Kajak-kenu

2020.05.11. 07:00

Esélyessé lépett elő Bodonyi András

Kajak-kenu edzésversenyek lesznek Szolnokon, megyei résztvevőkkel.

Molnár István

Forrás: ÉM

Hüttner Csaba, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya a következő hónapokban a koronavírus-járvánnyal összefüggésben meghozott, a felkészülés biztonságát garantáló intézkedések betartásával edzésversenyeket szervez. Az első ilyen erőpróba május 26-án lesz Szolnokon. A magyar szövetség (MKKSZ) csütörtöki hírlevelében emlékeztet: a tokiói olimpia elhalasztásával a szakember egyéves haladékot kapott arra, hogy megtalálja azokat az egységeket, amelyek a jövő tavaszi pótkvalifikációs viadalon megszerezhetik a hiányzó kvótákat.

Két óra különbséggel

– Őszig törölték az összes nemzetközi eseményt a sportágunkban, de a versenyzőink motivációját fenn kell tartani – mondta Hüttner Csaba. – Ráadásul jövő tavasszal szeretnénk minél többet megszerezni a hiányzó öt – egy női kenus, három férfi kenus, egy férfi kajakos – olimpiai kvótából, ezért edzésversenyprogramot állítottunk össze. Hónapokon át tesztelni fogjuk a legígéretesebb egységeket férfi K-2 1000, C-2 1000, K-4 500, női C-2 500 méteren, valamint az egyeseket női C-1 200 és férfi C-1 1000 méteren.

A sorozat május 26-án Szolnokon, a Holt-Tiszán kezdődik. Aznap délelőtt két K-2 1000 méteres futamot rendeznek, két óra különbséggel. Ugyanaz az öt egység áll rajthoz mindkét futamban, így a versenyzők az olimpiai időrend­hez hasonló terhelést kapnak majd. Délután ugyanilyen program vár a férfi kenusokra C-2 1000 méteren, ebben a számban mindkét futamban hat hajó áll majd rajthoz.

Magyarország eddig hat női és öt férfi kajakos, valamint két női kenus kvótával rendelkezik a tokiói olimpiára.

Nem fog elkényelmesedni

Bodonyi András, a DVTK kenusa az ezer egyesre készül, párosra nem.

– Örülök minden egyes versenyzési lehetőségnek, kértük is ezt edzőmmel, a Tiszaújvárosi KKSE-s Betlenfalvi Istvánnal – mondta a miskolci sportoló. – Hétfőtől, amióta mód van rá, beálltunk a napi két tréningre, hétfőn, szerdán és péntek délután kondiedzés van a programban, ezeket azonban korábbra hoztuk, így napközben is az ottani vízitelepen vagyok. Igyekszem hasznosan eltölteni az edzések közti holtidőt, például pszichológusommal, Lubinszki Máriával beszélünk az online térben, amióta segít, egyértelműen látszik rajtam.

Sportági hírek szerint Bodonyi András hazai nagy ellenfele, a szegedi Kiss Tamás – az olimpia egy évvel való elhalasztása, motivációhiány és sérülések miatt – nem folytatja tovább a pályafutását.

– Tamás egy nagyszerű sportoló, olimpiai bronzérmes, és ha nem folytatja, szegényebb lesz nélküle a mezőny. Az ő döntése eredményeként növekedett az esélyesem a tokiói indulásra, de persze előbb még kvótát kellene szerezni – tette hozzá Bodonyi András. – Ez akár teher is lehetne, de higgadt vagyok, és elsősorban a saját fejlődésemre koncentrálok. Nem fogok elkényelmesedni, amiatt sem, mert alulról jönnek fiatalok. Egyelőre nem ismertek a pontos nemzetközi versenyek, szeptemberben lehet, hogy kibővítik a nem olimpiai számok szegedi világbajnokságát, és azon indulhatok. Egyébként kisebb változtatásokkal az a naptár lesz jövőre, mint ami az idén lett volna, és könnyen lehet, hogy a kvótaszerző világkupa házigazdája Szeged lesz, de ez még csupán terv.

Nem az ő száma, de…

Bragato Giada, a Tiszaújvárosi KKSE kenusa mindkét női számban érintett lesz, C-1 200 méteren kilencedmagával fog versenyezni, míg párosban, 500 méteren (ahol a lágymányosi Kisbán Zsófia a társa) két másik egységgel kell majd felvenniük a harcot.

– Amíg nem volt a könnyítés, addig olyan munkát végeztem, amit az adott keretek között lehetett – nyilatkozta lapunknak Bragato Giada. – Hétfőtől, amióta nincs korlátozás, a vízitelepen dolgozom, ugyanis naponta kétszer van edzés, edzőmmel, Krucsay Józseffel próbáljuk behozni a lemaradást. Ötszáz párosban már van olimpiai kvótája Magyarországnak, azt a győri duó, Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső megszerezte. De ettől függetlenül adott a lehetőség, jövőre, tavasszal akár le is lehet őket győzni. Számukra előny, hogy egy helyen dolgoznak, ahogyan a másik páros, Opavszky Réka, illetve Gönczöl Laura, akik váciak. Én még nem tudtam evezni Kisbán Zsófival, ez hátrány, majd meglátjuk, hogy május végéig hogyan lesz… A kétszáz – ahol nincs még tokiói indulási jogunk – nem kifejezetten az én számom, de odaállok, és meg fogom tenni, amit meg lehet. Nagyon rövid, nagyjából egy perc, elég egy rossz mozdulat a rajtnál, hiába vagy a legjobb, már nem tudsz nyerni… Ott kiváló, hiba nélküli evezés, tökéletes pálya kell.

(A borítóképen: Bodonyi András)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!