Diósgyőri VTK vs. Nika Syktyvkar

2021.10.21. 21:19

Diadalmas csarnokavató (videóval)

Az évad második nemzetközi kupameccsét is megnyerte a diósgyőri női kosárlabdacsapat.

Berecz Csaba

Fotó: Kozma István

A női kosárlabda Európa Kupa F-csoportjának 2. fordulójában orosz Nika Syktyvkar együttesét fogadta tegnap este a Diósgyőri VTK csapata. Az új, diósgyőri sportcsarnokban, amelyben ez volt az első hivatalos esemény, rendezvény, a délelőtti ünnepélyes átadót követően.

Jeggyel még nem

A szurkolók erre a meccsre, és a következőre, a vasárnapi hazai bajnokira még nem válhattak, válthatnak jegyet, mert ezzel a két találkozóval teszteli a csarnokot a tulajdonos, építtető, a diósgyőri női kosárlabdacsapatot működtető DVTK Kosárlabda Kft. A ,,csökkentett” üzemmód keretében csak azok lehettek jelen a lelátókon, nem számítva az utánpótláscsapatok tagjait, akik az évadra szóló 10 ezer forintos bérleteket megvásárolták, illetve védettségei igazolványukat is be tudták mutatni a beléptetéskor.

A két csapat az impozáns létesítményben fél órával a meccs startja előtt kezdte meg a bemelegítést. Előbb az oroszok futottak ki a parkettre, mindössze nyolcan, ami miatt biztos pénzbüntetésre számíthatnak a nemzetközi kosárlabda szövetségtől. Azért nem a szabályok által előírt minimum tízes létszámban voltak, mert sérülések és betegségek miatt kevesebben keltek útra. És nem mellékesen azért, mert az amerikai hátvédjük, a közelmúltban szerződtetett Tyasha Harris, aki az észak-amerikai női profi ligában (WNBA) a Dallas csapatában szerepelt legutóbb, nem érkezett meg a tengerentúlról Budapestre, sem szerdán, sem a meccs napján, annak ellenére, hogy úgy volt, itt Magyarországon csatlakozik új klubjához.

Az idő haladtával

Megilletődötten kezdett a Diósgyőr, pontosabban pontatlan dobásokkal, így a csarnokban az első találatot Marchenkova érte el, a triplavonal mögül. 0-6-nál Kányási iratkozott fel a történelmi oldalakra, azzal, hogy megszerezte az első hazai pontokat, ő is a hármas vonalon túlról talált be. Jovanovic szintén triplával egyenlített, majd Green kosarával először mutatott az eredményjelző diósgyőri vezetést (10-8). Aztán amikor Jovanovic Kányási ziccerpasszából leindításos gólt szerzett, a vendégek edzője időt kért (12-9). A meccs előre haladtával egyre jobb játékot nyújtott a DVTK, remekül védekeztek a fehér mezesek. Aggodalomra csak az adott okot, hogy a 8. percben Bogicevic lába leragadt az ellenfél palánkja alatt, és a szalagsérüléses eset után, ölben kellett levinni a légióst a pályáról. A negyed hajrájában Jovanoivic behúzta saját maga második, csapata negyedik hármasát, és ezzel 10 pont fölé a DVTK előnye (24-13).

A második játékrészben fegyelmezettebb védőjátékkal rukkolt elő az orosz együttes, nem nagyon engedték a saját palánkjuk alá a diósgyőrieket, emiatt a piros-fehérek 6 perc alatt mindössze három pontig jutottak, igaz, a túloldalon is megvolt a kemény védekezés (27-20). Aztán Green kétszer mégis rést talált az orosz karok között a körtén belül, emiatt pedig Vasin edző szünetet kért (32-23). Úgy tűnt, nem eredménytelenül (32-27), emiatt a hazai szakvezető is tanácskozásra hívta játékosait. Ez is használt, Green 10 egységre növelte saját termését, kialakítva ezzel a félidei eredményt (34-27).

Kányási, Jovanovic

Fordulás után a diósgyőri ultrák változatlan lelkesedéssel buzdították kedvenceiket, utóbbiaknak három percre volt szükségük ahhoz, hogy betaláljanak. Kányási közelije után Jovanovic távolról volt eredményes, a kerek tízet pedig Cherepanova egy trojkával húzta lejjebb (39-32). Az agresszív védekezések közepette az oroszok egyik legjobbja, Musina szedte össze leghamarabb a negyedik faultját, emiatt egy időre kiült a kispadra. A 27. percben Green centergólja után vendég pauza jött (44-37). Azt ezt követő alapvonali bedobást Jovanovic lopta el, és szerzett belőle gólt, a negyed végén pedig Kiss A. találata adott okot az Syktyvkar játékosainak bosszúságra (48-40).

A záró menet elején a klasszis szinten teljesítő Jovanovic gyártott le egymás után három büntetőt, majd Aho pontozódott ki, aztán a kiemelkedően játszó Kányási húzott be jókor egy hármast (54-44). Amire a Nika csapatának időkérése volt a válasz, hat és fél perccel a vége előtt. Óriási, gyilkos küzdelem folyt a labdáért, a centiméterekért a pályán, amelyben 56-50-nél DVTK időkérés következett. A csapkodó, kapkodó játékban mindkét oldalon kimaradgattak a dobások, majd Jovanovic villant, hazai szempontból nagyon nagyon jókor, és erre Kiss A. még ráfejelt. 60-52-re módosult ezekkel az állás, 94 másodperccel a vége előtt, és innentől már nem volt esélye a felállásra az orosz csapatnak. A DVTK a meccs nagy részében kontroll alatt tartva a találkozót, megérdemelten nyert, örömünnepet hozva az új létesítménybe (65-58).


Diósgyőri VTK – Nika Syktyvkar (orosz) 65-58 (24-13, 10-14, 14-13, 17-18)

Diósgyőr, 400 néző. V.: Jovanovic (bosnyák), Mikulic (horvát), Stojancevic (bosnyák).

Diósgyőri VTK: Medgyessy (5), Aho (-), KÁNYÁSI (11/9), JOVANOVIC (26/9), GREEN (16). Csere: Bogicevic (5/3), Kiss A. (2), Bernáth (-), Tóth F. (-). Vezetőedző: Földi Attila.

Nika Syktyvkar: Goldyreva (6/3), CHEREPANOVA (13/9), Marchenkova (3/3), MUSINA (18/3), Psareva (6/6). Csere: Kozhukhar (6), Coulibaly (6), Burik (-). Vezetőedző: Alexander Vasin.

Kipontozódott: Aho a 33. percben.

Földi Attila: – Próbáltunk gyorsan játszani a magas szerkezetű orosz csapat ellen, ez az elején működött, utána viszont lelassult a tempónk. Szerencsére volt extra teljesítmény Jovanovic részéről. Ellenfelünk ugyan szűk rotációval játszhatott, de kényszerből mi is, ugyanis a meccs elején elveszítettük Bogicevicet, aki az idei évadban talán a legjobban szállt be. A végén faultproblémáink is voltak, de a lényeg, hogy sikerült megnyerni ezt a fontos meccset.

Alexander Vasin: – Sajnos, kevesen voltunk, ráadásul a meccs első negyedében nem védekeztünk elég jól, emiatt végig futnunk kellett az eredmény után.


A női kosárlabda Európa Kupa F-csoport állása

  • Diósgyőri VTK 2 2 – 132-110 4
  • Orman Genclik 2 2 – 146-126 4
  • NIKA Syktyvkar 1 – 1 132-141 2
  • Ludovika-FCSM Csata 2 – 2 104-137 2

  • Vasárnap is

    Vasárnap is hazai meccset játszik az új csarnokban a DVTK női kosárlabdacsapata. A piros-fehérek 17.30-tól az NB I 6. fordulója keretében a TFSE-MTK együttesét látják vendégül.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!