DVTK

2020.07.25. 14:00

Stabilitás: pénzügyileg hozzájárul a Diósgyőr

Magas szintű regionális akadémiát szeretnének Kassán, és az első csapat feljutását.

Molnár István

Forrás: FC Kosice

Edzőmeccset játszik szombaton a Diósgyőri VTK NB I.-es labdarúgócsapata, vendégségbe a szlovák másodosztályú kassai csapat érkezik, kezdés 18 órakor. Korábban még úgy volt, hogy ez lesz a piros-fehérek első nyári felkészülési mérkőzése, ám időközben bővült a program, mert mint az utólag kiderült, Feczkó Tamás vezetőedző együttese kedden az Edzőközpontban megmérkőzött az NB III.-as rajtra készülő tartalékalakulattal (6–0). A klub tavalyi éves és tavaszi bérletesei számára a kilencven perc ingyenesen megtekinthető, mindenki más számára 500 forintba kerül a belépő, de a gyermekek – 6 éves korig – ingyenesen szurkolhatnak. A „nagyok” felkészülési találkozója előtt a két város U13-as csapatai is összemérik tudásukat, a 2x30 perces meccs 16 órakor indul.

Elfogadott filozófia

A kassai klubhoz, csapathoz 2019 év vége óta szoros kapcsolat köti a Diósgyőrt, ugyanis tavaly december közepén látott napvilágot az a hír, hogy a DVTK többségi tulajdonosa, Leisztinger Tamás egyik cége révén, beszállt a kelet-szlovákiai város fociklubjába. Az akkori közlemény szerint 37 százalékos üzletrészt szerzett a kassai klubban a budapesti Arago cégcsoport. Az Észak ekkor azt is hozzátette, hogy a kassai klubban nem közvetlenül az Arago Befektetési Holding Zrt. szerzett tulajdont, hanem a DVTK labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosa, a Borsodsport Invest Kft. által a közelmúltban Szlovákiában alapított gazdasági társaság.

Úgy tudjuk, hogy a mai, miskolci viziten nemcsak a kassai csapat tagjai, szakvezetői vesznek részt, hanem gyakorlatilag eljön a komplett klubvezetés, így az FC Kosice elnöke, Dusan Trnka is. A klubvezetőt közvetítőn keresztül kerestük meg a hét közben, és angolul válaszolt az elküldött kérdéseinkre.

– Szívélyesen fogadtuk a magyar részvényeseket, nagyon pozitív és barátságos alapon dolgozunk. Elfogadták a filozófiánkat, új ötleteket és tapasztalatokat hoztak, együtt azon dolgozunk, azon célért, hogy erős, híres, büszke és nemzetközileg is elismert labdarúgóklubot építsünk fel – írta első felvetésünkre, amely azt firtatta, hogy mi történt tavaly év vége óta.

A kassaiak vezetője az alábbiakat is megjegyezte:

– Az FC Kosice társaság egy olyan részvénytársaság, amelyet a szlovák törvényeknek és jognak megfelelően irányítunk – húzta alá. – A szlovák, és a magyar vezetők együtt dolgoznak, mindennapi kommunikációt folytatunk. A magyar részvényes kinevezte a felügyelőbizottság elnökét és az ügyvezető-testület egy tagját. Elmondhatjuk, hogy a szakmai feladatok mellett a vezetőink közeli barátokká váltak, akik keményen dolgoznak a közös cél eléréséért.

Dusan Trnka hozzáfűzte, hogy hét szlovák alapító, helyi, kassai patrióta 63 százalékkal rendelkezik a klubot működtető cégben, és megismételte azt az ismert tényt, hogy a magyar oldal 37 százalékot tulajdonol.

Hatalmas potenciál

Miután decemberben nem derült ki, ezért azt is megkérdeztük, hogy a felek miként találtak egymásra.

– A diósgyőrieket a szlovák jégkorongban dolgozók ajánlották nekünk, mivel a DVTK hokiklubja jelen van a szlovák hokibajnokságban, amit pozitív impulzusként értékeltek, értékelnek az itteni hoki környezetében – jelezte Dusan ­Trnka, aki így folytatta, miután az akadémiáról is érdeklődtünk: – Egy magas szintű regionális labdarúgó-akadémia létrehozása és továbbfejlesztése az egyik elsődleges célunk, ami a klub létének egyik alappillére. Ez alapvető fontosságú az itt lévő gyerekek, azon helyiek miatt, akik az FC Kosicéért dolgoznak. Az itteni közösség büszke rájuk, hogy támogatják a klubot, hogy annak színeivel azonosulnak. Szerintünk a történelem azt bizonyítja, hogy működni fog. A kassai régió ugyanis 29 válogatott játékost és 12 nemzeti edzőt adott eddig csak a szlovák labdarúgásnak, nem említve a csehszlovák érát. Mindkét fél, mi és a DVTK vezetői is, hatalmas potenciált látnak a keletszlovák régióban, mind gazdasági, mind sportszempontból.

Hogyan látja a kassai futball közeli és távoli jövőjét? – ezt is kérdeztük.

– A szlogenünk, a mottónk: „Együtt erősebbek vagyunk”. Magyar partnerünk hozzájárul klubunk pénzügyi stabilitásához, a kapott támogatásnak köszönhetően reálisabb az esélyünk arra, hogy az ambiciózus terveink valóra váljanak, hogy az első csapatunk felkerüljön az első ligába, hasonlóan a tíz utánpótláscsapatunkhoz. A kassai régióban az emberek éhesek arra, hogy jó, top futballt lássanak, a labdarúgás egy egyedülálló eszköz arra, hogy újra fellobbantsa azt a bizonyos tüzet és a büszkeséget a sárga-kék színeket viselőkben, a klubban, a városban, a vezetőkben. Mindazonáltal az FC Kosice vegyes üzleti háttere perspektívát jelent a határokon átnyúló üzleti lehetőségek számára – zárta Dusan Trnka.

Mikor, kik

Szlovák cégadatok szerint 2018. április 19-én alapítottak egy céget Szlovákiában „Mestská futbalová akadémia Rimavská Sobota s.r.o.” néven, 5000 euróval (ügyvezető: Szabó Tamás), amelynek a székhelye 2019. november 14-ig Rimaszombaton volt. Ezt követően, november 15-től már Slovak Sport Development s.r.o. a cég neve, és a székhelye Kassán található. A Slovak Sport Development s.r.o. ügyvezetője is Szabó Tamás, a társaság egyik tulajdonosa 51 százalékban a budapesti székhelyű Borsodsport Invest Kft., míg a másik a miskolci székhelyű DVTK Kosárlabda Kft., 49 százalékban. A kassai focicsapatot a 2018. május 12-én, 100 000 eurós alaptőkével alapított FC Kosice a.s. működteti, és ebben 2019. december 10. óta Szabó Tamás az igazgatótanács tagja. Az ötfős felügyelőbizottságban (szintén ezen időponttól) négy szlovák tag mellett megtalálható Sántha Gergely – a Borsodsport Invest Kft., a labdarúgócsapatot működtető cég többségi tulajdonosának az ügyvezető igazgatója, a diósgyőri „ernyőszervezet”,

a DVTK elnöke – is.


Rezes és a DFC

A történeti hűség kedvéért annyit érdemes megjegyezni: a két város aktuális klubja, vezetése között már 1997 végén, 1998 elején volt beszélgetés, ami 1998 januárjában csúcsosodott ki. Ekkor ugyanis részt vett a Miskolcon, a lillafüredi Palotaszállóban megrendezett Diósgyőri FC (1992 és 2000 között így hívták a diósgyőri labdarúgó csapatot) Futball Bálon Alexander Rezes, a Kelet-szlovákiai Vasmű Rt. akkori többségi tulajdonosa, akinek az együttese, az 1. FC Kosice akkor a Bajnokok Ligájában szerepelt. Anno a DFC vezetői azt remélték, hogy miután a Vasmű lett a DAM Rt. tulajdonosa, ebből profitálhat a Diósgyőr, de aztán mégsem így lett...


Három éves kormányhatározat

Még 2017-ben, éppen három éve, július 25-én született arról kormányhatározat, hogy a Diósgyőri Városrész Testgyakorló Kör Sportegyesület (DVTK) észak-magyarországi és felvidéki sportfejlesztési programjára közel 10 milliárd forintnyi állami támogatást kap. Ennek keretén belül a következő sportfejlesztések megvalósulását tervezték: multifunkcionális sportcsarnok, orvosdiagnosztikai és rehabilitációs központ; Salgótarjánban megújul a Szojka Ferenc Stadion, az Öblös Sporttelep területén edzőközpont jön létre; Egerben is megújul a Szentmarjay Tibor Stadion és az Északi Sporttelep területén itt is lesz egy edzőközpont; végül létrehozzák a felvidéki labdarúgó akadémiát (amire 1,5 milliárd forintot, vagyis mintegy 4,8 millió eurót adott a magyar állam). Ez utóbbi valósulna meg Kassán, azt követően, hogy hosszú huzavona után a projekt Rimaszombaton zátonyra futott.

(A borítóképen: A DVTK „testvércsapata”, az FC Kosice játszik szombaton edzőmeccset Diósgyőrben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!