Labdarúgás

2021.05.12. 17:30

Három megyei is kért NB III.-as licencet

Egyelőre nem ismert, hogy hány klub vállalja az osztályozót, s hogy az mikor lesz.

Molnár István

20210306 Miskolc Megyei I. osztály: MVSC-Miskolc – Hidasnémeti VSC-Polgári labdarúgó mérkőzés Fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország

Forrás: ÉM-Arhícum

Fotó: Vajda János

Három forduló van hátra a megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokságból, és a pontszámok alapján még három együttesnek van arra esélye, hogy megszerezze a bajnoki címet: vezet jelenleg a Hidasnémeti VSC (68), második a Gesztelyi FC (65), míg harmadik a BTE Felsőzsolca (64).

Miként az utóbbi szezonokban, úgy a 2021/2022-esben is csak abban az esetben indulhat egyrészt egyesület, klub a honi labdarúgás harmadik vonalában (NB III.), ha egyrészt megnyeri megyéje első osztályú pontvadászatát, másrészt rendelkezik az induláshoz elengedhetetlen amatőr licenccel, valamint vállalja és sikeresen vívja meg az (idei) évad végén sorra kerülő osztályozót.

A legrosszabb 15. is

Az Észak információi szerint – a megadott határidőig – az első három helyezett borsodi csapat kért amatőr licencet, így amennyiben közülük kerül ki az aranyérmes, úgy az a klub vélhetően részt is fog venni az osztályozón, legalábbis a szándék ezt jelzi. Egyelőre nem tudni, hogy a 20 megyei bajnok közül hányan fogják vállalni ezt, azonban az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy 13-14 csapat harcolhat a tíz feljutó helyért. Amennyiben ez újra így lenne, akkor a klubok egy része meccsek nélkül (de sorsolás után) jutna fel az NB III.-ba. Az osztályozó időpontjairól, az oda-visszavágóról jelenleg egyeztetés folyik az MLSZ-ben.

Azt tudni kell, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség a 2020/2021-es NB III.-as pontvadászatot 3x20 csapatra írta ki, viszont a 2021/2022-es szezon már csak 3x18 együttessel fog elstartolni augusztusban. Éppen emiatt kiesik a bajnokság végén a 16–20. helyezett, illetőleg a három csoport legrosszabb 15. helyezett csapata is. Borsod-Abaúj-Zemplén megye jelenleg a Keleti csoportban 6 gárdával képviselteti magát, ezek közül a Mezőkövesd Zsóry FC tartaléknak és a Sajóbábonyi VSE-nek nincs esélye a bennmaradásra, a Putnok FC és a Tállya KSE sorsa még kérdéses, viszont a Termálfürdő FC Tiszaújváros és a Diósgyőri VTK tartalék biztos bennmaradó.

Miután utóbbi „nagy csapata” kiesett az NB I-ből, NB II.-esként is megtarthatja harmadosztályú alakulatát, mert elég az egyosztálynyi különbség, azonban ez a klubvezetés döntésétől függ majd.

Az NB III. 2021/2022-es évada augusztus 1-jén veszi kezdetét.


Tények

Így áll össze az NB III.-as mezőny

– A 2020/21. évi NB II. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó-bajnokság 18–20. helyezett csapatai – 3 csapat

– A 2020/21. évi NB III. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó-bajnokság három csoportjának 2–14. helyezett csapata – 39 csapat

– A 2020/21. évi NB III. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó-bajnokság három csoportjának két legjobb 15. helyezett csapata – 2 csapat

– A 2020/21. évi megyei-budapesti I. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó-bajnokságok 1. helyezett csapatai közül 10 csapat – 10 csapat

(A borítóképen: A hidasiak [feketében] is beadták az NB III.-as licenckérelmet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!