Mezőkövesd Zsóry FC

2021.06.03. 07:00

Cseri Tamás is megy az Eb-re

Szoboszlai Dominik nincs olyan állapotban, hogy részt vegyen a kontinensviadalon.

Forrás: MLSZ

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az ausztriai edzőtábor végén, kedden, sajtótájékoztatón jelentette be, ki az a 26 játékos, aki az Európa-bajnokságon is pályára léphet majd. Mint emlékezetes, az olasz tréner 30 játékost, köztük négy kapust hívott be a kontinenstornát megelőző edzőtáborba, közülük Hangya Szilveszter sorsa már korábban eldőlt, a védő bokasérülést szenvedett, így már másfél hete tudott volt, hogy nem lehet ott az Eb-n. A helyére újabb játékost nem hívott be Rossi, így a keddi sajtótájékoztatón „már csak” két mezőnyjátékos és egy kapus helyzete volt kérdéses.

Kivételes ember

A kapusok közül a Puskás Akadémia játékosa, Tóth Balázs került ki, míg Bogdán Ádám, Dibusz Dénes és Gulácsi Péter készülhet tovább az Eb-re. „Azért esett harmadik helyen Bogdánra a választásom, mert kiváló idényzáráson van túl. Ezzel szemben Tóth az utolsó fordulókra lesérült. Mérlegelnem kellett. Balázs bizonyította a képességeit, de egy hetet kihagyott az edzőtáborban és még nem százszázalékos. Ádámról annyit mondhatok, kivételes személy, kivételes ember” – jelentette ki a kapitány a döntés hátteréről.

A védőknél – a már említett – Hangya és Spandler Csaba esett ki a keretszűkítésnél.

– Spandlert egyértelműen belső védőként tartom számon, szélsőként hiányzik az alapgyorsasága. Szem előtt kell tartani, hogy olyan ellenfelekkel találkozunk, akikkel szemben nehezen tudom elképzelni a szélen. Amikor először megérkezett közénk kissé tétovának éreztem, de folyamatosan egyre jobban felbátorodott. Ha hasonló teljesítményt nyújt, mint a legutóbbi idényben, még lesz jövője a válogatottban – legalábbis, amíg én vagyok a kapitány. Hangya kiesése fájó, ha őszinte akarok lenni, nincs olyan játékos Szalai Attilán kívül a felhozatalban, akit jó szívvel be lehetne vetni Franciaország, Németország és Portugália ellen.

Egyenesen fájdalmas

A középpályások közül – ahogyan arra a délelőtti hírek után már lehetett számítani – Szoboszlai Dominik esett ki.

– Nincs jó állapotban – mondta Rossi. – Olyan állapotban sincs, hogy néhány percre beálljon. Ahogy nagyapám mondogatta, jobb egy élő szamár, mint egy halott orvos... Számomra egyenesen fájdalmas, hogy nem játszathatom az Eb-meccseken. Mindennél jobban kellett volna számunkra és az ő számára is, hogy pályára léphessen ezen a tornán. De nem lehet, mert nincs jól. Magyarország érdekeit, a válogatott érdekeit kellett szem előtt tartanom. Nem bánt jól velünk a sors, Szoboszlai mellett a másik tehetséges szervezőnket, Kalmár Zsoltot is elvesztettük. A másik kegyetlenség a sorstól maga ez a csoport. De mindettől függetlenül bízom a behívott játékosok kvalitásaiban, képességeiben.

A kapitány azonban mondta a mezőkövesdi Cseri Tamás nevét, az ő beválogatása azt jelenti, hogy Elek Ákos (DVTK, 2016, Franciaország) után ismét lesz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei csapatban futballozó játékos a kontinensviadalon.

Egyaránt bizonyítottak

A támadók közül mind a hét meghívót kapott játékos a keret tagja maradt. Hozzátette, a válogatott keretében maradt két viszonylag új arc, Schön Szabolcs és Hahn János egyaránt bizonyított számára. Utóbbi a bajnokság után az edzéseken is megmutatta, hogy kiváló góllövő, mindketten színesebbé teszik a válogatott taktikai repertoárját.

– Igen, most is kiemeltem az ellenfeleink minőségét, de ettől még mindig a győzelemre kell törekednünk. Hallottam olyan kommenteket, azt mondják, ha Rossi nem hisz abban, hogy legyőzhetjük a franciákat, németeket, portugálokat, akkor mondjon le. Nem a Holdon élünk... De erre Marco Rossi csak annyit tud felelni, mindent megteszünk azért, hogy győzni tudjunk ellenük, így készülünk – tette hozzá a kapitány.

A válogatott június 4-én Ciprust, négy nappal később Írországot fogadja felkészülési mérkőzésen. Az Európa-bajnokságon június 15-én a címvédő Portugáliával, négy nappal később a világbajnok Franciaországgal találkozik a Puskás Arénában, majd június 23-án a 2014-ben vb-aranyérmes Németország ellen Münchenben zárja a csoportkört


A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kerete

Kapusok: Bogdán Ádám (Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig).

Védők: Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár FC), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország).

Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Loic Nego (Mol Fehérvár), Schäfer András (DAC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros).

Csatárok: Hahn János (Paksi FC), Nikolic Nemanja (Mol Fehérvár), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), Varga Roland (MTK Budapest).

(A borítóképen: Cseri Tamás (középen, szemben) is résztvevője lesz a kontinensviadalnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!