futás

2020.06.05. 10:00

Megérinteni Leonidász lábát

Kisorsolták, így részt vehet(ne) a világ egyik legrangosabb ultrafutó-versenyén.

Marosréti Ervin

Az ózdi Ihász Veronika lehetőséget kapott, hogy részt vegyen a szeptemberi Spartathlon elnevezésű ultrafutó-versenyen, amelynek a görögországi Spártában van a célja. Az ókori hagyományokat eleveníti fel évről évre az emberfeletti megmérettetés, amelyre akkora az érdeklődés, hogy bejutni szinte egyenlő a csodával. Ehhez az kell, hogy a kvalifikációs versenyeken az adott futó száz kilométert legalább nyolc óra alatt teljesítsen. Ebben az esetben a sportoló ott lehet az országonként meghatározott 25 fő között; ha ez nincs meg, akkor az időeredménye alapján nem vehet részt a viadalon.

Kisorsolták

A kihívást kereső futóknak azonban még egy esélye van, mégpedig a sorsolás. Ihász Veronika életében először mert nevezni, nem számított rá, de bízott benne: végül melléállt a szerencse, szeptember 25-én így ő is ott lehet a rajtzónában.

– Huszonöt magyar indulóból én lehetek az egyik. Az első ózdi, aki nőként nemcsak a várost, hanem az egész nemzetet képviselheti. Amikor megláttam, sokáig el sem akartam hinni, de tényleg kisorsoltak – mondta a versennyel kapcsolatban Ihász Veronika. – A felkészülésem töretlenül zajlik, rengeteget futok, de az indulással kapcsolatban az egyéb feltételeket is elő kell teremteni. Előzetesen ugyanis ez a kiadás nem szerepelt a terveim között, de mivel a nagy álmom kapujában állok, ezért nagyon szeretnék ott lenni Athénban.

Sok a kiadás

A Spartathlonra csak a nevezés is több százezer forint, és akkor még nem szóltunk az utazásról, a szállásról és a minél eredményesebb felkészüléshez kapcsolódó egyéb kiadásokról. Ez az összeg jelenleg nem áll Ihász Veronika rendelkezésre, ezért partnereket, támogatókat keres, hogy a célját ősszel el tudja érni Görögországban.

Ihász Veronika egykoron kövér volt, dohányzott, igazából nem tudott mit kezdeni magával. Aztán egyik pillanatról a másikra véget vetett az addigi életformájának, és az édesanyjával elindult futni. Jól ment neki, ezért tovább robogott, robog az úton. Az ország számos pontján rajthoz állt már, 221 kilométerig szinte minden távon megmérettette magát, és rendszerint a dobogón ért célba. A Balatont háromszor is körbefutotta, méghozzá egyedül. Ózd városa többször díjazta kiemelkedő eredményeit, kitartását, emberfeletti teljesítményét. 2020-ra egy nagy álma van, mégpedig az, hogy Spárta főterén megérinthesse Leónidasz király szobrának lábát, vagyis teljesítse a Spartathlon 246 kilométeres távját.

Akinek az ózdi lány története felkeltette az érdeklődését és segíteni szeretne, az felveheti vele a kapcsolatot a közösségi médiában, a FutaVera oldalon.

(A borítóképen: Ihász Veronika)

Ezek is érdekelhetik