Mezőkövesd Zsóry FC

2021.05.03. 08:30

Majdnem négy és három hazai

A bajnok zöld-fehérek a hajrában szerzett góllal győztek a dél-borsodiak ellen.

Kolodzey Tamás

Budapest 20210501 Labdarúgás 2021 NBI NB1 OTP Bank Liga Ferencváros FTC Mezõkövesd Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport

Forrás: MW

Fotó: Tumbász Hédi

Az NB I.-es labdarúgó-bajnokság utolsó előtti, 32. fordulója keretében szombaton este rendezték a Ferencvárosi TC – Mezőkövesd Zsóry FC találkozót, melynek a presztízsen túl sem az aranyérem, sem a bennmaradás szempontjából nem volt jelentősége.

Díszsorfal

A Fradi már hónapokkal korábban óriási előnyre tett szert üldözőivel szemben, aztán néhány döntetlenje miatt elhúzta az ünneplést. Érdekes utat járt be a Mezőkövesd is. Sokáig úgy tűnt, hogy a sárga-kékeknek nem lesznek kiesési gondjaik, hiszen zsinórban tizenháromszor maradtak veretlenek, aztán gödörbe kerültek, négyszer veszítettek, így csak az előző fordulóban, a Budapest Honvéd elleni ikszükkel biztosították be élvonalbeli tagságukat, de ennek következtében nyugodtan készülhettek az összecsapásra. Az otthoniak kapuját a maródi Dibusz helyett ismét Bogdán védte, és az FTC ukrán mestere bizalmat szavazott annak a Sigérnek is, aki évekkel ezelőtt két idényt is lehúzott a „matyóknál”. A másik oldalon Karnitski beállításával Pintér Attila vezetőedző azt a védelmüket kívánta megerősíteni, melynek tagjai közül sérülés miatt Nesterov, Pillár és Vadnai is kivált. A kövesdiek gólerős játékosa, Jurina pedig öt sárga lapja miatt hagyta ki a meccset. A trénerek egyébként sokat változtattak az egy héttel korábbi csapataikon. A hazaiaknál Botka, Dvali, Heister, Laidouni, Mak és Wingo helyett Blazic, Boli, Civic, Lovrencsics, Sigér és Tokmac került be, míg a túloldalon Jurina és Martic helyett Karnitski és Vojtus kapott bizalmat.

A kezdés előtt – külföldi mintára – szép gesztust tettek a vendégek: díszsorfalat álltak a bajnoknak, Cseriék megtapsolták Lovrencsicséket, ezzel a nemes cselekedettel ismerték el a fővárosiak egész éves teljesítményét, amelybe a Bajnokok Ligája-csoportszereplés is belefért. A találkozó krónikájához tartozik az is, hogy hosszú hónapok után – mivel a koronavírus-járvány elleni harcban már négymillió embert beoltottak – engedélyezték a nézők jelenlétét. Csaknem négyezren ültek a lelátókon (csak a védettségi igazolványnyal rendelkezők juthattak be a stadionba), ahol helyet foglaltak a nemzet azon meghívott „hősei” (például az egészségügyben szolgálók) is, akik élen jártak és járnak a pandémia elleni harcban, amiért joggal kaptak nagy tapsot.

Tokmac villant

A játék első percei – 4-2-3-1-es hazai és 4-1-3-2-es, valamint ha a helyzet úgy kívánta, akkor 4-4-2-es vendéghadrend mellett – az otthoni fölény jegyében teltek. Tokmac, Civic és Isael egyaránt közelről veszélyeztetett, de vagy Szappanos volt jó helyen, vagy a labdáik kerülték el a kaput. A 14. percben válaszolt a Mezőkövesd: Nagy D. 6 méteres, balról leadott célzását Bogdán lábbal tisztázta. Az MZSFC lesgólt szerzett (az ismétlés a partjelzőnek adott igazat), majd a Fradi a „semmiből”, szerencsés körülmények után jutott vezetéshez. Jó volt a meccs, a bátor és a gyors akciók elnyerték a szurkolók tetszését. A nyíltság ötletességgel párosult, ráadásul gyakori helyváltoztatások és a kiváló egyéni megoldások fűszerezték a küzdelmet. A támadások kivitelezéséből a védők is kivették a részüket, a hátsók gyakran mentek előre, hogy létszámfölényt teremtsenek. A sárga szerelést öltött látogatók ügyes kontrákat vezettek, játékuk veszélyt hordozott magában. A 41. percben Gera D.-t választották el a labdától gyanús körülmények között, Berke azonban nem ítélt büntetőt. A lüktető és helyenként élvezetes első félidő kiegyenlítettségét a labdabirtoklási arány (52–48) igazolta.

A 89. percben

A szünetben Pintér Attila kettős cserét határozott el: Vojtus és Vutov nem alkotott maradandót, helyükre érkezett a pengés Chrien és a robusztus, távolról is gyakran célzó Martic. A Ferencváros ismét mezőnyfölényt harcolt ki, a listavezető tudománya azonban elfogyott a tizenhatoson belül. A fazonszabász Cserit elég korán, már az 57. percben lecserélte trénere, helyettese Rui Pedro viszont nem lendített csapatán. Rebrov mester „fiai” arra vártak, hogy közülük majd villan valaki, és eldönti a három pont sorsát. Helyettük viszont Besirovic csillant, aki nagyszerű góllal, talán a forduló találatával vétette észre magát. Ennek a szakasznak az volt a meglepetése, hogy mindkét oldalon sokszor eladták a labdát a játékosok. Az utolsó húsz percben úgy tűnt, hogy a kövesdiek fegyelmezett védekezéssel némi meglepetésre pontot szereznek, ez azonban végül nem jött össze. Tokmac fejese került a kapu közepébe, a csatár második góljához persze a labdát rossz helyre fejelő Szappanosnak és védőtársainak olyan hibái is kellettek, amelyek egyébként benne vannak a játékban. Az utolsó pillanatokban eszközölt újabb kettős csere már nem segített Szeleséken, akik szervezett és lelkes futballt bemutatva közel álltak a bravúrhoz. Bár mindent mérlegre téve az FTC valamivel többet tett a három pontért az átlagot jóval meghaladó színvonalú mérkőzésen.


Ferencvárosi TC – Mezőkövesd Zsóry FC2–1 (1–0)

Budapest, 3627 néző. V.: Berke (Georgiou, Szert; Zierkelbach, Ducsai).

Ferencvárosi TC: Bogdán (6) – Lovrencsics (6), Blazic (5), Mmaee (6), Civic (6) – Somália (6), Sigér (6) – Isael (6), Tokmac (8), Zubkov (-) – Boli (6). Vezetőedző: Sergii Rebrov.

Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos (5) – Farkas D. (6), Szeles (5), Katanec (5), Vajda (5) – Karnitski (5) – Besirovic (7), Vojtus (5), Cseri (5) – Vutov (5), Nagy D. (5). Vezetőedző: Pintér Attila.

Csere: Zubkov helyett Gera D. (5) a 30., Somália helyett Laidouni (5), a 46., Vutov helyett Chrien (5) a 46., Vojtus helyett Martic (5) a 46., Cseri helyett Rui Pedro (5) az 57., Lovrencsics helyett Wingo (-) a 73., Isael helyett Vécsei (-) a 73., Blazic helyett Dvali (-) a 79. percben.

Sárga lap: Lovrencsics a 31., Karnitski a 32., Vojtus a 35., Katanec a 70., Farkas a 82., Szappanos a 84., Martic a 86. percben.

Gólszerzők: Tokmac (1–0) a 23., Besirovic (1–1) a 64., Tokmac (2–1) a 89. percben.

Sergii Rebrov: – Örülök, hogy az utolsó hazai mérkőzésünket szurkolók előtt játszhattuk, ez abszolút pluszmotivációt jelentett a fiúk számára. Jó, hogy a végén sikerült egy gólt szereznünk, hiszen ez nagyobb ünneplésre adott okot. Megérdemelten győztünk, a kapott találat után is láttam a játékosokon az akarást, biztos voltam benne, hogy végül sikerül felülkerekednünk a Mezőkövesden. Arról nem tudtam, hogy most akár pontrekorddal lehet bajnok a Ferencváros, de engem nem ezek hajtanak előre. Nem azért jöttem ide, hogy csúcsokat döntsünk meg, hanem azért, hogy mérkőzéseket és címeket nyerjünk.

Pintér Attila: – Nézőcsalogató mérkőzés volt. Jó meccset játszottunk a Fradival, itt is, ott is voltak lehetőségek a mérkőzésen. Leszámítva az első fél órát, amelyben úgy éreztem, hogy a játékosok, elérve a kitűzött célunkat – kérésemmel ellentétben, hogy játsszanak felszabadultan – inkább felszabadítva futballoztak. Az első félidőben kislányokat és nagyképű embereket láttam a pályán. A szünetben történt megbeszélés és a cserék is hozzájárultak ahhoz, hogy a második fél­időben az elvártnak megfelelően játszottak, voltak helyzeteink, az utolsó tizenöt percben pedig elkezdődött valami. Egy profi labdarúgónak mind a csapata, mind a klubja iránt felelőssége van, és az nem fér bele, amiből a második gólt kaptuk. Fel kell mérni a helyzetet, úgy kell eltakarítani onnan a labdát, hogy abból ne legyen veszélyes lehetőség. A közönség elkezdte Szappanos Péter nevét skandálni, és gondolom, úgy volt vele, most megmutatja, hogy milyen labdarúgó. Félreértés ne essék, nem egy emberre akarom ráverni a vereséget, de a 89. percben ilyet egy profi labdarúgó nem tehet. Végül Gratulálok az FTC-nek a győzelemhez és a bajnoki címhez, sok sikert kívánok a zöld-fehéreknek a nemzetközi kupában.


A gólok története

23. perc: Boli elől akart felszabadítani Karnitski, de nem volt szerencséje, a labda ugyanis Katanecről pont Tokmac elé pattant. A csatár átvette, majd az ötös jobb sarkáról a tehetetlen Szappanos mellett jobbal a bal alsó sarokba bombázott, 1–0.

64. perc: Vajda bal oldali szögletét Mmaee kifejelte, Besirovic azonban érkezett, és balról, 18 méterről, kapásból, nagy erővel félmagas lövést küldött a háló jobb oldalába, 1–1.

89. perc: Szappanos röviden mentett Tokmac elől, a védők között Laidouni csapott le a játékszerre, amellyel balra futott, aztán ballal a kapu elé ívelt, a fedezetlenül maradt Tokmac pedig az ötösről Szappanos mellett a kapu bal oldalába fejelt, 2–1.

(A borítóképen: Kövesdi sorfal a bajnokcsapatnak a mérkőzés előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!