Mezőkövesd Zsóry FC

2020.05.25. 14:00

Még nem dőlt el semmi

Döntetlennel ért véget a kupaelődöntő, csak Kuttor Attila vezetőedző „esett ki”.

Berecz Csaba

Forrás: mezokovesdzsory.hu/

Fotó: Gál Péter

A labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjének első meccsét játszotta szombaton este a Mezőkövesd Zsóry FC és a Mol Fehérvár FC. A 10 hetes koronavírusos szünetből visszatérő csapatok a múlt hét végi főpróbáikon különböző módon próbálták kétségek között tartani egymást. A kövesdiek az FTC elleni idegenbeli dupla meccsük közül az elsőn, az a B csapa­tukat játszatták, majd egy abszolút zárt kapus meccsen, ahol már nemcsak nézők, de kamerák sem voltak jelen, a fővárosi zöld-fehérek A együttese ellen a legjobbjaikkal álltak fel (1–1-es döntetlenre végezve), azzal a 11 játékossal, akik az MK-elődöntő első meccsén is bizalmat kaptak.

A fehérváriak a múlt heti, kétnapos meccsterhelésükön viszont igyekeztek összekuszálni a szálakat, a május 16-i találkozón, a Zalaegerszegi TE FC vendégeként 1–0-ra megnyert mérkőzésen hét olyan játékos jutott szóhoz, akik a kupaelődöntő első meccsére kezdőbe kerültek, míg a május 17-i, Budafoki MTE elleni hazai 2–1-es sikert elért alapcsapatból négyen futhattak ki az első sípszóra a Kövesd ellen.

Érdekesség, hogy a két csapat közül, a legutóbbi tétmeccsükhöz, a március 14-i bajnoki fordulóhoz mérten a dél-borsodiak összeállítása (a Puskás AFC elleni hazai 0–0 után) mindössze egy helyen változott, Meskhi helyett Nesterov játszott, a Fejér megyei gárdában (a Diósgyőri VTK elleni hazai 1–1 után) három módosítás történt, Nego, Hodzic és Hangya most csak a kispadra került, Kovács I., Vinícius és Fiola pedig a kezdőbe.

A csicsergést is

A koronavírus-veszély miatt zárt kapuk mögött rendezett meccsre a szurkolók ugyanúgy nem mehettek be, mint 70 napja, amikor legutóbb tétmeccset játszottak a csapatok, úgyhogy igazán nagy újdonságot ebből a szempontból nem hozott az összecsapás. A különbség csupán annyi volt, hogy most egy picit többen juthattak be a lelátókra, mint március közepén, köszönhetően annak, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség illetékesei figyelembe vették a média és a klubok érdekeit, utóbbiak lehetőséget kaptak arra, hogy anyagi támogatóik egy részét meginvitálják a tétmérkőzésekre. De ezzel együtt sem volt meccshangulat, a csendes stadionban olykor még a madarak csicsergését is hallani lehetett. Igaz, nem az első percekben, mert ekkor a stadionon kívülről a hazai szurkolók egy csoportja kedvenceit éltette, biztatta, ami behallatszott a pályára.

Csak kapufáig

De ez nem befolyásolta a vendégegyüttest, amelyről már az első percekben kiderült, hogy szeretne gólt szerezni, lépéselőnybe kerülni a keddi, fehérvári visszavágóra. Aztán a Kövesd következett, a fekete mezesek is vezettek néhány ígéretes akciót, ám gólt elérniük a látogatóknak sikerült. Pátkairól egy picit megfeledkeztek egy pontrúgásánál a hazaiak, és innentől futhattak az eredmény után. A Fehérvár találatát követően nem sokkal Zivzivadze fejesét védte Kovácsik, majd az ellentámadásból Funsho jobb alsó sarokra tartó löketét stoppolta Szappanos. A meccs első sárgája, Vadnai figyelmeztetése után Kuttor Attila, a Mezőkövesd edzője reklamált a játékvezetőnél, utóbbi kiszólt neki, hogy ne kiabáljon, mire az edző vissza­kérdezett, hogy „akkor mit csináljak?”. A szakvezető azt kérte számon, hogy a korábbi hasonló vendégfaultoknál a sípos sportember zsebében maradt a lap. Szinte mindent lehetett hallani a pályáról, a játékosok egymás közötti kommunikációját, játékvezető fegyelmező utasítását.

Azt meg pláne – mivel a két edző ugyanazzal a hévvel meccselt, mint máskor –, hogy a szakvezetők hogyan élik meg a mérkőzést, hiszen ezt a sírhoz közeli csend felerősítette. Az első félidő közepére beiktatott ivószünet után úgy tűnt, hogy a hazaiak frissítője volt a feldobósabb, mert egymás után alakították ki a helyzeteket. Besirovic kapu előtti ziccert hibázott, aztán az aktív Zivzivadze bombázott a léc fölé, majd megint Besirovic következett. A 40. percben Zivzivadze lapos lövését hárította Kovácsik kapus, a következő minutumban pedig a kapu mellé bombázott a hazai csatár. Aztán Berecz következett, aki a 16-osról a kapufát találta el, a kipattanót pedig Cseri a közbevetődő Pátkaiba lőtte. A szünetre ballagó hazai játékosok ezek után joggal gondolhatták, hogy igazságtalan játék a labdarúgás.

Más felfogásban

Más felfogásban kezdte a második játékrészt a Fehérvár, Stopira, majd Funsho kísérlete jelezte, hogy támadójátékában aktívabb csapattal kell számolnia a Kövesdnek. Mivel a hazai együttesnek nem adódott kapu előtti lehetősége, kettős cserére szánta el magát Kuttor Attila, akinek ezek után is maradt még három változtatási lehetősége, lévén szombattól új világ köszöntött be azzal, hogy egy csapat egy meccsen ötöt cserélhet. A 63. percben Karnitski 17 méterről tiszta helyzetből nem találta el a kaput, majd az újabb frissítő szünetben becserélt Nego a játék megindulása után nem sokkal nagy gólszerzési helyzetben hibázott.

A folytatásban a halvány Petryaknak a sokadik kapu előtti rossz megoldását unta meg a vendégek mestere, és ő is húzott egy dupla cserét. A Fehérvár ebben a játékrészben jól zárt hátul, nem nagyon volt területe a Kövesdnek helyzetek építésére. Ennek ellenére sikerült egyenlíten, egy szögletet követően. A gól után nem sokkal elveszítette vezetőedzőjét a hazai gárda, Kuttor Attila kapott piros lapot reklamálásért, így azt a kispadnál már nem láthatta, hogy a hosszabbításra is kettős cserével „operáló” Fehérvár Futács révén a 95. percben kis híján megszerezte a győztes gólt.

De mivel ez nem sikerült nekik, így egy változatos meccsen, két jó minőségű csapat összecsapásán döntetlen eredmény született. A Kövesd ott folytatta a kupában, ahol abbahagyta, ahogy a Puskás elleni meccsen, így most is 1–1-es döntetlent ért el úgy, hogy ezúttal is Pillár dolgozta le a hátrányt. Akkor, az a gól továbbjutást is ért, most nem, ennél kedden több kell, Fehérváron is kövesdi gól, gólok szükségesek a remélt továbbjutáshoz.

Mezőkövesd Zsóry FC – Mol Fehérvár FC 1–1 (0–1)

Mezőkövesd, zárt kapuk mögött. V.: Farkas Á. (Horváth R., Medovarszki; Bognár T., Solymosi).

Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos – Farkas D., Nesterov, Pillár, Vadnai – Cseri, Karnitski, Berecz, Besirovic – Zivzivadze, Jurina. Vezetőedző: Kuttor Attila.

Mol Fehérvár FC: Kovácsik – Fiola, Musliu, Vinícius, Stopira – Pátkai, Houri – Funsho, Kovács I., Petryak – Nikolic. Vezetőedző: Juan Carrillo.

Csere: Besirovic helyett Nagy D. a 62., Jurina helyett Pekár a 62., Funsho helyett Nego a 69., Kovács I. helyett Hodzic 77., Petryak helyett Nikolov a 77., Cseri helyett Vajda a 81., Houri helyett Elek Á. a 91., Nikolic helyett Futács a 91., Zivzivadze helyett Takács T. a 91. percben.

Sárga lap: Vadnai a 20., Fiola a 29., Pillár a 61., Berecz a 61., Nesterov a 81., Houri a 84., Carrillo (kispad) a 85. percben.

Kiállítva: Kuttor (kispad) a 82. percben.

Gólszerző: Pátkai (0–1) a 12., Pillár (1–1) a 80. percben.

Jók: Szappanos, Nesterov, Pillár, Karnitski, Zivzivadze, ill. Kovácsik, Musliu, Vinícius, Pátkai, Houri.

Kuttor Attila: – Azt gondolom, hogy nagyon jó futballt mutattunk be, sok gólszerzési lehetőségünk volt, volt esélyünk megnyerni a mérkőzést, de sajnos csak döntetlen lett a vége. Jó formát mutattunk, a teljesítménnyel, a mentalitással, a játék képével elégedett vagyok, sajnálom, hogy nem tudtunk nyerni. A meccs előtt azt mondtam, hogy a két csapatnak 50-50 százalék esélye van a döntőbe jutásra, lehet, hogy ez most 51-49-re változott, de ezzel együtt is csak a második mérkőzésen dől majd el, hogy ki lesz finalista. Egy félreérthető mondat miatt, a játékvezető egyik ítéletének vitatása után egyből, figyelmeztetés nélkül kaptam piros lapot.

Juan Carrillo: – Nagyjából olyan meccset kaptunk, mint amilyenre számítottunk. Tudtuk, hogy nehéz lesz egy olyan jó csapat ellen, mint amilyen a Mezőkövesd. Úgy vélem, hogy jól felkészültünk belőlük, játékban igyekeztünk kockáztatni a mérkőzés elején. Ennek köszönhetően meg is szereztük a vezetést, és ezt követően is voltak helyzeteink, de a második találatot nem tudtuk bevinni. Ami nekünk nem jött össze, az sikerült a hazai csapatnak, egy pontrúgásból egyenlítettek. Nagyon nehéz dolgunk lesz a visszavágón, de a célunk nem változott, szeretnénk a fináléba kerülni, 50-50 százalék az esélye mindkét csapatnak a döntőbe jutásra. A visszatérésről annyit, hogy összességében nagyon jó, hogy el tudtunk kezdeni meccseket játszani, ez nemcsak a sportnak, hanem minden embernek, az egész társadalomnak egy jó üzenet. Kétségtelen, hogy ekkora szünet után benne van a játékban a sérülésveszély, és az is, hogy ilyenkor nem a legjobb formában vannak a csapatok, de a lényeg az, hogy újra tétmérkőzéseket lehet játszani. A kapott sárga lapomról annyit, hogy egy elmaradt 11-est tettem szóvá. A meccs után rögtön megnéztem ezt a jelenetet, és ezek után is fenntartom a véleményemet. Ez egy MK-elődöntő volt, természetes, hogy ilyenkor nagy a feszültség. Ahogy az is természetes, hogy egy edző nem ért mindig egyet a játékvezető ítéleteivel. De hibázik mindenki, edző, játékos is. És én nem a győzelem elmaradását kérem számon a bírón, nem azért nem nyertük meg ezt a meccset, mert nem adott meg egy büntetőt nekünk.

Percek, események

12. perc: Houri végzett el szabadrúgást, jobbról adott középre, az ívelésre Pátkai mozdult a legjobban, és a rövid oldalról, 12 méterről fejjel a bal alsó sarokba csúsztatott, 0–1.

80. perc: Pekár jobb oldalról beívelt szöglete elsuhant az érkező Nesterov feje előtt, de a mögötte berobbanó Pillár 4 méterről a gólvonal mögé küldte a labdát, 1–1.

82. perc: Kuttor Attila, miután a játékvezető sárga lapot adott Nesterovnak, reklamált, Farkas Á. pedig odament az edzőhöz, és egyből a piros lapot mutatta fel neki, így a szakvezetőnek el kellett hagynia a kispad előtti területet.

(A borítóképen: Karnitski fejét elhagyta a labda, de gól nem lett belőle)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!