labdarúgás

2020.12.02. 11:00

Pelétől Maradonáig

Az isteni Diego halála óta az itthoni focikedvelők is egymás „nyakának” estek.

Kolodzey Tamás

Brazilian football legend Pele speaks during a meeting with Paris Saint-Germain (PSG) and France national football team forward Kylian Mbappe at the Hotel Lutetia in Paris on April 2, 2019. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A kérdés így hangzik: ki volt a világ valaha élt legjobb labdarúgója? A szurkolók vérmérsékletük szerint foglalnak állást.

Eldönthetetlen

Sokan a most elhunyt argentin zsenit nevezik meg, mások a brazil Pelére esküsznek, de szépen gyűjti a voksokat a francia Zidane, a portugál Cristiano Ronaldo vagy

az ugyancsak argentin Messi és a szintén brazil Ronaldo (aki a Fenomén becenévre hallgat), és akkor még nem szóltunk a leghíresebb magyarról, Puskás Öcsiről, a német Beckenbauerről vagy sok angol, holland és olasz játékosról.

Számtalan szempontot lehet és kell figyelembe venni, a „vita” azonban nem hordoz magán szakmai érveket, ugyanis erre nincs mérce és módszertan, ezt a felvetést csak és kizárólag érzelmi alapon lehet megítélni. A vélemények attól is függnek, hogy ki, mikor és hányszor látta a jelöltjét a televízióban, ezért az ötvenes és a hatvanas évek többnyire eleve kiesnek. Egyetlen objektív, azaz mérhető tényező van: az ebben a műfajban elsődleges világbajnokság, amely mindent visz. A most nyolcvanéves Pelé a földkerekség egyetlen háromszoros vb-aranyérmese, az eredményesség szempontjából őt tehát nem lehet felülmúlni. A felsorolás többi eleme (például a válogatottság és a gólok száma, a kontinentális bajnoki címek és a tornák mérlege vagy az ebben a műfajban másodlagos olimpiai diadalok) egyéni megítélés kérdése.

(A borítóképen: Pelé a földkerekség egyetlen háromszoros világbajnoka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!