DVTK beharangozó

2021.04.16. 09:00

Kieső helyen állók csatája

A nagybeteg is minden gyógymódot kipróbál, és az utolsó pillanatig küzd az életéért.

Berecz Csaba

20210403 Zalaegerszeg OTP Bank Liga NB I. 27. forduló férfi labdarúgó mérkőzés ZTE FC - DVTK. Fotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap Képen: MILOVIC GORAN

Forrás: MW

Fotó: Pezzetta Umberto

Pénteken 18.00-tól Budafoki MTE – Diósgyőri VTK mérkőzést rendeznek a labdarúgó NB I. 29. fordulójában. A két kieső helyen álló csapat csatájában az utolsó előtti fogadja az utolsót, egy picit korábbi időpontban, mint ahogy azt hetekkel ezelőtt eltervezték, ugyanis a Sopron Basket női kosárlabdacsapatának a péntekii napon 20.00-kor kezdődő Euroliga-elődöntője miatt – amelyet az M4Sport televízió szintén élőben közvetít – két órával korábban indul útjára a labda a focimeccsen. Az alsóházi labdarúgó-bajnokin mindkét csapat számára létfontosságú a győzelem megszerzése, ugyanis a Budafok a 3 pont begyűjtésével megelőzhetné a 10. helyezett Zalaegerszegi TE FC-t, a Diósgyőr pedig sikere esetén 3 pontra csökkenthetné hátrányát utóbbi csapattal szemben.

A forgatókönyvről

A DVTK többek között azért is van kilátástalannak tűnő helyzetben, mert a múlt hét végén, hazai környezetben 4–1-re kikapott a Paksi FC-től. A DVTK szakvezetőjének, Zoran Zekicnek elsőként azt vetettük fel, hogy a legutóbbi bajnokijuk sem úgy sikerült, ahogy azt szerették volna, és arról érdeklődtünk: mi volt a baj, mi kellett volna ahhoz, hogy ettől jobban alakuljanak a dolgok?

– A kilenc perc játék után kapott piros lap, a büntető és az abból született gól alaposan meghatározta a játék képét. Ezt követően is azt kértem a játékosoktól, tegyenek meg mindent a győzelemért, de gyorsan jött a második gól, a harmadik pedig mindent eldöntött. A küzdőszellemre, az akaratra egy rossz szót nem mondhatok, de emberhátrányban ez önmagában kevésnek bizonyult – mondta a diósgyőri tréner, akitől megkérdeztük: kell-e újat kitalálni a Budafoki MTE ellen, vagy marad a Paksi FC elleni meccs­re tervezett forgatókönyv, amit a korai kiállítás miatt nem volt esély megvalósítani? – A Budafok és a Paks egészen eltérő stílusban játszik, ennek ellenére vannak olyan játékelemek, amiket szeretnék ezúttal is viszontlátni. Kompakt védekezést várok, a támadásainknak pedig sokkal több veszélyt kell jelenteni az ellenfél kapujára. És a legfontosabb: gólt, gólokat kell lőni. Természetesen lesznek változások, még akár a kezdőcsapatban is.

A hiányzók

Már csak azért is, mert a DVTK három eltiltott nélkül kénytelen pályára lépni a Budafok ellen, ugyanis Drazic és Milovic egyaránt az 5. sárga lapja miatt nem szerepelhet, a Paks elleni meccsen kiállított Zivulicnak pedig ezt az egy meccset kell kihagynia. És hogy ez mennyire nagy érvágás?

– Senki sem örül annak, ha alapembereket kell nélkülözni, de időpocséklás a hiányzók miatt panaszkodni, ehelyett inkább azon kell gondolkodni, hogyan lehet őket pótolni. Hiszek azokban a játékosokban, akik átveszik Drazic, Milovic és Zivulic helyét, hiszek abban, hogy mindent meg fognak tenni a győzelem érdekében – mondta Zoran Zekic, akit a további hiányzókról is kérdeztünk: – A hosszabb ideje hiányzó Danilovic és Orosz D. mellett Hegedűs J. bokája és Memolla háta sem jött még rendbe, a többiek viszont játékra készek.

Az utolsó utáni

Felvetettük a DVTK vezetőedzőjének, hogy ha a Paksi FC elleni meccs az utolsó szalmaszál volt, akkor a Budafoki MTE elleni összecsapás tulajdonképpen az utolsó utáni, hiszen ha most sem sikerül pontot szerezniük, akkor abszolút kilátástalan helyzetbe kerülnek…

– Egyetértek, éppen ezért bátran és okosan kell játszani Budafokon – nyilatkozta Zoran Zekic, akitől megkérdeztük, hogy hisz-e még a bennmaradásban. – Természetesen. Hiába mondja az orvos a nagybetegnek, hogy elég kicsi az életben maradás esélye, az minden fellelhető gyógymódot kipróbál, és az utolsó pillanatig küzd az életéért. A mi helyzetünk is hasonló.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy miként látja a játékosokat a bennmaradásba vetett hit terén. Hozzátéve: ilyenkor, a szezon vége felé, amikor valaki már biztos a távozásában, az egyéni érdek (például, hogy ne sérüljön meg) fontosabb lehet, mint azé a csapaté, amelyik a páternoszteren folyamatosan lefelé mozog…

– Profi labdarúgókról beszélünk, akiknek az a feladatuk, hogy mindent megtegyenek a DVTK sikeréért. Ha korábban feladták volna hasonlóan nehéz helyzetben, akkor nem jutottak volna el idáig. Bízom benne, holnap eredménnyel is párosul a győzni akarás – mondta a szakvezető.

Várható kezdő

A DVTK várható kezdőcsapata: Malenica – Grgic, Polgár, Soldo, Marin – Shestakov, Márkvárt, Max (Iszlai), Molnár G., Grozav – Vanecek.

A játékvezetésről

Zoran Zekicet arról is kérdeztük, hogy a magyar játékvezetők működéséről általánosságban mi a véleménye, illetve, hogy van-e annak jelentősége, illetve hatása arra vonatkozóan, ahogy, ahol áll a csapat.

– Nem szeretek játékvezetőkről beszélni, mert ahogy a labdarúgók, az edzők, úgy ők is tévedhetnek, de a kérdés elől sem akarok kitérni: nem miattuk állunk így, de nekik is megvan a felelősségük a helyzetünkben. Biztos vagyok abban, hogy egyetlen hibát sem szándékosan vétettek, de bosszantó látni, míg a mi lesgóljainkat nagyon pontosan látják, és helyesen döntenek, addig a kárunkra be-becsúszik a hiba. És ugyanez igaz a 16-oson belüli kezezésekre és a kapu előtti párharcok megítélésére is – válaszolta a DVTK vezetőedzője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!