csaba

20200320 Kistokaj fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Guzi Blanka öttusázó a korona-vírus-járvány miatt otthon kénytelen edzeni.

Forrás: ÉM-Archívum

Fotó: Kozma István

Hétfőn kezdődött és péntekig tart az az új formátumú öttusatesztverseny, amely a sportág szabályváltozásait figyelembe véve zajlik Budapesten. A nyílt bajnokságon nemcsak hazai, hanem külföldi indulók is részt vesznek. A tesztüzem annak szól, hogy a Nemzetközi Öttusa Szövetség fokozatosan tér át az eddigi lebonyolításról az új rendszerűre, és bár a következő évben még mindkét szisztéma szerint rendeznek versenyeket, de 2023-ban már csak a most bevezetés előtt állót, és a három év múlva sorra kerülő párizsi olimpián már ebben a módosított változatban állhatnak rajthoz a versenyzők.

Az új szabályok

A szabályváltozás lényege az, hogy az egész napos küzdelmeket sikerüljön másfél (!) órába beletömöríteni. Ennek jegyében változik a pontozási rendszer, az alapvívásban a korábbi 7 ponthoz képest csak 5 egység jár majd egy megszerzett tusért, a bónuszvívásban viszont egy-egy találat nem 1, hanem 2 pontot ér majd. Módosul a lovaspálya is, „rövidebb” lesz, csak 12 akadályt kell venni ebben a tusában, illetve a kombinált számban, a laser runban nem 4x800 métert kell futni, hanem 5x600-at, de mivel a négy lövősorozat marad, csak a második körtől állnak lőállásba a versenyzők. Mindezek mellett kieséses lesz a verseny, vagyis a népes mezőnyt fokozatosan csökkentik, úgy, hogy a döntőben csak a legjobb 18 sportoló vehet majd részt, azok, akik a selejtezőkből az elődöntőkön át idáig eljutnak. A tervek szerint az első napi kvalifikációból nemenként 36-36 versenyző juthat be az elődöntőbe, amelynek során egy helyszínen, két darab 18 fős csoportban küzdenek a sportolók a szintén 18 fős fináléba kerülésért. A tervek szerint a döntőt ezzel a menetrenddel bonyolítják le: lovaglás, 5 perc szünet, bónuszvívás, 10 perc szünet, úszás, 15 perc szünet, laser run (az alapvívásra egy nappal korábban kerülhet sor).

Bár az idén az az évi olimpián szerepelt öttusaverseny szerint már rendeztek országos bajnokságot hazánkban, az országos szövetség az új lebonyolítási formára is kiírt egy ob-t. A női mezőny tagjai voltak az első „kísérleti alanyok”, akik számára a 18 közé jutásért írtak ki versenyt hétfőre, négy tusában (úszás, vívás, futás-lövészet), lovaglás nélkül.

A pályán

A női selejtezőben 23 sportoló állt rajthoz, 16 magyar, 3 egyiptomi, 3 olasz és 1 török versenyző. A kvalifikáció 11.00-kor az úszással kezdődött, 12.30-kor a vívással folytatódott, majd 16.00-kor vágott neki a mezőny a kombinált számnak. A megméretésben Erdős Rita végzett az élen 1056 ponttal, a 2. helyen a miskolci Swimming PC öttusázója, Guzi Blanka zárt, 1046 egységgel. A legjobb 18 közé mind a hét külföldi sportoló bekerült, a továbbjutottak ma délelőtt az elődöntőben a rangsoroló vívással folytatják a küzdelmeket, míg szerdán, ugyancsak az elődöntőben – amelynek tétje ezúttal a 14 közé jutás – 14.40-től 16.15-ig, sorrendben a bónuszvívás, az úszás és a laser run szerepel a programban.

(A borítóképen: Guzi Blanka jól szerepelt hétfőn)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!