Autósport

2020.06.30. 19:00

Már technikai sport szakosztálya is van a DVTK-nak

A diósgyőri multisportklub kedden rally versenyzőket is piros-fehérbe öltöztetett.

Berecz Csaba

Fotó: Marosréti Ervin

A DVTK sajtótájékoztató keretében jelentette be kedden, hogy megalakult a huszadik szakosztálya, hogy a jövőben rallyban is lesznek, akik a diósgyőri színeket képviselik sportáguk versenyein. A klub tájékoztatása szerint az újak érkezésével 20 szakosztályon belül 18 sportág (a sakkot és az E-sportot is sportágnak tartják) űzhető jelenleg a DVTK-nál (labdarúgásban és jégkorongban nemekre különülnek el a szakosztályok).

A diósgyőri klub nevében Világi Péter, kommunikációs- és marketing igazgató jelentette be, hogy az új szakosztály vezetője, Adamovits Márk lett. A tájékoztatón jelen volt a DVTK három új versenyzője is, Hadik András, aki a rally országos bajnokság első osztályában versenyez, Friedmann Zsolt, aki az országos rally challenge-ben indul, valamint Spitzmüller Csaba, aki a rallycross országos bajnokságon képviseli a piros-fehér színeket.

Kipattant

Világi Péter a rendezvényen többek között arról is szót ejtett, hogy meglátása szerint a labdarúgás mellett a rally vonzza a legnagyobb tömeget nem csak Magyarországon, hanem az egész világon, és hogy az idén 110 éves DVTK ez évi szlogenjében szereplő szenvedély szó nem csak a focit, hanem a rallyt is jellemzi, továbbá örömét fejezte ki, hogy a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellenére is újabb szakosztállyal bővülhetett a klub. A diósgyőriek kommunikációs- és marketing igazgatója arról is beszélt, hogy tudomása szerint multisport klubok közül elsőként a DVTK-nál alakult technikai sport szakosztály.

Adamovits Márktól megtudhattuk, hogy az ő fejéből pattant ki a gondolat, hogy a Miskolchoz, a régióhoz kötődő rally versenyzőket egy zászló alatt egyesítse, hogy a patinás klubot az autósporttal összehozza. Az országos bajnoki futamokat szervező sportvezető azt is elmondta, hogy ezt a bejelentést már korábban szerették volna megtenni, de a koronavírus ezt a forgatókönyvet átírta. Adamovits Márk a múltat idézve arról is beszélt, hogy korábban a Borsod Volánnak volt salakmotor szakosztálya, a Pécsi Volánnak autósport szakosztálya, és reményét fejezte ki, hogy egy új trend elindítói lesznek, és más nagy klubok is létrehozzák majd a saját technikai szakosztályaikat, és lesz még rallyban versengés a DVTK és például a Ferencváros között, akár csapatbajnoki szinten is.

A licencdíjat

Megkérdeztük, hogy miért éppen most döntöttek a DVTK-nál arról, hogy az „embersportok” után technikai sportággal bővítik a kínálatot, amire azt a választ kaptuk, hogy már a koronavírus veszély megjelenése előtt megszületett erről a megállapodás, de a sportban beállt kényszerű szünet miatt csak most tudták bejelenteni. Világi Pétert arról is kérdeztük, hogy az együttműködés keretében mit vállalt a DVTK, de a kommunikációs- és marketing igazgató Adamovits Márknak engedte át a válaszadást. Az új szakosztályvezetőtől azt tudtuk meg erről, hogy minden versenyző a saját maga által teremtett feltételek közepette dolgozik, nincs szó a Diósgyőr anyagi jellegű támogatásáról, a klub annyit tett, hogy a DVTK sportegyesület keretében kiváltotta a versenyzőknek az erre az évadra érvényes licencét, kifizette ennek a díját.

A versenyzők „belépője”

Hadik András: „A versenyautónk dekorációja marad, csapatruházatot lehet, hogy váltani fogunk, a versenyző páros szinte biztos. 1993-ban indultam először a rally2-ben, a 2000-es évek elejétől kék színű autóval versenyzünk, ez szinte a védjegyünkké vált, ha piros-fehérre festjük, lehet, hogy utána is kékeknek fognak minket hívni. Örülünk, hogy bekerültünk ebbe az új csapatba, igyekszünk eredményesek lenni, szeretnénk külföldön is képviselni a DVTK-t. A koronavírus nekünk is keresztbe tett egy kicsit. A szezonra készülve, még március elején részt vettük egy versenyen, már a DVTK színeiben, de nagyon várjuk, hogy a bajnokságban is megmutathassuk magunkat.”

Spitzmüller Csaba: „Néhány éve mi már nyitottunk foci irányába, a DVTK labdarúgócsapatának tagjait – akkor még rally versenyzőként – megautóztattuk, és a gesztus viszonzásaként, nem sokkal ezután, kezdőrúgást végezhettem el egy DVTK – FTC NB I-es bajnokin. Mostani sportágamban, rallycrossban a szezon eltolódott, július 10-12-én lesz első futamunk, az országos bajnokság keretében. A közép-európai zóna versenyekről nem tudjuk mennyit rendeznek meg, ezért elsősorban a hazai megméretésekre készülünk. Régóta szeretnénk Európa-bajnokságon indulni, erre az évre volt beüzemezve, de nem tudjuk, hogy ez mikor valósulhat meg. Tavaly jó évet zártunk, 2. helyen végeztünk az országos bajnokságban, az idén szeretnénk javítani. Hogy ezt a DVTK-val együttműködve tudjuk megvalósítani, az pozitív. Amikor fiatal koromban kajakoztam, és bajnoki címet szereztem az MVSC-nél, arról álmodoztam, hogy átjövök a DVTK-hoz. Ha kicsit későn, és nem is abban a sportágban, de ez végül csak megvalósult.”

Friedmann Zsolt: „Az autónk már DVTK színekbe öltözött, piros, fehér, és arany. Egy meghívásos tesztversenyen is részt vettünk ebben az évben, és már nem a szürke, zöld és fehér kombinációban láthattak minket, de csak pozitív visszajelzéseket kaptunk erről a döntésünkről. Örülök, hogy a DVTK-t képviselhetem a jövőben, hogy egy nagy csapatba kerültünk, hiszen így a klub két szakág, három géposztályában tud versenyzőket indítani.”

A DVTK szakosztályai

1. Labdarúgás

2. Kosárlabda (2013. február 21.)

3. Sakk (2014. augusztus 15.)

4. Birkózás (2015. január 23.)

5. Jégkorong (2015. július 22.)

6. Asztalitenisz (2015. szeptember 4.)

7. Női labdarúgás (2016. június 1.)

8. Röplabda (2017. július 4.)

9. E-sport (2017. július 6.)

10. Short track (2017. december 13.)

11. Női jégkorong (2017. december 13.)

12. Judo (2018. július 26.)

13. Muaythai (2018. november 29.)

14. Műkorcsolya (2018. december 3.)

15. Atlétika (2019. április 11.)

16. Darts (2019. április 11.)

17. Kajak-kenu (2019. április 11.)

18. Kerékpár (2019. április 11.)

19. Triatlon (2019. április 11.)

20. Rally (2020. június 30.)

Forrás: DVTK

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!