Vegyész RC Kazincbarcika

2021.02.08. 14:30

Az első szett után felállt a listavezető

Az LV Sport Pénzügy­őr SE vendége volt vasárnap Budapesten a VRCK férfi röplabdacsapata.

Tóth Zoltán

20210127 Kazincbarcika fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Vegyész RC Kazincbarcika - LV Sport Pénzügyőr SE férfi Magyar kupa röplabda mérkőzés. képen: GUILHERME FERREIRA DA SILVA #8

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Ádám János

A férfi röplabda Extraliga 13. fordulójában, a bajnoki tabellát veretlenül vezető fináncok győzelmi esélyekkel várták a sárga-kékek elleni találkozójukat, és a visszavágás reménye is fűtötte őket, hiszen a Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzésen a Barcikával szemben alulmaradtak. A Vegyész pedig éppen ebből a meccsből, győzelemből meríthetett erőt arra, hogy ismét megmutathassa, nem szabad leírni őket, hullámzó teljesítményük ellenére sem.

VRCK-részsiker

A nyitószett váltott pontokkal indult, és először a vendégek vezettek két ponttal (3–5). Juhász P. bombája után ellépni látszott a Vegyész, de az alacsony terem plafonja nem volt a vendégekkel (6–9). A jó nyitásfogadás nem mindig párosult jó támadásbefejezéssel a VRCK-nál, a másik oldalon Kovács Z. ütésével zárkóztak a hazaiak (9–11). Árva remekelt a folytatásban, és növelte 4 pontosra a Vegyész előnyét, ami után első idejét is kikérte a fővárosi szakvezető. Rása lökete hozta közelebb a házigazdákat, de Árva is odatette magát, ennek ellenére – részben még mindig a fránya plafon miatt – ismét közelebb jött a Pénzügyőr (17–18). Egy lecsorgó labdával egyenlítettek a hazaiak, ekkor Tornyai mester kérte ki idejét, majd fej fej mellett jutottak el a csapatok 23-ig. A játszma végjátékában Ciupa bombája után ismét a VRCK vezetett, és már nem engedte ki a kezéből a részsikert (24–26).

Egyenlítés

A Pénzügyőr kezdte jobban a második menetet (6–3), Páez szellemes ponttal hozta közelebb a borsodiakat, akiknek a blokkjaikról többször is a vonalon túlra pattant a labda (9–5). Ezt követően Da Silva ütött hatalmasakat, növelve a házigazdák előnyét (12–6). Pauzát is kértek a barcikaiak, de Juhász P. szépítésére Kovács Z. válaszolt, majd Rása tette oda magát, így továbbra is 5 ponttal mentek a vendéglátók. Aztán Ciupa egy leütésénél nagyon rosszul esett, ápolni kellett (16–12), és emiatt három percig állt a játék. Két hosszúra nyúlt hazai ütéssel sikerült a vendégeknek zárkózni (16–14), ám jött Reffatti, és a plafon is besegített a Pénzügyőrnek. Nem sokkal később ismét Reffatti szerzett pontokat (21–16), újabb időkérésre kényszerítve a vendégeket. De ez is csak abban segített, hogy kozmetikázni tudtak az eredményen, mert Guilherme hálóban landoló szervája hazai szettsikert jelentett (25–20).

Piros lap

A harmadik játszmában hazai előny után szerzett pontokat a barcikai gárda (3–3), sőt, egy remek blokk után már náluk volt az előny. Kovács Z. volt elemében a PSE-nél, de Ciupa is odatette magát a vendégek részéről (8–8). Fej fej mellett haladtak a csapatok, Páez bombájával és Guilherme ász nyitásával lépett el a Vegyész (13–15), ami Jókay mestert arra inspirálta, hogy rendezze a sorokat. Ciupa-ejtés, majd egy remek blokk után nőhetett volna a VRCK előnye, de a játékvezetők elvették a Vegyész jogos pontját (15–18). Árva parkettaszaggató ütése újra hárompontos barcikai fórt eredményezett, de az újabb játékvezetői hibát kifogásoló Toronyai edző piros lapot kapott, a Vegyész pedig büntetőpontot (19–19). Időt kért a vendéggárda, amelyet a közjáték alaposan megzavart, és mert Kovács Z. hatalmas bombái ellen nem volt ellenszere, ezt a szettet is behúzta a pályaválasztó (25–21).

Hogy minimális különbség van a két élcsapat között, azt a negyedik játékrész nyitánya is bizonyította. Fej fej mellett haladtak a csapatok, Kovács Z. vitte a vállán a hazaiakat, a másik oldalon Ciupa és Guilherme remekelt. Reffatti nagy bombája és egy blokkról lecsorgó labda után lépett meg a fővárosi gárda (8–4), majd időt kértek a borsodiak. Ám a folytatásban szinte semmi sem sikerült nekik, nem sokkal már később már héttel vezetett a pályaválasztó (11–4). Árva ütése jelentett zárkózást, de csak ideiglenesen, mert Kovács Z. nagyon pörgött, egyre-másra termelte a pontokat (14–6), újabb megbeszélésre sarkallva a vendégeket. Ám rajtuk ez sem segített, mert a Pénzügyőr nagyon beindult (20–10). Aztán Ciupa és Bibók bombája ugyan szépített az eredményen (22–15), de egy hosszú nyitás és egy pályán kívül landoló ütés lezárta a meccset (25–16).


LV Sport Pénzügyőr SE – Vegyész RC Kazincbarcika 3:1 (-24, 20, 21, 16)

Budapest, zárt ajtók mögött. V.: Jámbor, Horváth M. (Takács Á., Rácz G.).

LV Sport Pénzügyőr SE: Magyar 1, KOVÁCS Z. 22, KISS D. 12, DA SILVA 14, Rása 8, Reffatti 9. Csere: Feliciano (liberó), Solti, Szabó V. 4. Vezetőedző: Jókay Zoltán.

Vegyész RC Kazincbarcika: Juhász P. 6, Páez 3, GUILHERME 10, CIUPA 19, Mihalj 7, Árva 10. Csere: Dudás (liberó), Csizmadia, Péter M., Bibók. Vezetőedző: Toronyai Miklós.

Jókay Zoltán: – Az első szettben képtelenek voltunk a megszokott játékunkra, sem nyitásfogadásban, sem nyitásban nem tudtuk hozni azt, amit tudunk. A második játékrészben feljavultunk, nem mondom, hogy könnyen, de sikerült behúznunk a győzelmet. Van még mit javítani a játékunkon.

Toronyai Miklós: – Nem tudom, miért történik ez velünk, hogy nyertes állásból veszítünk rendszeresen. A második játékrész is a kezünkben volt, aztán elkezdték a játékosok egymást zrikálni, hibát hibára halmoztak, és bár a játékvezetők is belejátszottak, hogy nem tudtunk több pontot szerezni, nem lehet rájuk fogni, hogy miattuk veszítettünk. Sokat dolgozunk azon, hogy jobbak legyünk, de úgy tűnik, hogy még többet kell.

(A borítóképen: A nagy csatának indult mérkőzést a Pénzügyőr [fehérben] nyerte)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!