ralibajnokság

2020.07.16. 11:00

Közel kétszázas mezőnnyel

Magyar-szlovák közös futammal kezdődik el az idei ralibajnokság, amelynek vasárnap lesz az érdemi része.

Fotó: Marosréti Ervin

A nézők és versenyzők is alaposan kiéheztek a hosszúra nyúlt szünet után, de az előttünk álló hétvégén megkezdődik a hazai rali bajnokság. A Steelvent Salgó Rallyn óriási mezőny várható, hiszen a különböző osztályokban közel kétszáz autó várja a hétvégi rajtot. Érdekesség, hogy ezúttal ismét a szlovák mezőnnyel közösen mennek a magyar párosok, mivel a szezonnyitó pontjai mindkét nemzet bajnokságába beleszámítanak. A közönség által leginkább várt Top-kategóriában is nagy lesz a tolongás, hiszen nem kevesebb, mint 27 db R5-ös technika csatázik egymással a kijelölt pályákon.

Élesben vasárnap

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek miatt a szakág idén a kétnapos rendezvényeket preferálja, ezért Salgótarjánban szombaton tartják meg az átvételeket, a pályabejárást, valamint a rajtceremóniát, vasárnap pedig a verseny érdemi részét bonyolítják le a gyorsasági helyszíneken.

- Az ORB, az ORC, a Historic és a szlovák párosok részére három helyszínen összesen kilenc szakaszt jelöltünk ki, a futam távja így meghaladja a 120 kilométert – fogalmazott a Steelvent Salgó Rallyval kapcsolatban Adamovits Márk, főszervező. – A Rallye2-re egy körrel kevesebb feladat hárul, így ők 80 kilométer gyorsasági távot teljesítenek vasárnap. A hosszúra nyúlt bajnoki szünet után óriási az érdeklődés, ami ránk, rendezőkre is számos plusz feladatot ró. Ennek természetesen igyekszünk megfelelni, de a közönséget is arra kérjük, hogy legyenek együttműködőek, hiszen a régen használt körgyorsaságit csak így vehetjük majd igénybe több éven keresztül.

A magyar bajnokság élmezőnyében a tavalyihoz hasonlóan óriási csata várható. A címvédő Vincze Ferencnek több kihívóval kell szembenéznie ebben az esztendőben. A 2018-as abszolút bajnok Hadik András szeretné visszaszerezni a trónt, de Turán Frigyes, Velenczei Ádám és Balogh János is beleszólhat az abszolút elsőség kérdésébe. Rajtuk kívül több feltörekvő fiatallal kell számolni, ebből adódóan a szakma szoros és érdekes szezonra számít.

Döntő a körgyors

Az abszolút bajnok nem preferálta a néhány héttel ezelőtt megtartott felvezető sprintversenyeket, ehelyett inkább abban a hosszabb tesztben bízik, amit a salgótarjáni nyitány előtt tartott meg a csapat.

- Valóban közel lakom Salgótarjánhoz, de ezeken az utakon nagyon ritkán szoktam közlekedni – szögezte le Vincze Ferenc. – A kazári szakaszt jól ismerem, Mátrakeresztesen ugyan mentünk már, de fordított irányban, ezért ez sem lehet mérvadó. A körgyors erdészeti út, behajtani sem lehet rá, ebből a szempontból tehát nem lesz semmilyen előnyünk. A ’90-es években jártak erre a hazai ralisok, de azóta nagyon sokat változtak a viszonyok. Meggyőződésem, hogy ez a hosszú gyorsasági lesz a döntő, erre kell tehát a legjobban felkészülni. Valamint arra, hogy szinte ebben a bajnokságban nem lesz hibázási lehetőség. Rövidebbek a versenyek, kevesebb futamból áll a szezon. Aki ezt a helyzetet a legjobban kezeli, gyorsan, pontosan és hibátlanul autózik, az lesz a bajnok.

A Steelvent Salgó Rally programja:

CEZ ORB, ORC, SVK:

Július 17. (péntek):

Adminisztratív átvételek: 12.30-20.00

Helyszín: versenyiroda, Salgótarján Park út 12. (A Salgó Vagyon Kft. épülete)

Technikai átvételek: 13.00-20.30

Helyszín: Nógrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Osztály, Salgótarján, Csokonai u. 3.

Július 18. (szombat): Ünnepélyes rajtceremónia: 18.55

Július 19. (vasárnap): Gyorsasági szakaszok:

7.38, GY1 – Salgótarján – Kazár/1

8.16, GY2 – Bátonyterenye – Mátraalmás/1

9.09, GY3 – Mátraszentimre – Mátrakeresztes/1

11.52, GY4 – Salgótarján – Kazár/2

12.30, GY5 – Bátonyterenye – Mátraalmás/2

13.23, GY6 – Mátraszentimre – Mátrakeresztes/2

16.06, GY7 – Salgótarján – Kazár/3

16.44, GY8 – Bátonyterenye – Mátraalmás/3

17.37, GY9 – Mátraszentimre – Mátrakeresztes/3

18.37, Ünnepélyes célceremónia, Salgótarján, Fő tér

(A borítóképen: A bajnok Vincze Ferenc bízik a címvédésben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!