PEAC-Pécs vs. Aluinvent-DVTK

2021.03.27. 11:30

Remek végjátékkal győztek

Parádés idegenbeli hajrával az elődöntőbe jutott a bajnokságban az Aluinvent-DVTK.

Berecz Csaba

Budapest 20210226 Kosárlabda 2021 nõk nõi Magyar kupa Mk elõdöntõ Peac Pécs Aluinvent DVTK Diósgyõr Fotó Földi Imre Nemzeti Sport Medgyessy Dóra Szücs Réka

Fotó: ÉM-Archívum

A női kosárlabda NB I.-ben az Aluinvent-DVTK csapatának ellenfele a PEAC-Pécs együttese volt a rájátszás első körében, a négy közé jutásért zajló csatában. Mivel a baranyaiak koronavírusos megbetegedések miatt lemondták a Miskolcra tervezett első meccset, sokáig az sem volt biztos, hogy tegnap este Pécsett játszhatnak egymás ellen a csapatok. Ám csütörtökön arról értesítette a pécsi csapat a diósgyőrieket, hogy nincs akadálya a meccsnek.

DVTK-vezetés

A találkozó helyszínén kiderült, hogy Wentzel és Szűcs R. nem játszik a hazaiaknál, miközben a DVTK-nál mindenki egészségesen várta az összecsapást, abban a tudatban, hogy a két nyert meccsig tartó párharcra 1–0-s előnnyel érkeztek, ugyanis a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a piros-fehérek javára igazolta a kedden elmaradt mérkőzés győzelmét. Pontzuhataggal indított a DVTK: Mokango centergólja után Medgyessy előbb egy triplát, majd egy duplát húzott be (0–7), de 2–9 után ébredezni kezdett a PEAC, és Dudasova vezérletével két pontra felzárkóztak (7–9). A folytatásban meg-megugrott a vendég együttes, 9–11-et követően Medgyessy 4 egységével, 13–15-nél pedig Kányási hármasával távolodtak. A lelkesen játszó hazaiak azonban a 9. perc elejére ledolgozták hátrányukat (20–20), viszont a negyed hajrája Hayesről szólt, aki 21–22 után egy tempó-, majd egy centergóllal vétette magát észre, és éppen ennyivel lett jobb az első játékrészben a Diósgyőr (24–28).

Fordítottak

A második menet elején Dudasova két triplájának köszönhetően előbb 1, majd 2 pontra jött fel a hazai gárda, aztán Kiss V. közelijével egyenlítettek a 14. percben (34–34), ami után diósgyőriek szakvezetője időt kért. A visszatérés után Strautmane a csapat ötödik hármasát szerezte, és ezzel a meccs folyamán először volt az előny a Pécsnél. A fehér mezesek dobáspontossága nagyon jó volt, 70 százalék feletti, és ennek köszönhetően meg is léptek (45–38). Ezt a hátrányt csökkentette a becserélt Montai-Vukov egy hármassal, de nem sokkal később Strautmane szintén a triplavonal mögül talált be (50–43). Mintha valami szívószerkezet lett volna beépítve a gyűrűbe, egymás után értek célba a hazai dobások, lepattanó szinte nem is volt. Hétpontos hazai fórt Medgyessy faragott le háromra (52–49). Emiatt a negyed utolsó percében pécsi időkérés szakította meg a játékot, és ez még két büntetőből született pontot hozott nekik a konyhára (54–49). Fordulás után változott a játék képe, már nem ért célba szinte minden, amit a játékosok a gyűrű felé elengedtek, miközben a hazai csapat a harmadik negyedben végig őrizte pár pontos előnyét (58–56). A keményebb védekezés közben jóval kevesebb pont esett, a 27. minutában, Mokango hármasa után (62–61), 2 perc 20 másodperc alatt egyik csapat sem tudott eredményes lenni. Erről az állásról végül a pécsiek mozdultak el, Kiss V. közelijével, amire Kiss A. válaszolt centergóllal, utóbbinak ezen a meccsen ez volt az első gólja (64–63).

Hihetetlen

A negyedik negyed elején sem tudott lélektani előnyhöz jutni a Diósgyőr, sehogyan sem sikerült átbillennie vezető állásba. A hétfős hazai rotációval szemben az ugyanilyet alkalmazó DVTK a 35. percben megint egy pontra jött fel (68–67). Ekkoriban már nagy nehézségek közepette születtek a kosarak, de a hazaiak mindig begyömöszöltek egyet, amikor nagyon kellett, hogy ne fordulhasson az állás. Aztán amikor a 36. minutában a DVTK legjobbja, Medgyessy kipontozódott, és az előtte elkövetett szabálytalansága miatti büntetőkből pontokat szerzett a Pécs, eldőlni látszott a meccs (76–69). És aztán Strautmane bevágott egy hármast, hogy senkinek ne legyen kétsége efelől. 79–69-nél időt kért Földi edző, amikor két és fél perc volt hátra. A pauza után Kányási trojkájával és Pusztai első találatával 5-re jött fel a Diósgyőr, de ekkor a hazai szakvezető kért szünetet, szűk két perccel a vége előtt. A hazai csapatnak nem ízlett az egész pályás letámadás, és miután Aho is megszerezte az első pontjait, egy hármast (79–77), Andusic középtávolija volt a hazaiak válasza (81–77). Az utolsó percben Kiss A. egyke büntetője után Hayes ért el faultos kosarat, amivel egálra alakult az eredmény (81–81), vagyis kevesebb mint két perc alatt dolgozott le 10 pontos hátrányt a DVTK. De a csattanó csak ezután jött: Dudasova két kihagyott büntetője után Kiss A. centergólt szerzett, és mivel a hazai időkérést követően a pécsiek támadása eredménytelen volt, és még egy faultot is beütöttek, Pusztai állíthatta be a végeredményt (81–84).

(A borítóképen: A négy közé jutottak a piros-fehérek)

PEAC-Pécs – Aluinvent-DVTK 81–84 (24–28, 30–21, 10–14, 17–21)

Pécs, zárt ajtók mögött. V.: Győrffy, Tőzsér, Söjtöry.

PEAC-Pécs: DUDASOVA (20/12), Sánta (6), Strautmane (12/9), ANDUSIC (13), KISS V. (18). Csere: Sarok (10/6), Popovic (2). Vezetőedző: Csirke Ferenc.

Aluinvent-DVTK: MEDGYESSY (23/6), Aho (3/3), Kányási (10/6), HAYES (19), MOKANGO (18/6). Csere: KISS A. (5), Pusztai (3), Aho (3/3). Vezetőedző: Földi Attila.

Kipontozódott: Medgyessy a 36. percben.

Csirke Ferenc: – Nem bírtuk a végét, de nem tehetek szemrehányást a játékosoknak.

Földi Attila: – Valójában számítottam rá, mondtam is mindenkinek, hogy nehéz mérkőzés lesz. Sajnos talán nem sikerült ezt eléggé elhitetnem a saját csapatunkkal. Úgyhogy kicsit puhán, könnyelműen, rengeteg pontot kapva játszottunk, sok könnyű dobást engedve az ellenfélnek, és ezt a Pécs ki is használta. Ez egy fordított pszichológia, amikor az egyik csapat jóformán tét nélkül megy a mérkőzésre, és emiatt mindent be is dobtak. Egy csoda volt, amit a végén tettünk, védekezést váltottunk, ez egy rizikós védekezés, de nagyon jól bejött. Örülünk, hogy sikerült bejutni a négy közé.

A párharc végeredménye: 2–0, az Aluinvent-DVTK javára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!