kézilabda

2021.04.23. 09:45

Nem buknak a zöld asztalnál

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kézilabda Szövetség rugalmassága nem ismer határokat.

Kolodzey Tamás

Fotó: Marosréti Ervin

A testület üzemeltetésében már zajlanak a rájátszásos küzdelmek, amelyekkel kapcsolatban Barnóczki László, a versenybizottság elnöke beszélt a csapatokat érintő általános tudnivalókról.

Nem kötelező

– Elöljáróban a tesztelésekről: ezt az MKSZ a hátország esetében nem követeli meg – kezdte a műfaj egyik helyi vezetője, aki hosszú ideig maga is élvonalbeli játékos volt. – Az NB I.-ben és az NB I/B-ben érintett kézilabdázók számára kötelező a teszt, amely viszont már az NB II.-ben sem előírás. Ugyanez vonatkozik a „végeken” dolgozó játékvezetőkre, velük szemben azonban az az elvárás, hogy ha rendkívüli esetet vagy eseteket tapasztalnak, akkor azt jelezniük kell.

A koronavírus-járvány esetében az az eretnek gondolat is felmerülhet, hogy a csapatok átmenetileg akár visszatérhetnek a szabadtéri létesítményekbe, ezt az ötletet azonban nyomban elvetette a megyei szövetség.

– Egyrészt egymást követték a rettenetesen hideg hetek és napok, továbbá a kézilabda már régen teremsport – folytatta Barnóczki László, majd hozzátette: – Az én korosztályomnak ez hajdanán nem okozott gondot, a fejlődés azonban rohamléptekkel túlhaladt a szabad égen. Minden csapat, legyen az iskolai vagy felnőttalakulat, kizárólag teremben dolgozik és szerepel, a pandémia miatt már nem lehet visszatérni a hőskorhoz.

Közös kérelem

Természetesen előfordulhat, hogy valamelyik együttes háza táján felüti a fejét a járvány, a kárvallottnak azonban nem kell attól tartania, hogy elveszik a pontjait, vagy akár kizárják.

– Nagyon rugalmasak vagyunk, a végsőkig elmegyünk, számunkra az a legfontosabb, hogy ebben a válságos helyzetben is a sport győzzön – hangsúlyozta a versenybizottsági elnök. – Az esetleges jelzések után felhívjuk a feleket a megegyezésre, és amikor beérkezik hozzánk a közös kérelem, akkor mi módosítunk, ha úgy tetszik, halasztott kiírással ismét a programba iktatjuk az adott összecsapást. Időnk van, nem kell kapkodnunk.

Talán a nyárra

A megyei testület azt is figyelembe veszi, ha – szerződés ide, megállapodás oda – az egészségügyi krízis miatt lezártak az iskolai csarnokok, amelyekbe így nem tudnak bejutni, így zárt kapuk mögötti létesítményekbe bajnoki meccseket sem tervezhetnek.

– Jelenleg többnyire az önkormányzatok által fenntartott komplexumokat vehetjük igénybe – zárta a nehézségeikkel kapcsolatos leltárt Barnóczki László, majd szavait így toldotta meg: – Az is előfordul, hogy az egyik városból a másikba járnak át a csapatok, a közös edzések hiányát pedig az egyéni, online módon kiosztott foglalkozásokkal pótolják az edzők. Szó sincs tehát ideális állapotokról, mégis dolgozunk, haladunk, és az a legfontosabb. Töretlenül hiszünk abban, hogy mint az élet minden más területén, a nyárra a kézilabda a végeken is visszatérhet hajdani, zökkenőmentes kerékvágásába.

(A borítóképen: Barnóczki László évtizedek óta oszlopos tagja megyénk kézilabdaéletének: hosszú ideig szerepelt az élvonalban, jelenleg pedig a megyei szövetség versenybizottságának elnöke)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!