NB III.

2020.07.15. 16:00

Már csak két csapat kellene

A mezőny egytizedét borsodi együttesek adják a labdarúgó NB III. 2020/21-es évadjában.

Berecz Csaba

20200222 Edelény fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Edelény - Sajóbábony megyei 1 labdarúgó mérkőzés.

Fotó: Kozma István

Egyre tisztul a kép a labdarúgó NB III.-as bajnokságban. A 2020/21-es évad augusztus 2-re tervezett bajnoki rajtja előtt három héttel, már csak egy-két csapatot kellene találnia a Magyar Labdarúgó-szövetség versenybizottságának ahhoz, hogy három csoportban 20-20 gárda harcolhasson a 38 fordulós bajnokságban. Érdekesség, hogy a bővített mezőnyben (a tavalyi évadban csak 48 csapat szerepelt a harmadik vonalban) hat hétközi fordulót is rendeznek majd (augusztus 12., augusztus 26., szeptember 9., április 14., április 28., május 12.), és az amatőrcsapatok amatőr játékosai közül többeknek több mint egy hét szabadságot kell kivenniük a munkahelyeiken, ha jelen akarnak lenni klubjuk szerdai meccsein.

Eddig 59

Eddig 59 együttes nevezését fogadták el, de közülük egyet, – a tavalyi évadban az NB II.-es indulási jogot szerzett csapatokat nem számítva,

a legjobb eredménysort produkáló – Szentlőrinc SE-t szinte biztos, hogy el kell engedni a másodosztályba, ugyanis az NB II.-es első helyezettek közül a Nyugati csoport éllovasa, az Érdi VSE nem vállalta a feljebb lépést, csak az NB III.-ra neveztek, és mivel így lyukas lenne az NB II.-ben a mezőny, a második vonal 20-as létszámához alulról még adni kell egy csapatot.

Ami a megyei együtteseket illeti: összesen hat borsodi gárda várja a rajtot. A tavalyi évadot is az NB III.-ban töltött csapatok, a Termálfürdő Tiszaújváros, a Putnok FC és a Tállya KSE mellett az előző évad megyei I.-es bajnokságának első helyezettje, a Sajóbábony VSE, valamint a régió két élvonalbeli klubjának tartalékgárdája. A Diósgyőri VTK tartalék annak ellenére, hogy az előző évadban az NB III.-ban elért eredményei alapján nem maradhatott volna a harmadik vonalban, és a Mezőkövesd Zsóry FC tartalék annak ellenére, hogy a megyei I. osztályban csak a 3. helyen zárt. A két tarcsi annak köszönheti az NB III.-as tagságát, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség úgy döntött, hogy minden élvonalbeli gárdának – nemcsak azoknak, amelyek az új évadban itt szerepelhetnek, hanem azoknak is, akik az előző évad végén kiestek az NB II.-be (vagyis a Debreceni VSC-nek és a Kaposvári RFC-nek is) – megadja a lehetőséget az NB III.-as indulásra, ahogy azt tették öt éve, a 2015/16-es évad előtt (érdekesség, hogy a pályán elért eredmények alapján csak két élvonalbeli tartalékegyüttes szerzett volna jogot az NB III.-as folytatásra, a Budapest Honvéd tartalék és a Puskás AFC tartalék).

Nem és igen

A 14 sportszervezet közül azonban három nem élt ezzel a lehetőséggel, sem a Kaposvár, sem a két újonc, az MTK Budapest és Budafoki MTE nem nevezett tartalékegyüttest az NB III.-ra. Utóbbiakhoz hasonlóan kilenc megyei bajnokság első helyezettje sem kért a harmad­osztályból, a Jánoshalmi FC (Bács-Kiskun), a Pécsváradi SE (Baranya), a Monostorpályi SE (Hajdú-Bihar), a Kadarkút KSK (Somogy), a Nádudvari SE (Szabolcs), az OSE Gellénháza (Zala), a Lőrinci VSE (Heves), a VSE Biatorbágy (Pest) és a Vép VSE (Vas) is marad ott, ahol volt, szemben 11 megye elsőjével, ahol feltették a kezüket az NB III.-ra. A 11 tartalékcsapaton és a 11 megyei első helyezetten kívül az NB II. két kiesője, a DA Tiszakécske LC és a FC Vác is él NB III.-as indulási jogával (harmadik kieső nincs a másodosztályból, mert az előző évad elején a Balmaz Kamilla Gyógyfürdőt kizárták). A tavaly is az NB III.-ban szerepelt és a mostani idényre is erre az osztályra indulási jogot szerzett csapatok közül kettőnek, a Gyöngyösi AK és a Sárvár FC-nek nincs elfogadott nevezése. Utóbbinak nem is lesz, mert csak a megyei I. osztályra neveztek, előbbinek még lehet, ha rendezi a tartozását a szövetség felé. Rajtuk kívül 31 együttesnek és az osztályváltást elkerülő Érdi VSE-nek is van a harmadosztályra elfogadott nevezése, de ezzel együtt sem lenne meg a 60 csapatos mezőny.

Felkérések

Emiatt a labdarúgó-szövetség a mezőny feltöltése mellett döntött, eddig az FC Hatvan (2019/20-as évad NB III. Keleti csoport 14. helyezett), a Hódmezővásárhelyi FC (2019/20-as évad Csongrád megyei I. osztályú bajnokság 2. helyezett) és a THSE Szabadkikötő (2019/20-as évad NB III. Közép csoport 14. helyezett) mondott igent arra a felkérésére, hogy induljon az NB III.-ban. Sajtóhírek szerint ezenkívül még a Nagyatádi FC (2019/20-as évad Somogy megyei bajnokság 2. helyezett) igenlő válaszára várnak, és velük – valamint a már említett Gyöngyösi AK-val – lehet meg a 61 csapat, illetve a Szentlőrinc SE NB II.-be ugrásával a kerek hatvan.

Labdarúgás: az NB III-as nevezésekről

A már biztos indulónak számító tartalékcsapatok (11 együttes): Diósgyőri VTK tartalék, Mezőkövesd Zsóry FC tartalék, Mol Fehérvár FC tartalék, Ferencvárosi TC tartalék, Budapest Honvéd tartalék, Puskás AFC tartalék, Újpest FC tartalék, Kisvárda Master Good tartalék, Paksi FC tartalék, Zalaegerszegi TE FC tartalék, Debreceni VSC tartalék.

A már biztos indulónak számító, megyei I-es 1. helyezett csapatok (11 együttes): Sajóbábony VSE (Borsod-Abaúj-Zemplén), Körösladány MSK (Békés), BVSC-Zugló (Budapest), Szegedi VSE (Csongrád), SC Sopron (Győr-Sopron-Moson), Tiszafüredi VSE (Jász-Nagykun-Szolnok), Tatabányai SC (Komárom-Esztergom), Salgótarjáni BTC (Nógrád), Balatonfüredi FC (Veszprém), Majosi SE (Tolna), Gárdony SE (Fejér).

A már biztos indulónak számító, az NB II-ből kiesett csapatok (2 együttes): DA Tiszakécskei LC, Vác FC.

A már biztos indulónak számító, a tavalyi NB III 2-13. helyezett csapatai (31 együttes): Termálfürdő Tiszaújváros, Putnok FC, Tállya KSE, Füzesgyarmati SK, Ceglédi VSE, Sényő-Carnifex FC, Erzsébeti SMTK, Jászberényi FC, Balassagyarmati SE, Eger SE, Szentlőrinc SE, Monor SE, Iváncsa KSE, Dunaújváros-PASE, HR-Rent Kozármisleny FC, Rákosmente KSK, Kecskeméti TE, Taksony SE GP Solar, FC Dabas, Dabas-Gyóni FC, Szekszárdi UFC, Lipót Pékség SE, Pápai Perutz FC, Komárom VSE, FC Nagykanizsa, Mosonmagyaróvári TE 1904, VLS Veszprém, Bicskei TC, BKV Előre, III. kerületi TVE, Ménfőcsanak ESK.

A már biztos indulónak számító, az NB II helyett az NB III-ban induló csapat (1 együttes): Érdi VSE.

A már biztos indulónak számító, az NB III-as indulásra felkért csapatok (3 együttes): FC Hatvan, Hódmezővásárhelyi FC, THSE Szabadkikötő

Kérdőjeles az indulásuk (2 együttes): Gyöngyösi AK, Nagyatádi FC.

(A borítóképen: A Sajóbábonyi VSE (sárgában) egy év kihagyás után tér vissza a labdarúgó NB III.-ba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!