öttusa

2021.05.15. 09:15

Guzi Blanka tizenkét helyet javított

Gulyás Michelle révén érem született a fehérvári öttusa világkupa pénteki női döntőjében.

Berecz Csaba

Az öttusa-világkupa döntőjében pénteken a nők versenyeztek Székesfehérvárott. A 36 fős mezőnyre négy próbatétel, négy tusa várt, miután az elsőt az előző nap, vagyis csütörtökön teljesítették. A vívást követően pénteken az úszás, a bónusz vívás, majd a lovaglás következett, a nap végén pedig a lövészet-futás kombinációval zárult az olimpiai kvótaszerzéshez is ranglistapontokat adó megméretés.

Mivel az első napon a miskolci Swimming PC sportolója, Guzi Blanka mérsékelt teljesítmény nyújtott a páston, tulajdonképpen esélyét vesztette annak, hogy jó eredményt érhessen el, a 11 megnyert asszóját követően csak a 33. helyről várhatta az úszást. A vízben hozta, amit tud, egy picivel jobb időre volt képes, mint a néhány héttel ezelőtti szófiai világkupaversenyen. A 2:19,09 perces időeredménye a 16. helyre volt jó ebben a számban, ám ezzel csak két helyet lépett előre az összetettben. A három magyar női résztvevő közül ezúttal is Gulyás Michelle volt a legkevesebb ideig a vízben, az 5. legjobb eredménnyel (2:13,20) három pozíciót lépett előre, és az 5. helyre jött fel az ötkarikás kvóta megszerzéséhez nagyon közel álló sportoló. Alekszejev Tamara a 20. időt tempózta, a 2:20,98-cal, emiatt az első napi holtversenyes 13–16. helyezésből utóbbi lett az övé két számot követően.

Magyar dobogós

A bónuszvívás ezúttal sem befolyásolta jelentősen az összetett állását, a kérdés az volt, hogy a ,,lóhúzás” kinek kedvezett.

Alekszejev Tamara nem tartozott ezek közé, négylábújának négy kitörése után a zsűri kicsengette őt, nem kapott egyetlen pontot sem, és lezuhant az utolsó, a 36. helyre. Gulyás Michelle az időre is nagyon figyelt, egy verőhibája ugyan akadt, de 293 pontot szerezve felkúszott a 2. helyre, a brit Kate French mellé, holtversenybe, a vk-döntőt vezető, hibátlanul ,,pacizó”, egyiptomi Amira Kandil mögé. Guzi Blankának sem ment rosszul a lovas szám, 292 pontot gyűjtött a lehetséges 300-ból, és ezzel a 27. helyre jött fel, ám az akkori 730 egységével, kereken 100 ponttal volt lemaradva az első helyezettől, vagyis ennyi másodperccel később kezdhette meg a laser-runt.

Az egyiptomi versenyzővel szembeni 25 másodperces hátrányt Kate French kezdte el csökkenteni, erős futástempójával. Gulyás ezt a sebességet nem tudta tartani, sokáig úgy tűnt, hogy számára ezen a napon a dobogó harmadik foka a tét, egy viszonylag sűrű mezőnyben, ugyanis a 3–10. hely között csak néhány másodperc különbség volt. A fáradó Kandilt megelőzte French az utolsó lövészetnél, a végső 800 méter lefutását elsőként kezdte meg, és senki és semmi nem veszélyeztette e közben a győzelmét. Gulyás ekkor már a német Annika Schleuval vívott nagy csatát, együtt előzték le a második helyen haladó egyiptomit. A célegyenesben ugyan a magyar sportolót lehagyta riválisa, de 20 éves öttusázó ettől függetlenül boldogan csapott a levegőbe a célba érkezéskor, a 3. helyet ünnepelte a világkupadöntőben. Guzi Blanka is lépett előre a lövészet-futásban, újabb hat helyet haladt előre, és végül 21.-ként ért célba.


Eredmények

Öttusa-világkupa döntő, nők

1. Kate French (brit) 1384 pont, 2. Annika Schleu (német) 1378, 3. Gulyás Micehelle (magyar) 1376, ...21. Guzi Blanka (magyar) 1322, ...35. Alekszejev Tamara (magyar) 1041.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!