Mezőkövesd Zsóry FC

2020.09.26. 09:00

Eggyel jobb volt a Puskás

Vereségével lecsúszott a Mezőkövesd Zsóry FC a labdarúgó NB I. dobogójáról.

Berecz Csaba

20200925 Felcsút PAFC Puskás Akadémia Mezőkövesd labdarúgás labdarúgás Nemzeti Sport Török Attila

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Török Attila

A labdarúgó NB I. 5. fordulójának nyitómérkőzésén, péntek este Felcsúton, a Puskás AFC vendége volt a Mezőkövesd Zsóry FC együttese. A két gárda tabellaszomszédként készülődhetett a találkozóra – azzal a tudattal, hogy aki nyer, az egy időre a tabella élére ugrik, mert az elöl álló Ferencváros és Fehérvár hétvégi bajnokiját a jövő heti nemzetközi kupameccseik miatt elhalasztották –, de a kövesdiek mérkőzés előtti jobb, a harmadik helyezésében az is benne volt, hogy a felcsútiak eggyel kevesebb bajnokit játszottak, a hazai tétmérkőzéseket tekintve pedig kettőt, ugyanis a múlt hét végi, Toponár SE elleni idegenbeli Magyar Kupa-meccsük ugyanúgy elmaradt, mint az NB I. 1. fordulójára kiírt Budapest Honvéd elleni hazai találkozójuk. Mindkét esetben ugyanaz volt az ok: a koronavírus.

Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Négy helyen

A bajnoki előtt a Puskás játékosai között akadt pozitív tesztet produkáló labdarúgó, a múlt hét vége előtt pedig a toponáriaknál. Emiatt az évad eddigi négy meccsét – beleértve történelme első nemzetközi kupatalálkozóját, a svéd Hammarby elleni, augusztus 27-én, idegenben 3–0-ra elvesztett Európa-liga-selejtezőt – 16 nap alatt játszotta le a Puskás. Nagyon változó összeállításban.

Az első három bajnokin összesen 20 (!) játékost vetett be Hornyák Zsolt vezetőedző, ez a szám tegnap a meccs kezdésének pillanatában 22-re nőtt, ugyanis Meissner szezonbeli első pályára lépése mellett újoncavatóra is sor került, Nunes is lehetőséget kapott. Így a koronavírus sújtotta felcsúti együttes már jóval erősebbnek tűnő csapattal állt fel, mint az előző meccseken. A mostani bajnokira négy helyen változott a PAFC kezdője a két héttel ezelőtti, legutóbbi tétmeccsükhöz, a Mol Fehérvár FC ellen idegenben 3–1-re elvesztett bajnokihoz képest, Hadzhiev, Tamás N., Ganbold és Corbu maradt ki, és a már említett Meissner és Nunes mellett Knezevic és Mance kapott bizalmat.

Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

A keret, a hadra fogható játékosok tekintetében a Puskás felfelé jövőben van, a Kövesd viszont ezzel ellentétes irányban mozog. A dél-borsodi klub nem részletezett okok, betegségek és sérülések miatt több labdarúgójára sem számíthatott tegnap. Eperjesi, Guzmics, Pillár, Tóth M. után a legutóbbi bajnokin, Kövesden, a Budafoki MTE-t 1–0-ra legyőző kezdőcsapatból hárman maradtak ki, Szappanos kapus mellett Szeles és Besirovic sem volt keretben, ezzel összefüggésben Ryabenko, Meskhi és Jurina viszont a meccs első sípszavára készülődhetett. Érdekesség, hogy a Kövesd kispadján az engedélyezett 7 főnél eggyel kevesebben ültek, mert közvetlenül a mérkőzés előtt Jagodics nevét „kiradírozták”, illetve az sem nevezhető mindennapinak, hogy a múlt heti, Magyar Kupa-találkozóval megegyező kövesdi kezdőcsapatban mindössze két olyan labdarúgó kapott helyet, aki Magyarországon született (Berecz és Cseri).

Gól nélkül

A meccs elején nagy dolgok nem történtek, a védő, Nagy Zs. lövése kerülte el a kaput, majd negyedórával később kényszerű csere történt. Meskhi és Nunes fejelt össze egy szöglet után a hazai kapu előtt, emiatt utóbbi játékosnak meglehetősen rövidre sikerült a bemutatkozása, sérülése miatt le kellett cserélni. Jött helyette Hadzhiev, de ez nem borította fel a PAFC életét, a védő tulajdonképpen visszavette a pozícióját. Húsz perc után kezdett éledezni a meccs, Baluta középre tartó lövését hárította könnyedén a vendégkapus, majd válaszként Serderov elfutása végén balról a rövid alsó sarok mellé lőtt. A 27. minutában Baluta középről, 16 méterről méterekkel a kapu mellé bombázott, három perccel később Mance pedig Ryabenkóba, nagy helyzetben, 13 méterről, újabb 3-as elteltével pedig Hadzhiev fejelt pár centivel a kapu mellé, egy sarokrúgást követően. A gólratörőbben játszó Puskás ellen Berecznek volt egy figyelmeztető, a kapu fölé szálló lövése, és ez volt minden, ami a nem túl izgalmas, picivel nagyobb hazai mezőnyfölényt hozó első játékrészben történt.

Az öt védővel és tulajdonképpen három támadójátékossal (Cseri, Jurina, Serderov) felálló Kövesd védőjátéka viszonylag stabil volt, a hazaiaknak többnyire akkor voltak ígéretes lehetőségeik, amikor labdaszerzések után kontrákat vezethettek.

Baluta góljával

A szünetben ellőtte első cserelehetőségét a vendégek szakvezetője, a labdával alig találkozott Jurina helyett az ukrán válogatott támadó, Boriachuk állt be. A második játékrész elején előbb Berecz jónak tűnő lövése egy védőről pattant szögletre, majd a sarokrúgás után Nesterov pár másodperc különbséggel kétszer is fejjel veszélyeztetett. Aztán Ryabenko mutatott be két bravúrt, előbb Knezevic, majd Meissner lövését hárította. A megélénkült meccsen leginkább a vendégek térfelén folyt a játék, a kövesdi labdaszerzések után nem sokáig volt a laszti a sárga mezeseknél, és építkezésre sem nagyon futotta az energiából, ezt inkább a védekezésre tartalékolták. De mindez az 59. percben értelmét vesztette, ugyanis a Puskás AFC teljesen megérdemelten megszerezte a vezetést. Innentől jönnie kellett a pontszerzésért a dél-borsodi együttesnek, ezt használta ki kis híján Komáromi, aki az előnyhöz jutás után 5 perccel 20 méterről veszélyeztetett, de Ryabenko ismét jól védett. A kövesdiek aktívabb támadójátéka nem az ő oldalukon hozott helyzetet, a felcsúti Kiss T. ziccerben keresztbe ellőtt a kapu előtt. Nem sokkal később másik támadóját is lecserélte Kuttor Attila edző, majd miután a hazaiak kihasználták utolsó személyváltoztatási lehetőségüket, Mance a kapu torkából sem tudta a léc alá küldeni a labdát.

A 83. percben harmadjára is csatárt cserélt a kövesdi szakvezető, de megint csak a felcsútiak szerezhettek volna gólt, ám Deutsch pár centivel a kapu mellé bombázott. A hajrában erőlködött a gólszerzésért a Kövesd, Berecznek lett is volna erre lehetősége, de a 92. percben 10 méterről a kapu mellé lőtt. Ettől függetlenül a nagyobb minőséget mutató, ebből többet felvonultató Puskás megérdemelten gyűjtötte be a 3 pontot.

Puskás AFC – Mezőkövesd Zsóry FC 1–0 (0–0)

Felcsút, 782 néző (a rendező által közölt adat). V.: Bogár (Theodoros, Szert, Farkas Á., Hanyecz).

Puskás AFC: Tóth B. (0) – Nagy Zs. (6), Nunes (0), Meissner (6), Deutsch (6) – Plsek (5), Knezevic (5), Baluta (6) – Komáromi (5), Mance (4), Kiss T. (6). Vezetőedző: Hornyák Zsolt.

Mezőkövesd Zsóry FC: Ryabenko (7) – Farkas D. (5), Nesterov (6), Karnitski (6), Katanec (6), Lakvekheliani (4) – Cseri (5), Berecz (5), Meskhi (5) – Jurina (4), Serderov (4). Vezetőedző: Kuttor Attila.

Csere: Nunes helyett Hadzhiev (6) a 18., Jurina helyett Boriachuk (4) a 46., Knezevic helyett van Nieff (–) a 63., Serderov helyett Vajda (–) a 73., Komáromi helyett Slagveer (–) a 78., Meskhi helyett Nagy D. (–) a 83. percben.

Sárga lap: Knezevic a 44., Deutsch a 77., Farkas D. a 84., Meissner a 87., van Nieff a 93. percben.

Gólszerző: Baluta (1–0) az 59. percben.

Hornyák Zsolt: – Sajnálom, hogy Nunes ilyen korán kiesett a játékból, gyógyulást kívánok neki a csapat nevében. Őszintén szólva, nehéz meccset vártunk, azt is kaptunk. Tudtuk, hogy öt védővel áll fel ellenfelünk, a második játékrészben már tíz emberrel is védekeztek, és ezt nehéz volt megbontani. Látszik, hogy néhány játékosom még nincs a kellő erőben, bízom benne, hogy leszünk még gyorsabbak. Amikor ma gyorsak voltunk, akkor voltak helyzeteink. Örülök, hogy nyerni tudtunk ezen a nehéz mérkőzésen.

Kuttor Attila: – Volt lehetőségünk az egyenlítésre, egy talán, kettő, de a mai meccsen nem érdemeltünk egy pontot sem. A gólig kiegyenlített volt a játék, utána nagy lehetőségei voltak az ellenfélnek. A helyzetkihasználás sokat számított, az első találat sok mindent meghatározott. Nem működtünk jól, nem érdemeltünk többet.

Góltörténet

59. perc: Deutsch balról lőtte be a labdát a kövesdi kapu elé, a játékszer egy védőn megpattanva a túloldalra került, ahol Baluta érkezett, és neki az ötösön belülről nem okozott gondot a kapu jobb oldalába lőni, 1–0.

(A borítóképen: A hazaiak [kék-feketében] begyűjtötték a három pontot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!