NB I.

2021.02.23. 11:30

A tavalyi kupadöntős az esélyesebb

A szomszédvárak ezen a héten előbb a kupában, majd a bajnokságban is találkoznak.

Kolodzey Tamás, Berecz Csaba

Mezőkövesd 20201129 Labdarúgás NBI NB1 Mezőkövesd DVTK Diósgyőr Foto Dömötör Csaba Nemzeti Sport Játékvezető IVÁNYI ZOLTÁN sérülés

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Dömötör Csaba

A labdarúgó Magyar Kupában a legjobb nyolc közé jutásért játszik kedden 17.30-tól a Mezőkövesd Zsóry FC és a Diósgyőri VTK. Mindkét alakulat számára jó előjel az NB I.-es bajnokság 22. fordulója: a fürdővárosiak az MTK Budapest vendégeként pontot szereztek, és immáron zsinórban kilenc bajnoki és egy kupamérkőzést vívtak veretlenül, míg a diósgyőriek meglepetésre három ponttal gazdagodtak a Mol Fehérvár FC vendégeként játszott találkozójukon. Az összecsapás ritka pikantériáját az adja, hogy három nap múlva ugyancsak összecsapnak a felek, de ellentétes szerep­osztással: pénteken 20.00-tól az élvonal 23. fordulója keretében a piros-fehérek látják vendégül a sárga-kékeket.

– A Diósgyőr elleni kupamérkőzés előtt másfél nap pihenőt kaptak a játékosok, szükségük volt egy kis pihenésre és felfrissülésre, kedden pedig megpróbálunk mindent elkövetni azért, hogy jó teljesítményt nyújtva eredményesen szerepeljünk hazai környezetben – mondta Pintér Attila, a kövesdiek vezetőedzője. – Amikor pályára lépünk, rendre a létező legtöbbet adjuk ki magunkból a győzelem megszerzésének érdekében, így lesz ez a kupameccsen is. Kedden két első osztályú csapat találkozik egymással, éppen ezért kiegyenlített küzdelemre számítok. A Diósgyőr is ugyanolyan sorozatban van, mint amilyenben mi vagyunk, megpróbálunk minél jobban alkalmazkodni a körülményekhez, és igyekszünk begyűjteni a győzelmet a DVTK ellen. Ellenfelünk egyébként egyértelműen harcosabb, ütőképesebb, mint ősszel volt, ezt jól mutatja, hogy a listavezető Ferencvárosi TC és a Mol Fehérvár FC otthonából is elhozta a három pontot, nem lesz könnyű dolgunk ellenük.

A DVTK-ról

A DVTK szakvezetőjének, Zoran Zekicnek elsőként azt vetettük fel, hogy az előző Magyar Kupa-meccs előtt azt nyilatkozta, hogy mindig a következő mérkőzés a legfontosabb, az, amelyiken pályára kell lépniük, ebben pedig nincs különbség kupatalálkozó és bajnoki között. Azt is hozzátettük: a fontosság, vagyis a rövid távú cél mellett létezik hosszú távú is, és ez nem a Magyar Kupa megnyerése, ugyanis az NB I.-es tagság megőrzésére szerződött a csapathoz. Ezekkel kapcsolatban pedig azt kérdeztük: hozhatja-e ez azt, hogy hasonlóan az MK előző köréhez, most is inkább azoknak ad bizalmat, akik eddig kevesebbszer jutottak szóhoz?

– Emlékszem az első felkészülési mérkőzés előtt feltett kérdésre, hogy egy ilyen találkozón fontos-e az eredmény. Már akkor is azt mondtam, hogy minden mérkőzésen fontos, hogy nyerjünk, mert az önbizalmat ad a játékosoknak. Ez még inkább igaz egy kupameccsre. Természetesen ezúttal is lesz változtatás a kezdőcsapatban, mert mindenki megérdemli a lehetőséget, hogy megmutassa a tudását – válaszolta a diósgyőri vezetőedző, akinek közbevetettük, hogy a Fehérvár elleni bajnoki során, a becserélt játékosok közül többen bekopogtak az első csapathoz, és az eddigi szereposztások alapján nagyjából 17-18 olyan mezőnyjátékosa van, aki megállja a helyét az NB I.-ben. – Én is így gondolom, és bízom benne, a kedd esti találkozót követően még többen jelentkeznek a pénteki kezdőbe. Minden egyes mérkőzés esély teremt arra, hogy akik korábban kevesebb lehetőséget kaptak, azok bebizonyítsák, helyük van a kezdők között. Ugyanakkor én nem kezdőcsapatban gondolkodom, mert 22 játékost lehet nevezni a mérkőzésre, és menet közben is beállhatnak öten. Amint azt Székesfehérvárott is láttuk, a kispadról érkezők új lendületet adhatnak a csapatnak, és a kezdőből kimaradó játékos is lehet a meccs hőse. Szóval nem az számít, ki kezd, hanem az, ki milyen teljesítményt nyújt.

Azt is megkérdeztük a DVTK trénerétől, hogy mennyire motiváló, mozgatja-e a fantáziáját az, hogy az MK-ban, a maival együtt három meccset kellene hozni a döntőbe jutáshoz, és ha most sikerül továbbjutniuk, akkor két hét múlva hazai környezetben játszhatnának a Puskás vagy az Újpest ellen.

– Annyira sem, hogy kiszámoltam volna ezt. A kupasorozatok sajátossága, hogy itt aztán tényleg csak a következő mérkőzés számít, és ha a soros ellenfélen sikerül túljutni, akkor lehet a következőre gondolni – válaszolta Zoran Zekic, akinél arról is érdeklődtünk, hogy a múlt szombaton, a Fehérvár elleni győztes bajnokit követően változott-e az öltözői hangulat. – Persze, hogy változott, sokkal több mosolygós arcot látni. Nagy győzelmet arattunk, egy jó pillanatban, de ez már a múlt, és messze még a vége, úgyhogy két lábbal a földön kell maradnunk. Az ilyen sikerek segítenek abban, hogy minden egyes játékos megalapozottan higgyen az elvégzett munka eredményességében, és még jobban bízzanak egymásban.

Azt is megkérdeztük a diósgyőri edzőtől, hogy milyen csapatnak tartja a Mezőkövesd Zsóry FC-t, és milyen erősségű együttesre számít tőlük ezen a kupameccsen.

– Őszintén szólva sokkal jobban ismerem Pintér Attila munkásságát, mint a mezőkövesdi csapatot – válaszolta Zoran Zekic. – Az NK Osijek vezetőedzőjeként többször találkoztam az általa irányított Puskás Akadémiával, és arra számítok, hasonló erényeket mutat új csapata is. És ne felejtsük el, a második téli felkészülési mérkőzésen a Mezőkövesdet fogadtuk, és az első félidőben leléptek minket, hiszen előrébb jártak a csapatépítésben. Ma és pénteken megmutathatjuk, utolértük őket, de ehhez maximális koncentrációra van szükség. Ellenfelünk is jól erősített a télen, rendkívül bő kerettel rendelkeznek, akik közül bárkit bátran csatába dobhat Pintér Attila.


Várható kezdők

A Mezőkövesd Zsóry FC várható kezdőcsapata: Szappanos – Eperjesi, Nesterov (Pillár), Katanec, Vadnai – Besirovic, Martic, Cseri, Vajda (Chrien) – Vutov, Jurina (Vojtus).

A Diósgyőri VTK várható kezdőcsapata: Antal B. (Malenica) – Shestakov, Milovic, Soldo, Pikk – Iszlai, Suljic – Roshi, Drazic, Grozav – Ivanovski.

(A borítóképen: A Mezőkövesd – Diósgyőr párharcok mindig nagy csatát hoznak)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!