kajak-kenu

2021.09.17. 13:30

Öt nap, két világversenyérem

Böszörményi Bendegúz a vb-aranyérem után az ORV-n ezüstérmet szerzett.

Berecz Csaba

Forrás: Olvasónktól

Mozgalmas napok vannak a 16 éves kenus, Böszörményi Bendegúz mögött. A Borsodi Örökmozgó Vízisport Alapítvány versenyzője a múlt héten hétfőn a portugáliai utánpótlás-világbajnokságon, az ifjúságiak mezőnyében kenu kettes mixben, az 500 méteres távon aranyérmet szerzett Gönczöl Laurával. Pénteken pedig már a csehországi Racicében, az Olimpiai Reménységek Versenyén az U17-es korosztályban, kenu egyes 1000 méteren versenyzett, és a 2. helyen ért célba.

– Maximálisan elégedett vagyok Bendegúz eredményeivel – válaszolta megkeresésünkre Révész Zoltán, a Borsodi Örökmozgó Vízisport Alapítvány elnöke, Böszörményi Bendegúz edzője. – Nehéz időszakon vagyunk túl, a vb előtt magyar bajnokságot is rendeztek, amelyre egy intenzív, öthetes programmal készültünk. Sajnos, az idei bajnokság nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, mert Bendegúz a 2. helyet szerezte meg. Ez egy csütörtöki napon volt, és természetesen csalódottak voltunk, mert a bajnoki cím ért vb-indulási jogot. Ám három nappal később óriási örömben volt részünk, egy érzelmi hullámvasútra kerültünk, mert a szakág szövetségi kapitánya, ifjabb Foltán László közölte velünk, hogy Bendegúznak az egész éves teljesítménye alapján helye van a vb-re utazó keretben, és hogy C2 mixben elindulhat. Úgyhogy újabb kemény munka következett sportolónk számára a portugáliai világverseny előtt, amelynek a végén sikerült aranyat nyernie, köszönhetően annak is, hogy hajótársa, Gönczöl Laura, azok után, hogy már nyert két vb-aranyat, profi módon állt a mixhez. Úgy érték el ezt, hogy előtte nem hónapokat dolgoztak együtt, mint ami a párosok vagy négyesek esetében megszokott, hanem mindössze két hetet. A vb-döntős menet két remek sportoló példaértékű együttműködése volt, és hogy mennyire nem adták ingyen az aranyat, az jelzi, hogy a mögöttük végzett dobogós egységek két századmásodpercen belül voltak. Azzal, hogy ezek után kifeszített állapotban utazott el Csehországba – úgy, hogy egy napot töltött el otthon, tulajdonképpen tisztaruha-cserére ugrott haza –, kétséges volt, hogy képes lehet-e újabb jó eredményre, de megcsinálta.

Nincs csak

Arra a közbevetésre, hogy csak második lett, az edzője így reagált:

– Nálam nincs csak. Egy nem egészen 17 éves fiatalemberről beszélünk, akinek nyaralása sem volt, és az elmúlt hónapokban minimális szabadidő jutott neki a szükséges pihenések mellett. Ezt a második helyet olimpiai távon érte el, amit emiatt nagyon értékesnek tartunk. Az, hogy a vb-n nem tudtunk olimpiai számban menni, picit csalódás volt, de az ORV visszaadott ebből valamennyit, mert Bendegúznak sikerült megelőznie magyar riválisát, az újpesti Ferencz Bulcsút, aki a magyar bajnokságot megnyerte előtte. Őszintén szólva Bendegúz döntőbeli teljesítménye meglepett, mert azok után, hogy az előfutamban második lett, és emiatt nem került egyből döntőbe, hanem az elődöntőben is indulnia kellett, és itt is a második helyen ért célba, úgy kalkuláltam, hogy öt-hat sportoló előtte lehet, a dobogóra ebben a napi formájában aligha ér oda. A fináléban 750 méterig ez igazolódni látszott, ám az utolsó 200 méteren elképesztő dolgot művelt, és remek munkával feljött a második helyre. Nagyon boldogok vagyunk, hogy innen Miskolcról, a Csorba-tótól ide el lehet jutni egy olyan klub versenyzőjének, amelyik három éve alakult.

(A borítóképen: A Böszörményi Bendegúz és Gönczöl Laura duó aranyérmet szerzett)

Kajak-kenu: a világbajnok szavai

– Nagyon örülök ez elmúlt hét eredményeinek – jelentette ki Böszörményi Bendegúz. – Nem számítottam arra, hogy egy ilyen magas színvonalú versenyen, mint a világbajnokság, aranyérmet sikerül nyerni. Azt tudtam, hogy jók vagyunk, Gönczöl Laurával erős kettest alkotunk, de a döntőbe érkezve már tisztában voltunk azzal, hogy nagyon erős a mezőny. Úgyhogy felettébb örülök annak, hogy az első helyen végeztünk, amit azért is tartok nagy dolognak, mert nagyon keveset edzettünk együtt Laurával. Az ORV-re világbajnokként érkezhettem, és így könnyebb volt lelkiekben ez a verseny, viszont nagyon fáradtnak éreztem magam a sok utazástól, hiszen Portugáliából hazaérkezvén szinte egyből indultunk Csehországba. Ez utóbbi versenynapon, az elején nem is úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettem volna, de a döntőben a hajráig versenyben voltam az éremért, és az utolsó 200 méteren kiadtam magamból mindent, ami a 2. helyet jelentette. Ennek az eredménynek is nagyon örülök, sok lemondással járt, hogy a világbajnoki arannyal együtt ezt is elértem. Most kaptam egy kis pihenőt, ami nem azt jelenti, hogy otthon lustálkodhatok, csak nem kell edzésre mennem, helyette járhatok iskolába, a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!